Fakty i mity o drugim miocie - zootechnik radzi
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Fakty i mity o drugim miocie - zootechnik radzi

23.11.2022autor: Anna Kurek

Młode lochy, które są zbyt wyniszczone, nie wejdą prawidłowo w ruję i urodzą mniej żywych prosiąt. Czy da się tego uniknąć - odpowiada nasz ekspert - Grzegorz Chrostowski. 

Syndrom drugiego miotu – SLS (Second Litter Syndrome) w fermach utrzymujących lochy występuje, gdy płodność i plenność jest niższa w drugim miocie niż w pierwszym cyklu. Wydaje się, że to temat zapomniany, lecz coraz bardziej nabiera znaczenia, zwłaszcza w fermach towarowych. Nazywanie tego problemu mitem jest błędem, określenie tego problemu faktem historycznym – również. Właściwe i odpowiedzialne stwierdzenie jest takie, że to realny problem w chlewniach.
Sam fakt licznych publikacji i pochylania się nad nim w świecie naukowym świadczy o realnym problemie producentów trzody na całym świecie. To pokłosie nakładających się na siebie błędów – często na życzenie. Dzisiaj każdy hodowca ma wiedzę na temat możliwości produkcyjnych loch utrzymywanych w swoim stadzie. W nowoczesnej hodowli zwierzęta hodowlane sprzedawane są z gwarancją przewidywanej wydajności. W biologii jest dużo czynników wpływających na odstępstwa od normy.

 

Powody strat

Za przyczynę gorszych wyników w drugim i kolejnych cyklach uważa się spadek masy ciała w trakcie laktacji. Lochy, które są wyniszczone, nie wejdą prawidłowo w ruję i urodzą mniej żywych prosiąt. Szczególnie zauważalne jest to u pierwiastek. Katabolizm laktacyjny zaburza funkcje hormonalne u młodych samic. Jeśli pęcherzyki rozwijały się w ujemnym bilansie energetycznym, ich mniejsza liczba i jakość może być przyczyną wydłużenia okresu między odsadzeniem a rują (anestrus) i będzie wynosił on 9–10 dni. Może to dotyczyć nawet ponad 20% loch. Ważne są też straty embrionalne po zapłodnieniu i ostatecznie mniejsze mioty.
Natura tak uformowała okres laktacji u niektórych ssaków, również u loch, że jeśli spożycie paszy nie zaspokaja potrzeb metabolicznych, podczas laktacji wykorzystywane są rezerwy organizmu do zapewnienia produkcji mleka. Za akceptowalny ubytek masy ciała przyjmuje się ok. 10–12%. Powyżej tej wartości pogorszają się wyniki produkcyjne w kolejnym cyklu. Tylko nieliczne młode lochy wytrzymają taką presję i w drugim miocie wykażą lepsze wyniki.

 

Kondycja młodych samic

Słaba kondycja pierwiastek po laktacji jest wynikiem nakładających się błędów w zarządzaniu, jak również innych czynników. Aspekt genetyczny miał tu duży wpływ. Nacisk na uzyskiwanie chudszych tusz spowodował, że loszki mają niską zawartość tkanki tłuszczowej.
Pogoń za wynikami, plennością u loch doprowadziła do sytuacji, że loszki rodzą 15–17 prosiąt w miocie o średniej m.c. 1200 gramów. Odchów dużej liczby prosiąt do pożądanej masy w czasie czterotygodniowej laktacji stał się priorytetem w wielu fermach i niemałym wyzwaniem dla firm genetycznych. Miało to wypływ na pogorszenie się wyników rozrodu w drugim miocie, bo możliwość pobrania odpowiedniej ilości paszy przez młode maciory jest ograniczona.

r e k l a m a
Aby pierwiastka odchowała 13–15 prosiąt, na potrzeby bytowe i produkcję mleka powinna spożyć 7–8 kg paszy dziennie. Optymalizacja paszy w ostatnich latach, wiedza z zakresu wykorzystania i dopasowania odpowiednich składników pokarmowych, jak również suplementacji mieszanek aktywnymi biologicznie dodatkami przyczyniła się do poprawy mleczności i masy odsadzanych prosiąt.

Więcej o tym jak uniknąć syndromu drugiego miotu piszemy w grudniowym wydaniu "top świnie". 
Zapraszamy do lektury.
autor Anna Kurek

Anna Kurek

<p>redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności branżowe

Obowiązkowy spis owiec, kóz i świń: jak to zrobić najłatwiej?

Warto przypomnieć, że obowiązkiem posiadacza zwierząt gospodarskich jest coroczne sporządzenie spisu zwierząt w siedzibie stada. Od kilku lat hodowcy bydła nie muszą tego wykonywać. Czas do końca roku!

czytaj więcej
Organizacja produkcji świń

Ile dokładnie zarabiam na produkcji świń? Pokazujemy, jak to policzyć

Czy chcemy mówić: wolę nie wiedzieć, nie liczę kosztów, czy jednak chcemy wiedzieć, ile dokładnie zarabiamy na produkcji świń? Mając do dyspozycji zestawienie kosztów, możemy bardzo wiele. Zobacz, jak rozliczyć produkcję!

czytaj więcej
Organizacja produkcji świń

Jak funkcjonują rodzinne gospodarstwa? Sytuacja hodowców świń

Sytuacja hodowców i producentów świń poprawiła się. Ale czy już możemy mówić, że w branży jest dobrze? Pytamy rolników, jak oceniają tę sytuację i jak dziś funkcjonują rodzinne stada.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)