r e k l a m a
Partnerzy portalu
Francja: wzmożone działania przeciwko grypie ptaków
03.04.2021autor: Dorota Kolasińska
Francuski sektor drobiu stanął w obliczu poważnego kryzysu związanego z grypą ptaków. Podjęto działania w ramach nowej strategii, które mają pomóc w zwalczeniu wirusa
Sytuacja związana z wysoce zjadliwą grypą ptaków wśród drobiu domowego we Francji jest dramatyczna. Na dzień 31 marca br. we Francji odnotowano 490 ognisk grypy ptaków, z czego wyznaczono 475 ognisk w gospodarstwach hodowlanych na południowym zachodzie i w 15 gospodarstwach domowych poza południowym zachodem. Dodatkowo zarejestrowano również 19 przypadków u dzikich ptaków.
Jak podaje francuski resort rolnictwa do 19 lutego poddano ubojowi 3,5 miliona drobiu (głównie kaczek), aby zahamować szerzenie się wirusa HPAI.
Największą cenę tego kryzysu ponosi sektor produkcji kaczek rzeźnych, ale wirus atakuje także fermy na których utrzymywane są brojlery oraz fermy reprodukcyjne i hodowlane.
Obecnie poprawa stanu sanitarnego pozwala na stopniowe przywracanie drobiu w fermach pięciu departamentów południowo-zachodniej Francji, zgodnie ze ścisłym protokołem sanitarnym. Jest to możliwe dzięki skoordynowanej pracy profesjonalistów, władz publicznych i naukowców.
Rozpoczęły się pierwsze spotkania krajowych grup roboczych zrzeszających służby ministerstwa i przedstawicieli sektora. Praca prowadzona jest jednocześnie w kilku obszarach m.in. przewidywania kryzysów, zarządzania kryzysem, zapobieganie, bioasekuracja, dostosowanie produkcji, przygotowanie szczepienia.
Pod koniec kwietnia minister rolnictwa spodziewa się projektu dla obszarów wymagających poprawy, a pod koniec czerwca utworzenia planu działania na podstawie konsultacji ze wszystkimi zainteresowanymi stronami.
Oprac. dkol na podst. agriculture.gouv.fr
Fot. poglądowe
Jak podaje francuski resort rolnictwa do 19 lutego poddano ubojowi 3,5 miliona drobiu (głównie kaczek), aby zahamować szerzenie się wirusa HPAI.
Największą cenę tego kryzysu ponosi sektor produkcji kaczek rzeźnych, ale wirus atakuje także fermy na których utrzymywane są brojlery oraz fermy reprodukcyjne i hodowlane.
Obecnie poprawa stanu sanitarnego pozwala na stopniowe przywracanie drobiu w fermach pięciu departamentów południowo-zachodniej Francji, zgodnie ze ścisłym protokołem sanitarnym. Jest to możliwe dzięki skoordynowanej pracy profesjonalistów, władz publicznych i naukowców.
Rozpoczęły się pierwsze spotkania krajowych grup roboczych zrzeszających służby ministerstwa i przedstawicieli sektora. Praca prowadzona jest jednocześnie w kilku obszarach m.in. przewidywania kryzysów, zarządzania kryzysem, zapobieganie, bioasekuracja, dostosowanie produkcji, przygotowanie szczepienia.
Pod koniec kwietnia minister rolnictwa spodziewa się projektu dla obszarów wymagających poprawy, a pod koniec czerwca utworzenia planu działania na podstawie konsultacji ze wszystkimi zainteresowanymi stronami.
Oprac. dkol na podst. agriculture.gouv.fr
Fot. poglądowe
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a