Z artykułu dowiesz się
- Jakie warzywa należą do grupy warzyw liściowych ?
- Kiedy należy wysiewać roszpunkę ?
- Czym charakteryzuje się musztardowiec japoński ?
Z artykułu dowiesz się
Rukola, zwana również rokiettą, jest rośliną jednoroczną o głęboko i ostro powycinanych liściach zebranych w rozetę. W smaku są lekko piekące i ostre.
Rukola jest łatwa w uprawie. Preferuje stanowisko słoneczne, ale w lekko zacienionym również daje sobie radę. Lubi glebę przepuszczalną, żyzną, o odczynie obojętnym. Ponieważ należy do rodziny kapustnych, należy unikać stanowisk po wcześniej uprawianych roślinach z tej grupy. Szybko rośnie i po około 3 tygodniach można już ją zbierać, a zatem nadaje się doskonale na przedplon, jak i poplon.
Roszponka, roszpunka, repontynka – pod takimi nazwami można spotkać tę jednoroczną roślinę o jadalnych liściach. Niewielką, bo dorastającą do 10, czasem 15 cm wysokości, zrywa się w całości, tzn. całą rozetę liści, ale zjada się ją bez korzonków.
Na dobrze uprawionej, żyznej ziemi rośnie bujnie. Gdy podłoże jest słabej jakości, jałowe, rozety są drobne, a liście gorszej jakości.
Ponieważ roszponka nie znosi przesadzania, wysiewamy ją bezpośrednio do gruntu. Wystarczy posiać ją raz, by w kolejnych latach sama się wysiewała. Do zbioru nadaje się tylko młoda, a kwiaty – jedynie w pierwszej fazie kwitnienia.
Mizuna pozbawiona jest ostrych, pikantnych nut. Przypomina młodą kapustę pekińską. Jest to roślina z rodziny kapustnych od wieków uprawiana w Chinach. Jej postrzępione ostro liście, w zależności od odmiany zielone bądź fioletowe, przypominają z wyglądu rukolę, ale w smaku są delikatniejsze i stanowią dodatek do sałatek o mniej wyrazistym smaku. Jadalne są zarówno liście, jak i kwiaty, choć w czasie kwitnienia liście stają się niesmaczne.
Natalia Marciniak-Musiał
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Najważniejsze tematy