Piec do utylizacji padłych zwierząt w gospodarstwie – jakie wymagania i korzyści?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Piec do utylizacji padłych zwierząt w gospodarstwie – jakie wymagania i korzyści?

21.12.2019autor:

Około 30 lat temu w Wielkiej Brytanii powstał pomysł na utylizację padłych zwierząt i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w miejscu ich wytworzenia przy zastosowaniu specjalnych pieców. Ograniczono tym samym transport, a przez to zagrożenie skażenia środowiska.

Największy producent tego typu urządzeń, brytyjska firma Waste Spectrum, rozpowszechniła urządzenia w całej Europie oraz na pozostałych kontynentach. Dystrybuowane przez firmę Bentley Polska specjalistyczne piece do utylizacji padłych zwierząt i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego już od około 20 lat z powodzeniem i w zgodzie z obowiązującym prawem pracują w Polsce.

Bezpieczeństwo i wygoda dla hodowcy

Piece są skonstruowane wedle określonych wytycznych i spełniają normy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) z 21 października 2009 roku określające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, dzięki czemu mogą być instalowane i używane zgodnie z ich przeznaczeniem na terenie państw Unii Europejskiej.

r e k l a m a
Unia Europejska i prawo polskie nakazują możliwie niezwłoczną utylizację martwych zwierząt i odpadowej tkanki zwierzęcej. Dzięki zastosowaniu w pełni bezpiecznych specjalistycznych urządzeń, jakim są piece do utylizacji padłych zwierząt, każdy hodowca drobiu i trzody chlewnej, a także zakład przetwórstwa mięsnego może spopielić martwe zwierzęta lub produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego w miejscu ich wytworzenia, ograniczając do minimum ruch obcych pojazdów na fermie!

Budowa pieca

Urządzenie składa się z dwóch komór: głównej (utylizacyjnej) i dopalacza, oraz części kominowej. Zastosowanie drugiej komory (dopalacza) powoduje zupełne dopalenie się w temperaturze 850°C i czasie minimum 2 sekund pyłów i gazów z pierwszej komory. Dzięki temu z pracującego pieca nie wydobywają się szkodliwe zanieczyszczenia i nieprzyjemne zapachy, a piec jest urządzeniem przyjaznym środowisku. Piece, w zależności od rodzaju spalanych odpadów, mogą być ładowane od frontu lub od góry.

Komory pieca wyłożone są specjalnym, ogniotrwałym materiałem odpornym na temperatury do 1700°C. W obu komorach pracują osobne, niezależne palniki sterowane za pomocą panelu kontrolnego, który zapewnia w pełni zautomatyzowany proces spopielania materiału, dzięki czemu praca przy piecu ogranicza się do załadunku, ustawienia czasu i temperatury spopielania oraz usunięcia popiołu, którego pozostałość to 2–5% załadowanego materiału. Pozyskany w ten sposób popiół może stanowić tzw. uzdatniacz glebowy.

Skuteczna bioasekuracja to podstawowe ogniwo do walki ze zjadliwym wirusem ptasiej grypy H5N8 u ptactwa, jak i ASF u trzody chlewnej. Alternatywą są specjalistyczne piece do utylizacji padłych zwierząt oraz produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego wykorzystywane bezpośrednio na terenie fermy.

Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej www.utylizacjazwierzat.pl.
Zdjęcie główne: Bentley Polska
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

ASF: odstrzał dzików choć spóźniony, to jest konieczny

W okresie od 14 listopada do 6 grudnia wykryto 26 przypadków afrykańskiego pomoru świń u dzików w zachodniej części Polski, w tym 23 przypadki w Lubuskiem, 2 w Dolnośląskiem i 1 w Wielkopolskiem. Wyniki dodatnie w kierunku ASF potwierdzono u 42 padłych dzików. W tym regionie mamy nie tylko dużo świń, ale, jak się okazuje, wciąż za dużo dzików.

czytaj więcej

ASF: jakie zasady bioasekuracji obowiązują rolników?

W związku z potwierdzeniem pierwszego przypadku ASF u dzika w Polsce zachodniej przypominamy jakie są obowiązki rolników utrzymujących świnie w związku z bioasekuracją. 

czytaj więcej

Śruta rzepakowa może dawać dobre efekty w żywieniu świń. Ale jest jeden warunek

Jednym ze składników decydujących o jakości paszy jest białko, które, obok energii, jest najkosztowniejsze. Produkty rzepakowe to dobre źródło białka w żywieniu świń, ale należy mieć na uwadze ograniczenia wynikające z ich składu chemicznego i zawartości substancji antyżywieniowych. Badania pokazują, że mogą być jednak bardzo cennym surowcem, zwłaszcza po poddaniu ich specjalnej obróbce czy fermentacji.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)