r e k l a m a
Partnerzy portalu
Nowa broń w walce z gąsienicami motyli w roślinach kapustnych
09.07.2020autor: Kamila Szałaj
Na to czekali producenci warzyw – rozszerzenie rejestracji preparatu Affirm o szeroką paletę szkodników atakujących uprawy kapusty, brokułu, kalafiora i wiele innych gatunków!
Tantniś, bielinki i inne gąsienice motyli to szkodniki występujące bardzo często w uprawie kapusty, kalafiora czy brokułu. Gąsienice powodują duże szkody na liściach, a kapusta czy brokuł zaatakowane przez szkodnika automatycznie mają niższy plon, a w skrajnych przypadkach nie nadają się do sprzedaży. Dlatego skuteczne zwalczanie gąsienic ma kluczowe znaczenie w produkcji warzyw kapustnych.
Zwalczanie gąsienic przy jednoczesnym zachowaniu równowagi biologicznej
Gąsienice motyli nie należą do wybrednych. Żerują na wszystkich gatunkach roślin kapustowatych. Bywają bardzo liczne, zawsze żarłoczne, a tym samym wyjątkowo szkodliwe. Gąsienic motyli na plantacji roślin kapustnych można się spodziewać w ciągu całego okresu wegetacji, ale największe straty powoduję, gdy rośliny są młode, w ciągu pierwszych tygodni po posadzeniu.
Substancja aktywna preparatu Affirm (benzoesan emamektyny) zalicza się do awermektyn i jest pochodzenia naturalnego. Syngenta wyodrębniła ją z metabolitów powstałych w wyniku fermentacji mikroorganizmów glebowych Streptomyces avermitilis. W uprawach sadowniczych Affirm jest z powodzeniem stosowany już od 2011 roku.
r e k l a m a
Jak działa Affirm?
Affirm jest produktem dopuszczonym do stosowania w uprawach polowych do ochrony przed gąsienicami motyli wielu gatunków warzyw, w tym kapusty głowiastej i pekińskiej, brokułu, kalafiora, jarmużu i kapusty brukselskiej. Działa kontaktowo, wgłębnie i translaminarnie, na wszystkie stadia rozwojowe gąsienic, już od fazy wygryzania się z jaj. Środek należy stosować w jak najwcześniejszych stadiach rozwojowych tak, aby uniknąć znaczących uszkodzeń.
Znaczenie Affirm w zapobieganiu powstawania odporności
Ryzyko uodpornienia się szkodników na środki ochrony roślin zawsze istnieje. Do powstania odporności dochodzi przy niewłaściwym stosowaniu środków z tej samej grupy chemicznej. Ryzyko jest tym większe, im bardziej dana substancja aktywna czy grupa chemiczna jest podatna na powstanie odporności oraz im częściej jej używamy, zwłaszcza bez prawidłowej rotacji. W dzisiejszych czasach, kiedy mamy do dyspozycji coraz mniej środków, każda kolejna utrata substancji aktywnej (wskutek uodpornienia lub regulacji prawnych) może mieć poważne konsekwencje dla producentów. Dlatego niezwykle istotne jest, aby w zwalczaniu gąsienic stosować środki z różnych grup chemicznych, do tego koniecznie w rotacji.
Kamila Szałaj
uprawa warzyw i owoców miękkich
dziennikarz redakcji internetowej
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a