Skutki odsadzenia różne u loszek i knurków
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Skutki odsadzenia różne u loszek i knurków

10.08.2021autor: Dominika Stancelewska

Stres ma głęboki wpływ na strukturę i funkcje przewodu pokarmowego, a także układ immunologiczny oraz błonę śluzową i mikrobiom jelit. Gdy stres jest krótkotrwały, organizm jest w stanie się przed nim obronić, jednak gdy trwa długo, dochodzi do obniżenia odporności oraz większej śmiertelności. Jak to rzeczywiscie działa?

Okazuje się, że reakcje prosiąt na czynniki stresowe powiązane są nie tylko z wiekiem w momencie odsadzenia i stworzonymi warunkami, ale także z płcią. Zrozumienie tych mechanizmów może pomóc w opracowywaniu praktycznych strategii zmniejszenia negatywnego wpływu odsadzenia na produkcję.

Odsadzone prosięta doświadczają stresu związanego ze zmianą paszy, odłączeniem od matki, mieszaniem prosiąt z różnych miotów, przemieszczaniem, czasami transportem, zmianami temperatury i jakości powietrza. Te zazwyczaj nagłe, nakładające się na siebie stresory nie tylko powodują zmniejszenie pobrania paszy i tempa wzrostu po odsadzeniu, ale mogą mieć również negatywne konsekwencje przez całe dalsze życie świń, wpływając na ich późniejszą żywotność, upadki, choroby i reakcję na stres doświadczany w dalszym chowie.

r e k l a m a

Jak zmniejszyć negatywne skutki odsadzenia ?

Producenci trzody chlewnej wdrażają rozwiązania, aby zmniejszyć negatywne skutki odsadzenia, jednak trudno jest zapobiec takim zdarzeniom, jak chociażby walki w celu ustalenia hierarchii. Nie jest też łatwo wyeliminować niskie pobranie paszy, gdyż jest ono ściśle powiązane z zaburzeniami przewodu pokarmowego wywołanymi stresem, w tym nadpobudliwością jelitowego układu nerwowego, aktywacją i uwalnianiem komórek zapalnych, zwiększoną przepuszczalnością przewodu pokarmowego i często w rezultacie biegunką.

Jak wyjaśnia John Pluske z Uniwersytetu w Melbourne w Australii, wyniki badań przeprowadzonych w Brazylii wykazały, że późniejszy wiek odsadzenia poprawia wydajność i zdrowotność zwierząt – więcej świń trafiało do uboju ze względu na zmniejszenie liczby upadków. Wyniki sugerowały, że 25. dzień życia był optymalnym wiekiem odsadzenia. W opinii specjalisty dane te potwierdzają wcześniejsze francuskie doświadczenia, pokazujące, że odsadzenie prosiąt w 21. dniu miało bardziej negatywny wpływ na tempo wzrostu i reakcje organizmu na stres niż odłączenie ich od lochy w 28. dniu, chociaż w obu odsadzonych grupach występowały mimo wszystko zaburzenia zachowania. Niemniej, bardziej dojrzały i funkcjonalny przewód pokarmowy pomagał w przejściu okresu po odsadzeniu.

Osobno dla zdrowia

Ogólnie uważa się, że cięższe prosięta w grupie lepiej radzą sobie ze stresorami po odsadzeniu. Jednak John Pluske sugeruje, że tworzenie grup o zróżnicowanej lub wyrównanej masie ciała ma tak naprawdę niewielki wpływ na ogólną wydajność na odchowalni. Co więcej, jego zdaniem prosięta cięższe przy odsadzeniu mogą być nawet bardziej podatne na negatywne skutki tego okresu niż sztuki lżejsze lub o średniej masie ciała, prawdopodobnie dlatego, że będą spędzać więcej czasu na ustalaniu hierarchii.

U prosiąt, podobnie jak u innych gatunków, różnice immunologiczne pomiędzy płciami są obecne już na bardzo wczesnym etapie życia, nawet w okresie prenatalnym, przy czym noworodki płci żeńskiej wykazują łagodniejszy przebieg chorób i lepsze rokowanie w wielu stanach patologicznych w porównaniu z osobnikami płci męskiej. Wstępne badania pokazują, że loszki mają większą reakcję układu immunologicznego, zwiększoną przepuszczalność jelit i biegunkę po odsadzeniu w porównaniu z knurkami, ale wykazują niższą śmiertelność.

Zdaniem Johna Pluske sugeruje to, że podwyższona reaktywność przewodu pokarmowego i silniejsza reakcja na zakażenie patogenami u samic może mieć przewagę nad samcami pod względem przeżycia, a oddzielne utrzymywanie loszek i knurków w początkowym okresie po odsadzeniu pozwala na lepsze zarządzanie zdrowiem stada.

Dominika Stancelewska
Zdjęcia: Pixabay

autor Dominika Stancelewska

Dominika Stancelewska

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego", ekspertka z zakresu chowu i hodowli trzody chlewnej oraz innych zwierząt gospodarskich

redaktorka "Tygodnika Poradnika Rolniczego", ekspertka z zakresu chowu i hodowli trzody chlewnej oraz innych zwierząt gospodarskich

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Zdrowe świnie nie potrzebują antybiotyków

Kontrola chorób jest jednym z najtrudniejszych zadań producentów świń i lekarzy weterynarii, przy czym dużo istotniejsza staje się obecnie ochrona stada przed patogenami, a nie tak jak wcześniej – leczenie zwierząt, które zachorowały. W związku z tym potrzebna jest zmiana świadomości oraz poprawa warunków utrzymania i lepsze żywienie.

czytaj więcej

Niepewny los gospodarstw rodzinnych utrzymujących świnie

Na terenie jednego z gospodarstw we wsi Rybno Kolonia w powiecie działdowskim potwierdzono 9 lipca ognisko ASF. Sytuacja stała się trudna, a okoliczni rolnicy w obawie przed chorobą wyprzedali tuczniki za cenę często nieprzekraczającą 4 zł/kg. W chlewni w Rybnie było 17 świń, a wirus prawdopodobnie został zawleczony przez psy biegające po lesie, gdyż wokół gospodarstwa znajdują się tereny leśne, pola i jezioro.

czytaj więcej
Aktualności branżowe

Relacja z Forum „Świnie” już dostępna!

Forum „Świnie” już za nami, ale żeby nie przegapić aktualnych informacji, cennych dyskusji i ocen sytuacji na rynku mamy dla Was relację z tego wydarzenia. Link do wideo poniżej!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)