r e k l a m a
Partnerzy portalu
Czego obawiać się w marcu w sadzie?
29.02.2020autor: Bartłomiej Czekała
Ostatnie lata w produkcji owoców są pełne niewiadomych. W ubiegłym sezonie było ich wiele – ciepła i mokra jesień, bezśnieżna zima z niewielką liczbą dni o ujemnej temperaturze i wiosna z przymrozkami.
Obecny sezon nie zapowiada się lepiej – zima, której właściwie nie było, zaledwie kilka nocy z ujemną temperaturą oraz najcieplejsze od dekad styczeń i luty. I znów niepewność, co przyniesie marzec...
W sadach jabłoniowych pomimo tak wielkich zawirowań temperaturowych na chwilę obecną drzewa jeszcze nie wyszły ze stanu spoczynku. Na większości odmian widać już nabrzmiewanie pąków, jednak jest to proces póki co bardzo powolny. Niemniej jeśli temperatura utrzyma się na poziomie 9–100C, jak to miało miejsce w połowie lutego, zaczną krążyć soki komórkowe i będzie można obserwować pękanie pąków. Na cieplejszych stanowiskach taki efekt można już zobaczyć w przypadku grusz.
Zwykle tę fazę obserwowaliśmy dopiero w kwietniu, dlatego hipoteza o przyspieszeniu sezonu staje się powoli faktem.
Cały artykuł przeczytasz w marcowym wydaniu miesięcznika "Sad nowoczesny". Sprawdź nasza ofertę!
W sadach jabłoniowych pomimo tak wielkich zawirowań temperaturowych na chwilę obecną drzewa jeszcze nie wyszły ze stanu spoczynku. Na większości odmian widać już nabrzmiewanie pąków, jednak jest to proces póki co bardzo powolny. Niemniej jeśli temperatura utrzyma się na poziomie 9–100C, jak to miało miejsce w połowie lutego, zaczną krążyć soki komórkowe i będzie można obserwować pękanie pąków. Na cieplejszych stanowiskach taki efekt można już zobaczyć w przypadku grusz.
Zwykle tę fazę obserwowaliśmy dopiero w kwietniu, dlatego hipoteza o przyspieszeniu sezonu staje się powoli faktem.
Cały artykuł przeczytasz w marcowym wydaniu miesięcznika "Sad nowoczesny". Sprawdź nasza ofertę!
Bartłomiej Czekała
Redaktor naczelny portali: topagrar.pl, profitechnika.pl oraz warzywaiowoce.pl, szef zespołu PWR Online.
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a