Antybiotyki w produkcji zwierzęcej - jak je ograniczyć?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Antybiotyki w produkcji zwierzęcej - jak je ograniczyć?

07.02.2020

Ograniczanie zużycia antybiotyków w produkcji zwierzęcej nie jest zadaniem łatwym, gdyż wymaga większych nakładów pracy i środków finansowych. Taniej jest podać leki, niż poprawić warunki utrzymania zwierząt. Jednak ze względu na ochronę zdrowia ludzi konieczne jest rozważne ich stosowanie i lepsze monitorowanie zjawiska oporności.

Z artykułu dowiesz się

  • Jak wygląda aktualna sytuacja związana ze stosowaniem antybiotyków w produkcji zwierzęcej na terenie UE?
  • W jaki sposób można ograniczyć problem występowania bakterii lekoopornych?
  • W jakiej sytuacji można zastosować antybiotyki?
Zwalczanie oporności polega na dopilnowaniu, by istniejące antybiotyki stosowano w sposób bardziej rozważny i skuteczny, a także odkrywaniu i udostępnianiu nowych leków. Komisja Europejska przyjęła plan „Jedno zdrowie” na rzecz zwalczania oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, w którym uwzględniono działania dotyczące kwestii zdrowotnych, weterynaryjnych i środowiskowych. Europejska Agencja Leków sprawująca nadzór nad zużyciem środków przeciwdrobnoustrojowych wskazuje, że kraje europejskie sukcesywnie ograniczają stosowanie antybiotyków u zwierząt. Według jej danych, ogólna sprzedaż antybiotyków weterynaryjnych w Europie zmalała o ponad 32% między 2011 a 2017 rokiem. Potwierdza to tendencję spadkową obserwowaną w ciągu ostatnich kilku lat i pokazuje, że wytyczne UE promujące rozważne stosowanie antybiotyków u zwierząt w celu zwalczania oporności mają pozytywny wpływ.

r e k l a m a
Oczywiście sytuacja nie wygląda tak samo w całej Europie. Weterynaryjne środki przeciwdrobnoustrojowe zaczęto rozważniej stosować w większości państw członkowskich, choć między poszczególnymi krajami występują różnice w tym zakresie. Z 25 krajów, które zgłaszają swoje dane, w 19 zaobserwowano spadek sprzedaży o ponad 5%. W trzech krajach odnotowano z kolei wzrost o ponad 5%.

Najpierw należy poprawić warunki

Zdaniem niektórych działania podejmowane przez Unię Europejską w zakresie walki z drobnoustrojami lekoopornymi, w szczególności bakteriami opornymi na antybiotyki, przynoszą jednak niewielkie rezultaty. Wprawdzie udało się osiągnąć pewne postępy, zwłaszcza w kwestiach weterynaryjnych, istnieje jednak niewiele dowodów na to, by udało się zmniejszyć obciążenia zdrowotne związane z opornością. Zdaniem ekspertów, Komisja Europejska powinna wspólnie z państwami członkowskimi podjąć bardziej stanowcze działania w celu wyeliminowania tego rosnącego zagrożenia. Oporność bakterii na antybiotyki jest problemem zdrowia publicznego na poziomie globalnym. Każdego roku w Unii zakażenia wywołane przez bakterie lekooporne prowadzą do śmierci aż 33 tys. ludzi.

Brak postępów wynika z trudności, jakie napotykają państwa członkowskie przy gromadzeniu danych, a także luki w monitorowaniu występowania bakterii lekoopornych w artykułach spożywczych i u zwierząt. Stąd tak duży nacisk na ograniczenie konieczności ich stosowania, a dołożenie starań, aby poprawić zarządzanie zdrowiem zwierząt. Zmiany muszą obejmować poprawę żywienia i planów szczepień oraz zarządzania.

Nowe ustawodawstwo mówi, że antybiotyki będą nadal stosowane, ale tylko w tych przypadkach, w których są konieczne i dlatego należy więcej uwagi poświęcić zapobieganiu występowania chorób przez poprawę bioasekuracji oraz higieny w gospodarstwach, pracując również nad dobrym planem szczepień profilaktycznych. Unia Europejska wdrożyła już różne ograniczenia mające na celu zmniejszenie stosowania antybiotyków, gdyż wciąż, niestety, w wielu przypadkach podaje się je jako środek zapobiegawczy, pomijając poprawę higieny lub bezpieczeństwa biologicznego w gospodarstwie.

Europejskie rozporządzenie 2019/6 w sprawie weterynaryjnych produktów leczniczych, które ma zostać wdrożone, mówi, że przeciwdrobnoustrojowe produkty lecznicze nie powinny być stosowane rutynowo ani w celu zrekompensowania złej higieny, niewłaściwego utrzymania zwierząt, braku opieki lub złego zarządzania gospodarstwem. Antybiotyki nie mogą być stosowane jako narzędzie do całkowitego zwalczenia choroby, a jedynie w przypadku konkretnego, uzasadnionego planu i tylko jako jeden z elementów tego planu.

