Ekologiczny fungistatyk Bakto G-Stop. Jak sprawdza się w utrzymaniu zdrowotności warzyw?
27 lipca w Błocie k. Bruków Unisławskich odbyło się spotkanie brokułowo-kalafiorowe z przetwórnią Greenyard Frozen Polska, organizowane przez Naszą Redakcję. Uczestnicy spotkania mieli okazję zapoznać się z najnowszymi rozwiązaniami w zakresie ochrony roślin. Innowacyjny preparat do walki z chorobami grzybowymi przedstawił Tomasz Raś z firmy Chemirol. Obejrzyj film pod artykułem!
Podczas naszego spotkania brokułowo-kalafiorowego swoje rozwiązania przedstawili m.in. producenci środków ochrony roślin.
Chemirol zaprezentował nowy preparat mikrobiologiczny Bakto G-Stop, oparty o bakterie Bacillus amyloliquefaciens i Bacillus subtilis.
- Mikroorganizmy zawarte w produkcie wykazują dwukierunkowe działanie fungistatyczne. Zasiedlają system korzeniowy, łodygi i liście tworząc barierę mikrobiologiczną uniemożliwiającą rozwój patogenów grzybowych. Bardzo dobrze radzą dobie z bakteriozami. Mamy dobre efekty stosowania tego produktu na tym terenie. A że środkach biologicznych tkwi przyszłość, więc z taką ofertą wychodzimy do rolników - powiedział Tomasz Raś z firmy Chemirol.
Bakterie zawarte w BaktoG-STOP wykazują pozytywne/wspomagające działanie w ograniczaniu takich chorób jak: czerń krzyżowych, brunatna plamistość liści ziemniaka, fuzarioza zbóż, kukurydzy, zgorzel siewek, czerń krzyżowych, zaraza liści marchwi, zgnilizna szyjki cebuli, chwościk selera, chwościk buraka, antraknoza ziemniaka i pomidora, zgorzel siewek,fuzaryjne więdnięcie pomidora i ogórka, choroby fuzaryjne, szara pleśń, mokra zgnilizna jabłek, sucha zgnilizna kapustnych, zaraza ziemniaka, mączniak prawdziwy jabłoni, zgnilizna twardzikowa, parch jabłoni, werticilioza.
Więcej o ofercie Chemirol dowiesz się z filmu!
Kamila Szałaj
uprawa warzyw i owoców miękkich
dziennikarz redakcji internetowej
Najważniejsze tematy