Produkcja pomidorów do przetwórstwa w Ukrainie spada o prawie 80%. Które kraje odnotują wzrost?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Produkcja pomidorów do przetwórstwa w Ukrainie spada o prawie 80%. Które kraje odnotują wzrost?

08.09.2022autor: Patrycja Bernat

W Ukrainie prognozuje się największy spadek w produkcji pomidorów na przetwórstwo. Według szacunków, które podaje Tomatonews.com, powołujące się na dane WPTC, mówimy plonie mniejszym aż o 78%.

Poważny deficyt odpadów wpłynął poziom wód na całym świecie, a Europejczycy szczególnie odczuli skutki fali upałów. Stresy spowodowane przez brak wody i ekstremalnie wysokie temperatury znacznie obniżyły plony upraw.

Według najnowszego raportu ekspertów, w większości państw Europy przewidziany jest powrót w miarę normlanych warunków pogodowych, ale to nie wystarczy, żeby odbudować starty w deficycie wody.

78% mniej pomidorów na przetwórstwo

Według danych statystycznych ukraińska produkcja pomidorów przeznaczonych do przetwórstwa zmniejszy się z 800 tysięcy ton (2021 r.) do 180 tysięcy ton (2023 r.), co stanowi spadek o całe 78%. Oczywistym powodem takiej sytuacji jest trwająca wojna w Ukrainie, w wyniku której uprawy zlokalizowane na południu kraju znajdują się pod okupacją.

Produkcja na północy również zalicza spadek

Należy podkreślić, że z powodu upałów w niektórych krajach półkuli północnej prognozuje się spadek światowej produkcji pomidorów. Będzie on na poziomie 5,8%, czyli z 39,18 mln ton do 36,89 mln ton.

Raport pokazuje, że największy spadek produkcji z powodu upałów spodziewany jest w takich krajach jak:

  • Tunezja – o 36% (do 600 tys. ton);
  • Hiszpania – o 29% (do 2,25 mln ton);
  • Węgry – o 26% (do 85 tys. ton);
  • Algieria – o 20% (do 800 tys. ton);
  • Chile – o 17% (do 971 tys. ton);
  • Grecja – o 17% (do 350 tys. ton);
  • Francja – o 12% (do 350 tys. ton).

Gdzie produkcja odnotuje wzrost?

Jednocześnie są kraje, które zwiększą produkcję:

  • Kanada +25%;
  • Chiny +21%;
  • Rosja +15%.

W Polsce, produkcja pomidorów do przetwórstwa pozostanie na tym samym poziomie co rok temu – 125 tys. ton.

na podst. tomatonews.com , wptc.to
Fot: envatoelements

autor Patrycja Bernat

Patrycja Bernat

<p>dziennikarz PWR Online, redaktor portali internetowych Grupy PWR</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

„Nasze regionalne bogactwo na stoły!” – Święto Pomidora w Rogożewie

W Rogożewie w powiecie rawickim 11 września 2022 roku odbyło się wydarzenie organizowanie przez Wielkopolską Izbę Rolniczą - „Nasze regionalne bogactwo na stoły!”. Tym razem celem spotkania była promocja pomidorów i lokalnych przetwórców i producentów. Co się działo?

czytaj więcej

Nowa malinowa odmiana pomidora i wyzwania na rynku szklarniowym

Nowa odmiana pomidora, wyzwania rynku szklarniowego i zasady postępowania w przypadku wykrycia wirusa ToBRFV to tematy wrześniowego spotkania firmy De Ruiter/Bayer w Warszawie.

czytaj więcej

Pomidor w kokosie, papryka w gruncie – pokaz odmian Hazera i PNOS

Do wyboru do koloru, można by rzec, obserwując bogactwo odmian pomidora i papryki przedstawione w szczecińskim Centrum Kształcenia Rolniczego, a pochodzące jedynie z dwóch firm – Hazera i PNOS Ożarów Maz.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)