r e k l a m a
Partnerzy portalu
Najeźdźcy pomidorów
27.12.2020autor: Kamila Szałaj
W temperaturze 25–30°C i wilgotności 30% cykl rozwojowy pordzewiacza pomidorowego od jaja do postaci dorosłej trwa zaledwie 5 dni. W warunkach optymalnych (temperatura 27°C i wilgotność 60–75%) skośnik pomidorowy wydaje do 12 pokoleń w sezonie.
Intensywna wymiana towarowa sprzyja zawlekaniu na nowe tereny nieznanych gatunków owadów i roztoczy. Do polskich szklarni produkcyjnych od wielu lat przedostają się organizmy obcego pochodzenia. Niektóre z nich stają się groźnymi szkodnikami, ze względu na duży potencjał rozrodczy oraz brak zarejestrowanych środków ochrony roślin do ich zwalczania.
Narastający problem
Pordzewiacz pomidorowy (Aculops lycopersici) – roztocz z rodziny szpecielowatych – po raz pierwszy został stwierdzony w Ameryce Północnej. Obecnie znany jest w 47 krajach. Z Europy są doniesienia o jego występowaniu na pomidorach w Hiszpanii i we Włoszech. W Polsce pierwsza informacja o wystąpieniu pordzewiacza pomidorowego w uprawie szklarniowej pomidora pojawiła się w 2004 roku. Kolejne doniesienia o jego występowaniu pochodzą z 2012 roku.
Cały artykuł przeczytasz w grudniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!
Cały artykuł przeczytasz w grudniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!
Kamila Szałaj
uprawa warzyw i owoców miękkich
dziennikarz redakcji internetowej
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a