Czy będzie marchew? Z wizytą w gospodarstwie Janusza Komudy
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Czy będzie marchew? Z wizytą w gospodarstwie Janusza Komudy

14.08.2021

W tym roku Janusz Komuda obsiał marchwią 10 ha. W zeszłym było 21 ha, ale w ziemi została marchew na sześciu z nich. W którą stronę pójdą miejscowi producenci marchwi do przetwórstwa?

Wydawać by się mogło, że stworzenie i rozwój przetwórni firmy Maspex (Tymbark) w Olsztynku (woj. warmińsko-mazurskie), w typowo rolniczym terenie województwa warmińsko-mazurskiego spowoduje przechodzenie rolników na uprawę warzyw – surowców do zakładu przetwórczego. Czy tak się dzieje?

Od 1996 roku Maspex zainwestował w rozwój produkcji, zaplecza surowcowego i logistyki w Olsztynku ponad 625 mln zł. Dzięki temu zakład rocznie skupuje 100 tys. ton owoców i warzyw od polskich dostawców: głównie marchwi, jabłek, pomidorów i truskawek. Stanowi to jedną trzecią możliwości skupowych spółki.

Trzy lata temu w Olsztynku oddano nowoczesny kompleks produkcyjno-logistyczny firmy za 170 mln zł. W nowej hali produkcyjnej zostały zainstalowane trzy nowoczesne linie produkcyjne, m.in. do produkcji soków oraz wody. W nowym kompleksie zatrudnienie znalazło 70 osób.

Baza na miejscu

Mierki, w których gospodaruje Janusz Komuda, to praktycznie przedmieście Olsztynka (do przetwórni ma 3 kilometry). – Właściwie z myślą o współpracy z tą przetwórnią kupiłem w 2000 roku gospodarstwo – mówi Janusz Komuda. Początkowo dzierżawiliśmy 70 ha, teraz działamy na 240, a własnych mamy 70. Na terenie gminy jest nas pięciu, produkujących dla Tymbarku – łącznie 100–110 ha marchwi.

Uprawiana jest głównie odmiana Mazurska (produkowana przez firmę Bejo na wyłączność dla przetwórni do soków Kubuś) oraz na soki przecierowe – Warmia i Trafford (Rijk Zwaan). Nasiona zapewnia przetwórnia.

Warmia to 150-dniowa marchew w typie flakkee, nadająca się do bardzo długiego przechowywania. Wyróżnia ją bardzo wysoki potencjał plonotwórczy i wysoka zawartość karotenoidów, ekstraktu i cukrów oraz brak tendencji do kumulowania azotanów.

r e k l a m a
Cały artykuł przeczytasz w sierpniowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź naszą ofertę!

r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Sympozjum Marchwiowe: nowe odmiany, ochrona, nawożenie

Nowe odmiany marchwi, ochrona, kalkulacja uprawy – to tylko niektóre tematy spotkania marchwiowego zorganizowanego 14-16 września przez firmę Bejo wraz z partnerami – firmą Bayer, BASF, Procam i Yara, a także Valagro i DSV.

czytaj więcej

Pomidor po szczecińsku. Zapraszamy na Dzień Otwarty Pomidora

Już 26 sierpnia odbędzie się Dzień Otwarty Pomidora Szklarniowego i Tunelowego. W imieniu organizatorów zapraszamy do udziału w tym spotkaniu.

czytaj więcej

Ekologiczny fungistatyk Bakto G-Stop. Jak sprawdza się w utrzymaniu zdrowotności warzyw?

27 lipca w Błocie k. Bruków Unisławskich odbyło się spotkanie brokułowo-kalafiorowe z przetwórnią Greenyard Frozen Polska, organizowane przez Naszą Redakcję. Uczestnicy spotkania mieli okazję zapoznać się z najnowszymi rozwiązaniami w zakresie ochrony roślin. Innowacyjny preparat do walki z chorobami grzybowymi przedstawił Tomasz Raś z firmy Chemirol. Obejrzyj film pod artykułem!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)