Zapewnienia a stan faktyczny 

Europejskie rozporządzenie wyraźnie ogranicza stosowanie antybiotyków w profilaktyce i metafilaktyce. Metafilaktyka oznacza podawanie leku grupie zwierząt po postawieniu diagnozy w części grupy w celu leczenia klinicznie chorych sztuk i kontrolowania rozprzestrzeniania się choroby na zwierzęta w bliskim kontakcie i mogące być już subklinicznie zainfekowane. Profilaktyka to podawanie produktu leczniczego zwierzęciu lub grupie zwierząt przed klinicznymi objawami choroby, aby zapobiec jej wystąpieniu. Należy unikać stosowania antybiotyków w profilaktyce oraz metafilaktyce i stosować je tylko w niezbędnych przypadkach i indywidualnie.

Czołowi producenci świń potwierdzają, że można uzyskać świetne wyniki bez stosowania antybiotyków, a branża dobrze rozumie problem narastającej lekooporności bakterii. Ich zdaniem do pogodzenia jest uzyskiwanie wysokiej wydajności zwierząt z obniżonym zużyciem antybiotyków. Niezbędna jest jednak poprawa dobrostanu oraz wprowadzenie zasad bioasekuracji.

Przykładem mogą być brytyjscy producenci trzody chlewnej, którzy w ciągu 2 lat ograniczyli zużycie antybiotyków aż o 50%. Potwierdzają to dane zebrane z elektronicznych ksiąg leczenia zwierząt, które obejmują 87% wszystkich świń ubijanych w Wielkiej Brytanii. Trendy do promowania produkcji mięsa bez antybiotyków obserwuje się też w innych krajach – Niemcy i Dania już kilka lat temu wprowadziły systemy ograniczania zużycia antybiotyków w produkcji wieprzowiny.

Pomimo że stosowanie antybiotyków jest ściśle określone, może odbywać się wyłącznie z przepisu i pod nadzorem lekarza weterynarii, a profilaktyczne ich podawanie jest niedozwolone, raport Najwyższej Izby Kontroli wykazał, że od 2011 do 2015 roku ich sprzedaż wzrosła o 23%, a Polska znajduje się w czołówce państw europejskich pod względem zużycia antybiotyków w produkcji zwierzęcej. Nadzór nad stosowaniem leków kuleje i trudno jest określić, jaka jest skala stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt w naszym kraju.

Według NIK, wzrost wykorzystania antybiotyków może wynikać nie tylko ze względów leczniczych, ale także może mieć podłoże nielegalne, by stymulować wzrost zwierząt czy prewencyjnie eliminować ryzyko zachorowań i padnięć. Wykorzystywaniu leków niezgodnie z prawem ma sprzyjać łatwy do nich dostęp. Mimo wysiłku służb weterynaryjnych ustalenie faktycznych przyczyn stosowania antybiotyków w gospodarstwach jest niemożliwe. Zapewnieniom hodowców o niestosowaniu antybiotyków przeczą też dane na temat sprzedaży leków weterynaryjnych.

Dominika Stancelewska
Zdjęcie: Archiwum
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Hodowla kacząt - żywienie i utrzymanie

Kaczęta w początkowym okresie życia są bardzo wrażliwe na utratę ciepła przez organizm w niskich temperaturach otoczenia, gdyż ich układ termoregulacyjny nie jest wykształcony do czasu, kiedy zaczyna działać gruczoł kuprowy i ptaki stają się odporniejsze. Kaczki wymagają też dobrej wentylacji pomieszczeń i świeżego powietrza.

czytaj więcej

Nowe przepisy dotyczące stosowania cynku i miedzi w żywieniu prosiąt

Tlenek cynku stosowany w pa­szach zapobiega wystąpieniu biegunek u prosiąt po odsadzeniu. Zakaz stosowania go w mieszankach paszowych w dawkach leczniczych będzie wyzwaniem. Specjaliści przekonują, że uda się znaleźć zamienniki ograniczające problemy trawienne. Jednak niektórzy twierdzą, że spadek przyrostów prosiąt po odsadzeniu będzie nieunikniony.

czytaj więcej

W chlewni czysto jak w domu. Jakie rozwiązania wprowadziło gospodarstwo spod Inowrocławia

Rodzinne gospodarstwa, pomimo ogólnych trendów w chowie świń stawiają jednak często na produkcję w cyklu zamkniętym. Uznają bowiem, że są w ten sposób niezależne od rynku warchlaków i mają większy wpływ na wynik ekonomiczny. Plusem jest też ograniczenie rozprzestrzeniania się chorób.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)