Fonterra odrabia straty. Wzrosły ceny produktów mlecznych
Indeks cen produktów mlecznych na GDT wzrósł 7 czerwca o 1,5%, to pierwsze odbicie po 5 aukcjach spadkowych.
Podczas ostatniej sesji Fonterry sprzedano 21,4 tys. t towarów, tj. o około 12% mniej niż na poprzedniej aukcji. Do wzrostu indeksu przyczyniło się głównie masło oraz maślanka w proszku, zdrożały również odtłuszczone mleko w proszku, bezwodny tłuszcz mleczny oraz nieznacznie pełne mleko w proszku.
Wzrosły ceny masła oraz mleka i maślanki w proszku
Masło zyskało na wartości 5,6%, sprzedano je za 6068 dolarów/t. Sproszkowana maślanka zdrożała o 4,5% do 4398 dolarów/t. Po trzech aukcjach spadkowych cena OMP wzrosła o 3% do 4240 dolarów/t.
Bezwodny tłuszcz mleczny zdrożał o 2,7% do 6201 dolarów/t a PMO o 0,3% do 4158 dolarów/t.
Czwartą aukcję z rzędu tanieje cheddar, tym razem jego cena spadła o 3,6% do 5365 dolarów/t.
Magdalena Szymańska
Magdalena Szymańska
dr Magdalena Szymańska kieruje działami „Ekonomia”, „Prawo” i „Rynki”. Specjalista z ekonomiki rolnictwa. Publikuje artykuły na temat m.in. Wspólnej Polityki Rolnej, w tym dopłat bezpośrednich i dotacji PROW, wsparcia krajowego dla rolnictwa, ubezpieczeń w rolnictwie oraz informacje z rynków rolnych.
Najważniejsze tematy