Mróz, przymrozek/przymrozki a stres i uszkodzenia w uprawach sadowniczych
Produkcja owoców w Polsce w dużym stopniu zależy przede wszystkim od warunków pogody klimatu umiarkowanego, jakie wystąpią przed kwitnieniem roślin sadowniczych, jak i w jego trakcie oraz zaraz po nim. Jednym z biotycznych czynników szczególnie niekorzystnych w sadownictwie są znaczne spadki temperatury poniżej 0°C.
Początek 2021 roku (18-19 stycznia) przyniósł w centralnych rejonach kraju silny mróz, utrzymujący się przez kilka godzin (np. nawet do ok. – 30°C w gminie Biała Rawska). Kolejne mrozy (< - 15°C) odnotowano ponownie w połowie lutego, w dniach: 16-22.02.202. Przypomnę, że na jesieni 2020 przeważała pogoda deszczowa w dzień i raczej z dodatnimi temperaturami i dlatego wiele gatunków roślin sadowniczych nie weszło w spoczynek właściwy (zimowy) i nie zahartowało się na zimę.
Prawidłowe przejście w stan spoczynku właściwego roślin jest indukowane przez stopniowe obniżanie się temperatury w nocy późną jesienią (ziarnkowe – większość odmian jabłoni i gruszy) oraz skracanie fotoperiodu (długości dnia). Inne rośliny (pestkowe – śliwa, wiśnia czy jagodowe np. malina) reagują na obydwa te czynniki. Normalnie w odpowiedzi na sygnał niskiej temperatury pojawia się u roślin „syndrom” jesieni, a więc: wstrzymanie wzrostu, starzenie się i opadanie liści oraz przygotowanie do spoczynku zimowego. Spoczynek właściwy kończy się wiosną wraz z fazami nabrzmiewania czy pękania pąków (BBCH 01-08) w przypadku znacznej poprawy pogody, ocieplenia.
- cytoplazma komórkowa zagęszcza się, ma strukturę włóknistą, jest grubsza przy ścianach komórkowych;
- ściany komórkowe i cytoplazma są bardziej przepuszczalne;
- roztwory komórkowe nie zamarzają w temperaturze <0°C (uzyskanie mrozoodporności nawet do kilkunastu stopni na minusie);
- tkanki ulegają odwodnieniu i gromadzą cukry i białka przeciwdziałające zamarzaniu (AFP).
Podczas zamarzania kryształki lodu przemieszczają się z komórki do przestrzeni międzykomórkowej nie uszkadzając przy tym organelli komórkowych. Jeżeli zaistnieją warunki, kiedy temperatura zaczyna spadać powoli, to takie rośliny są w stanie przeżyć silny mróz dzięki wcześniej opisanym zmianom w tkankach i tworzących je komórkach roślinnych.
W przypadku, kiedy rośliny nie są przygotowane następuje uszkodzenie komórek lub całych tkanek pod wpływem niskich temperatur poniżej tzw. poziomu krytycznego. W takich warunkach dochodzi do przemarznięcia, czyli procesu krystalizacji wody w przestrzeniach międzykomórkowych, komórkach/tkankach organów roślinnych. Zazwyczaj temperatura obniża się z szybkością 1-3°C na godzinę i prowadzi to do powstawania kryształków lodu, które częściowo uszkadzają lub niszczą organy roślinne.
Faza rozwojowa | Temperatura letalna °C | Uszkodzony organ | |
10% uszkodzeń | 90% uszkodzeń | ||
Nabrzmiewanie pąków (BBCH 01-06) | -11,9 | -17,6 | pąki kwiatowe i liściowe |
Ukazywanie się pierwszych liści (BBCH 09-11) | -7,5 | -15,7 | pąki kwiatowe i liściowe |
Pękanie paków kwiatowych (BBCH 53) | -5,6 | -11,7 | pąki kwiatowe |
Zielony pąk (BBCH 56) | -3,9 | -7,9 | pąki kwiatowe |
Różowy pąk (BBCH 57) | -2,7 | -4,6 | pąki kwiatowe |
Początek kwitnienia (BBCH 60-62) | -2,3 | -3,9 | kwiaty |
Pełnia kwitnienia (BBCH 65-66) | -2,9 | -4,7 | kwiaty |
Rozwój zawiązków (do 20 mm) (BBCH 71-72) | -2,3 | -3,3 | zawiązki |
Tab. 1 – Tolerancja różnych organów na mróz i przymrozki w zależności od faz rozwojowych na przykładzie jabłoni (wg A. Basak).
Wytrzymałość na mróz | ||
mała | średnia | duża |
‘RED DELICIOUS' i sporty | ‘LIGOL' i sporty | ALWA' |
‘GOLDEN DELICIOUS' i sporty | ‘GLOSTER' | ‘DELIKATES' |
‘SAMPION' i sporty | ‘PIROS' | |
‘GALA' i sporty | | ‘CORTLAND' |
‘JONAGOLD’ i sporty | | ‘LOBO' |
‘ELSTAR' | | ‘PAULARED' |
| | ‘EMPIRE' |
| | ‘PINOVA' |
Tab. 2 – Wytrzymałość różnych odmian jabłoni na mróz
W zależności od lokalizacji uszkodzenia obejmują podstawę pąka (Fot. 2), wiązki przewodzące (drzewa ziarnkowe i pestkowe), spękania kory i gałęzi szkieletowych (młode drzewka jabłoni odmian podatnych na mróz) a także korony (Fot. 3) i korzeni (truskawka). Przed nami jeszcze cały kwiecień i maj, które mogą przynieść kolejne przymrozki i w konsekwencji ich uszkodzenia np.: liści rozetowych (Fot. 4), pąków kwiatowych (tam, gdzie nie było mrozu) - (Fot. 5), kwiatów (słupek i zalążnia) - (Fot. 6 a i b), zawiązków owoców (ordzawienia - Fot. 7 a i b, zdeformowana szypułka - Fot. 8, intensywniejszy opad zawiązków - Fot. 9), słabe zawiązanie owoców czy indukowanie ordzawień na skórce - Fot. 10 a, b, c, d i e, tak jak miało to miejsce w sezonie ubiegłym 2020.
Fot. 3 - Uszkodzona przez mróz korona truskawki
Fot. 4 - Uszkodzone rozety liściowe po pierwszych silnych mrozach
Fot. 5 - Uszkodzone po mrozie pąki kwiatowe jabłoni w fazie różowego pąka
Fot. 6 a - Uszkodzone po mrozie kwiaty gruszy
Fot. 6 b - Uszkodzone po mrozie kwiaty truskawki
Fot. 7 a - Ordzawienia po mrozie na zawiązkach jabłoni odm. 'GALA'
Fot. 7 b - Ordzawienia po mrozie na zawiązkach gruszy
Fot. 8 - Uszkodzenia po mrozie na zawiązkach jabłoni - zdeformowane szypułki tzw. fajki
Fot. 9 - Intensywny opad przemarzniętych zawiązków w 2020
Fot. 10 a - Ordzawienia pomrozowe na jabłku
Fot. 10 b - Ordzawienia pomrozowe na jabłku tzw. lizaki
Fot. 10 c - Ordzawienia pomrozowe na jabłku
Fot. 10 d - Ordzawienia pomrozowe w formie poprzecznych mikropęknięć na jabłku
Fot. 10 e - Ordzawienia pomrozowe w formie pionowych mikropęknięć na jabłkach odm. 'SAMPION' - 2020
Najważniejsze tematy