r e k l a m a
Partnerzy portalu
Fonterra – Jakie produkty mleczne podrożały?
22.10.2019autor: Magdalena Szymańska
O 0,5% wzrósł indeks cen produktów mlecznych na aukcji GDT 15 października, obrót utrzymał się na zbliżonym poziomie z poprzedniej aukcji, czyli ok. 38,7 tys. t.
Za wzrostem indeksu przemawiały ceny kazeiny, odtłuszczonego mleka w proszku i bezwodnego tłuszczu mlecznego. Kazeina podrożała o 3,5% do 6916 dolarów/t, OMP zyskało na wartości 2,4%, sprzedawano je średnio za 2743 dolarów/t.
Znów staniało masło i cheddar
Natomiast cena bezwodnego tłuszczu mlecznego wzrosła o 0,8% do 5065 dolarów/t. Pełne mleko w proszku nie zmieniło ceny, podobnie jak przed dwoma tygodniami sprzedano je za 3133 dolarów/t. O 0,4% do 4105 dolarów/t staniało masło, a o 2,2% do 3636 dolarów/t – cheddar. Na aukcji 15 października nie oferowano: laktozy, sproszkowanej maślanki oraz słodkiej serwatki w proszku.
Magdalena Szymańska
Zdjęcie: Pixabay
Magdalena Szymańska
Zdjęcie: Pixabay
Magdalena Szymańska
Redaktorka w dziale Ekonomia i Rynki
Ekspert w dziedzinie dopłat bezpośrednich, dotacji z PROW i wydarzeń rynkowych
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a