Krzyżówka mleczno-mięsna, która się opłaci: z jaką rasą łączyć krowy?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Krzyżówka mleczno-mięsna, która się opłaci: z jaką rasą łączyć krowy?

28.08.2023autor: Aneta Lewandowska

Spadki na rynku mleka sprawiają, że coraz więcej producentów skłania się ku alternatywnym źródłom przychodu, którym mogą być krzyżówki ras mlecznych z mięsnymi. Na podstawie rasy krów Jersey specjaliści wyjaśniają, jaka może być idealna krzyżówka międzyrasowa.

USA: ceny wołowiny stabilne, ceny mleka w dół

Podobnie jak polscy rolnicy, również amerykańscy producenci mleka mają problemy z obniżkami cen mleka w skupie. Specjaliści z branży podpowiadają, jak poszerzyć działalność, żeby zarobić w dobie spadków cen mleka. Jeremy Howard, starszy menedżer ds. sprzedaży i marketingu w Simplot twierdzi, że jego zdaniem krzyżowanie użytkowości na zasadzie transferu zarodków czystej rasy mięsnej z krowami mlecznymi to w tej chwili najlepsza opcja dla producentów mleka.

– Ze względu na różne możliwości rynkowe, a także konkretne, indywidualne cele gospodarstwa, nie ma optymalnej rasy ani byka. Najlepszym wyborem dla gospodarstwa jest dostosowanej do możliwości stada i wyprodukowanie cielęcia o jak największej wartości na rynku – mówi Howard.

Cielęta czystorasowe czy krzyżówkowe?

Seksowane nasienie okazuje się przydatne nie tylko w przypadku hodowli jałówek remontowych, ale także hodowli cieląt krzyżówkowych. Z tej metody hodowlanej skorzystała ferma mleka Four J Jeerseys z Pixley w Kalifornii. Gospodarstwo od prawie dziesięciu lat korzysta z seksowanego nasienia buhajów ras mięsnych, głównie Wagyu, Charolais i Angus. 

Obecnie na fermie wykorzystuje się 90% stada podstawowego (liczącego 4000 sztuk bydła mlecznego) jako biorczynie zarodków czystej krwi Angus, które następnie sprzedawane są jako jednodniowe cielęta. W ten sposób, zamieniając inseminację na transfer zarodków, hodowcy są pewni, że otrzymają nie tylko wysokiej jakości cielęta krzyżówkowe, ale także najlepsze 10% stada mlecznego przeznaczone jest na powiększanie elitarnego stada hodowlanego. 

r e k l a m a

Krzyżówka Jersey i Charolais? 

Bydło mięsne trafiające do największej rzeźni w Kaliforni – One World Beef, eksportowane jest głównie do Japonii, Chin i Chile. Zakład przetwórczy specjalizuje się w bydle opasowym HF, Wagyu i krzyżówkach ras mięsnych z mlecznymi. Kim Herincks, wiceprezes ds. bezpieczeństwa i jakości żywności w One World Beef, najlepiej ocenia krzyżówki Jersey/Charolais.

– Ta krzyżówka znacznie ulepsza bydło Jersey. Marmurkowatość mięśni, wytrzymałość i wydajność, mimo dużych upałów są imponujące – wylicza.

Jak podkreśla firma Viking Genetics, krzyżowanie krów mlecznych rasy Jersey i ras mięsnych to nie tylko zysk dla producentów mleka, ale i producentów wołowiny. Specjaliści podkreślają, że cechy najbardziej istotne dla hodowcy rasy Jersey to łatwość wycieleń, waga cieląt, witalność, zdrowie i przeżywalność. Cechy ważne dla producenta opasów to zdrowotność, późniejsza przeżywalność, dzienny przyrost masy ciała, budowa i otłuszczenie tuszy. Na tej podstawie Viking Genetics oblicza indeksy ekonomiczne, umożliwiając hodowcom wybór ras optymalnych dla ich stad.

Małe cielęta, wołowina wysokiej jakości

Spośród ras Angus, Charolais, Danish Blue, Simmental, Limousine, Hereford i Blonde najpopularniejszym wyborem w krzyżowaniu z rasą Jersey była w 2020 r. rasa Danish Blue, której cechą charakterystyczną jest bardzo łatwe wycielenie (podwójne umięśnienie rozwija się dopiero po urodzeniu), cielęta są małe, bardzo żywotne i wysoko cenione przez producentów cieląt. Krzyżówki z rasą Angus znane są z małych i łatwo rodzących się cieląt, ale widać braki w przyroście masy mięśniowej, zwłaszcza jeśli cielęta są ubijane w młodym wieku. W przypadku późniejszego uboju (od 1,5 do 2 lat), Angus jest idealną rasą do krzyżowania. 

Charolais i inne francuskie rasy mięsne tymczasem są szczególnie cenione, gdy producentom zależy na jak najwyższej jakości mięsa.

Wyniki badań nad wpływem krzyżowania nie wykazały żadnego negatywnego wpływu na produkcję mleka (w czasie ciąży lub po niej), na łatwość wycieleń, żywotność cieląt i przeżywalność (jeśli buhaje są wybierane pod kątem tych cech). 

Amerykańscy analitycy rynkowi wskazują, że światowy popyt na wołowinę będzie nadal wysoki, a dostawy są na najniższym poziomie od dziesięcioleci. To oznacza, że producenci mleka będą skłaniać się ku alternatywnym metodom pozyskania przychodów w gospodarstwach i krzyżowanie tylko zyska na popularności. 

al
Źródło: BovineVet, VikingGenetics

fot. Keep a family cow, Facebook/ Totara Dale Jerseys 

autor Aneta Lewandowska

Aneta Lewandowska

<p>redaktor portalu topagrar.pl, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Organizacja produkcji bydła

Jak przechowywać siarę dla cieląt? 7 praktycznych wskazówek

  Wysokiej jakości siara zapewnia dobry dla układu odpornościowego nowonarodzonych cieląt. Dzięki temu są mniej podatne na choroby i późniejsze spadki w wydajności. Jak ją przechowywać, by zachowała swe magiczne właściwości?

czytaj więcej
Zdrowie bydła

Cielęta kontra stres cieplny: 5 najważniejszych zasad!

Zmniejszona aktywność i spożycie paszy, pocenie się lub dyszenie: są to oznaki stresu cieplnego u cieląt, którego konsekwencje hodowca może ponieść w przyszłości. Zróbmy więc wszystko, by cielętom przy wysokich temperaturach żyło się dobrze!

czytaj więcej
Organizacja produkcji bydła

Bydło mięsne czy mleczne, co się bardziej opłaca? Trzeba policzyć!

Kontrola opłacalności produkcji to klucz do wielu drzwi – zmian systemu chowu czy żywienia, inwestycji i rozwoju. W gospodarstwie Agaty i Mateusza Stachowiaków liczyć trzeba, bo "Księgowej Rolnika" tabelki muszą się zgadzać.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)