Wegańskie jajka – kolejna alternatywa obok „mleka” i „mięsa” z probówki
Na świecie sprzedawanych jest w ciągu roku 1,3 biliona jajek, z czego 110 mld w samej Europie. Oprócz zamienników mięsa i mleka w ofercie wegańskiej niedługo będą też „jajka”.
– Żyjemy w świecie, w którym hamburgery są produkowane bez wołowiny, a mleko bez krów, więc muszą istnieć sposoby na wyeliminowanie kurczaka z jajka – mówi cytowana przez portal euronews.com Tanja Bogumil, założycielka startupu spożywczego Perfeggt, który właśnie wyprodukował jego pierwsza alternatywa dla jajek.
Jak podkreśla, stworzenie alternatywy roślinnej dla jajek jest zdecydowanie trudniejsze niż w przypadku mięsa. To z kolei powoduje, że ich produkcja jest zdecydowanie wolniejsza.
Obecnie dostępne na rynku jajka wegańskie są wytwarzane z roślin strączkowych, warzyw i aquafaby, chociaż większość firm jest ostrożna w kwestii ich dokładnych receptur. Producenci starają się wykluczać z produkcji soję na rzecz m.in. fasoli czy grochu.
Według firmy Meticulous Research rynek alternatyw roślinnych do 2027 roku będzie wart około 74,2 miliarda dolarów. Zdaniem założycielki Perfeegt na rynku jest jeszcze mnóstwo miejsca dla innych producentów tego typu wyrobów.
– Nigdy nie będzie to rynek, w którym zwycięzca weźmie wszystko. Zawsze mówimy, że każdy dodatkowy gracz pomaga w naszej ogólnej misji. Będzie naprawdę ciekawie zobaczyć, co będzie dalej w kwestii innowacyjności roślinnych zamienników jaj – powiedziała Tanja Bogumil.
Źródło: Wiadomości Handlowe
Fot: Envato Elements
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Najważniejsze tematy