Start „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Start „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”

28.02.2020

Polacy jedzą za mało warzyw i owoców. By je promować Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zainicjował projekt „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” czyli kompleksowych badań konsumpcji, które będą realizowane przez firmę KANTAR Polska we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding. Projekt finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, a w jego inauguracji udział wzięli przedstawiciele 16 branżowych organizacji producentów oraz eksperci z firmy KANTAR Polska.

75% Polaków nie wie, ile warzyw i owoców powinno się spożywać


Pod koniec 2019 roku przeprowadzono badania, których wyniki wskazują, że aż 3/4 Polaków nie wie, ile warzyw i owoców powinno się spożywać. 1/3 uważa, że je odpowiednią ich ilość, podczas gdy tak naprawdę nie wie, że warzywa i owoce powinny stanowić aż połowę tego co spożywamy.

Co ciekawe jemy za mało warzyw i owoców chociaż jesteśmy przekonani o ich pozytywnym działaniu na zdrowie. 98% Polaków potrafi wskazać korzyści wynikające z jedzenia tych produktów. Za największą uznajemy fakt, że są źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów.

Najczęstszym powodem braku spożycia warzyw i owoców wskazywanym przez respondentów jest ich zbyt wysoka cena, a następnie tempo życia i preferencje tradycyjnej, polskiej kuchni. Warzywa wchodzą przede wszystkim w skład obiadu, natomiast owoców nie łączymy z głównymi posiłkami.

O co chodzi w projekcie?


„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” mają na celu wzrost spożycia owoców, warzyw i ich przetworów. Ma to nastąpić dzięki edukacji konsumentów poprzez m.in. umożliwienie stałego kontaktu ekspertów z klientami, informowanie o roli warzyw i owoców w diecie, ich walorach, a także o aktualnej ofercie producentów.

Punktem wyjścia ma być wymiana wiedzy oraz monitoring zachowań konsumenckich. Ich celem jest uświadomienie, że warzywa i owoce powinny stanowić połowę produktów, które spożywamy oraz pomoc ekspertom w zdefiniowaniu trudności w zmianie nawyków żywieniowych, sprofilowaniu grup docelowych i ewaluacji strategii branżowych.

Monitoring będzie stanowił podstawę opracowania wskaźników i śledzenia trendów dotyczących spożycia warzyw, owoców i ich przetworów. Wskaźniki Konsumpcji Warzyw i Owoców oraz Różnorodności Konsumpcji Warzyw i Owoców wyliczane będą na bazie deklaracji dotyczących spożycia wybranych warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” będzie natomiast wyliczany na podstawie deklaracji dotyczących posiłków z dnia poprzedzającego badanie.

oprac am
Źródło: KZGPOiW oraz Kantar Polska

Fot,.pixabay
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Czego obawiać się w marcu w sadzie?

Ostatnie lata w produkcji owoców są pełne niewiadomych. W ubiegłym sezonie było ich wiele – ciepła i mokra jesień, bezśnieżna zima z niewielką liczbą dni o ujemnej temperaturze i wiosna z przymrozkami.

czytaj więcej

Skuteczność i bezpieczeństwo w ochronie sadu

W dziedzinie ochrony roślin przed agrofagami firmy prześcigają się w dostarczaniu sadownikom z jednej strony rozwiązań, które będę działać szybko i skutecznie, z drugiej – wpisywać się w trend „minimum pozostałości” i bezpieczeństwa dla środowiska. Jakie technologie prezentowane na targach zwróciły naszą uwagę?

czytaj więcej

Sady intensywne 2019 – Alwa

Można zaryzykować stwierdzenie, że wśród odmian badanych obecnie w moim doświadczeniu Alwa stanowi swego rodzaju relikt. Ta polska odmiana wyhodowana przez A. Rejmana, W. Dzięcioła i M. Grochowską to prawdopodobnie krzyżówka Macoun i Boiken.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)