r e k l a m a
Partnerzy portalu
Hałas w oborze zmniejsza produktywność mleczną krów
10.03.2021
Krowy są bardziej niż ludzie wrażliwe na hałas, co jest związane z budową ucha. Szczególnie stresujące są dla nich przerywane i obce dźwięki. Hałas zaliczany jest do czynników stresogennych i w zależności od czasu ekspozycji, natężenia oraz wrażliwości osobniczej, powoduje niekorzystne reakcje zdrowotne i produkcyjne.
Negatywne skutki hałasu w oborze
Czynniki akustyczne o wartościach powyżej 90 dB powodują reakcje psychiczne oraz trwałe ubytki słuchu u zwierząt, wzrost ciśnienia krwi, zmniejszenie poziomu witaminy C w mózgu, wątrobie i mięśniach. Ponadto obserwowano zaburzenia w przemianie tłuszczów i węglowodanów. U krów mlecznych hałas o nasileniu 65 dB może być przyczyną poronień oraz spadku wydajności mlecznej o 5%, jak również zmniejszenia aktywności żwacza o ponad 18%. Hałas powyżej 90 dB powoduje także przyspieszenie tętna i oddechu, nawet o ponad 32%, nieznacznie wzrasta też temperatura ciała.
r e k l a m a
Wykazano także, że wraz ze wzrostem natężenia hałasu oraz wibracji akustycznych zwiększa się liczba komórek somatycznych.
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a