Brudna siara to pewna biegunka u cielęcia
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Brudna siara to pewna biegunka u cielęcia

11.04.2022autor: Beata Dąbrowska

Przewód pokarmowy nowo urodzonego cielęcia nie jest jeszcze w pełni rozwinięty i gdy trafi do niego siara z dużą ilością bakterii, to niemal pewne jest, że pojawi się biegunka.

Jak dochodzi do zanieczyszczenia siary?

Chorobotwórcze patogeny dostają się do siary na skutek nieodpowiedniej higieny doju krów, słabej czystości stosowanego do jej przechowywania sprzętu, a także na skutek wykorzystania w żywieniu siary od krów z klinicznymi lub podklinicznymi stanami zapalnymi wymienia.
Najbardziej podstępną bakterią jest Escherichia Coli, która powoduje biegunki w pierwszym tygodniu życia cieląt. W siarze przechowywanej w temperaturze pokojowej, w czasie jednej godziny bakterie mogą namnożyć się nawet kilkukrotnie. Z tego powodu nieskarmiona siara bezwzględnie powinna być przechowywana w lodówce, w temperaturze 4°C. Niestety, w tej kwestii statystki pokazują, że ponad 50% zdojonych porcji siary pozostaje w temperaturze pokojowej przez godzinę. Bardzo często siara przelewana jest z naczynia do naczynia – średnio 2,5-krotnie. Takie postępowanie sprawia, że dostają się do niej bakterie coli.
r e k l a m a

Warto pasteryzować siarę

Jednym ze sposobów poprawienia odporności biernej cieląt jest pasteryzacja siary. Podgrzanie siary do temperatury 60°C przez 30 do 50 minut znacznie zmniejsza ilość znajdujących się w niej bakterii, zwiększa efektywność wchłaniania immunoglobulin z przewodu pokarmowego, a w efekcie zmniejsza ilość chorób wśród cieląt.

Beata Dąbrowska
Zdjęcie: Beata Dąbrowska

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 15/2022 na str. 56. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.
autor Beata Dąbrowska

Beata Dąbrowska

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego" oraz magazynu "Elita Dobry Hodowca", ekspertka w dziedzinie chowu i hodowli bydła oraz produkcji mleka

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

40 proc. zapaleń płuc u cieląt to forma subkliniczna

Zapalenie płuc u cieląt to wciąż poważne schorzenie, które bardzo często pozostaje niezauważone. Dlaczego? Bo wiele przypadków zapalenia płuc przebiega bez wyraźnie widocznych objawów.

czytaj więcej
Aktualności

Kolejne cielęta rozszarpane w stadzie Macieja z Kundzicz

- Takie życie na Podlasiu gdzie nie tylko człowiek człowiekowi wilkiem... – mówi hodowca. Tym razem wilki zostały przyłapane w stadzie highlandów na gorącym uczynku. Niestety cielaczków nie udało się uratować. Wilki ani trochę nie boją się gospodarzy.

czytaj więcej

Jakie są punkty krytyczne dla wydajności, zdrowia i rozrodu krów?

Od dłuższego już czasu do naszej redakcji dzwonią Czytelnicy z prośbą o szczegółowe zalecenia dotyczące rozrodu i długowieczności coraz bardziej wydajnych krów. Potwierdza to, że nie lada wyzwaniem dla hodowców jest pokrycie gigantycznego zapotrzebowania pokarmowego zwierząt na wysoką wydajność, które w tej kwestii jest kluczowe.  

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)