Rukola, roszponka i mizuna – jak je uprawiać we własnym ogrodzie?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Rukola, roszponka i mizuna – jak je uprawiać we własnym ogrodzie?

24.04.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał

W każdym dużym sklepie spożywczym dostępne są różne warzywa liściowe, lecz więcej czerpiemy satysfakcji, gdy wyhodujemy je sami. Nie jest to wielka sztuka, gdy zna się podstawowe potrzeby i je zaspokoi. Do najczęściej uprawianych należą sałata, szpinak, szczaw, boćwina czy cykoria, ale warto również sięgnąć po mizunę, rukolę lub roszponkę.

Z artykułu dowiesz się

  • Jakie warzywa należą do grupy warzyw liściowych ?
  • Kiedy należy wysiewać roszpunkę ?
  • Czym charakteryzuje się musztardowiec japoński ?

Rukola jest łatwa w uprawie

Rukola, zwana również rokiettą, jest rośliną jednoroczną o głęboko i ostro powycinanych liściach zebranych w rozetę. W smaku są lekko piekące i ostre.
Rukola jest łatwa w uprawie. Preferuje stanowisko słoneczne, ale w lekko zacienionym również daje sobie radę. Lubi glebę przepuszczalną, żyzną, o odczynie obojętnym. Ponieważ należy do rodziny kapustnych, należy unikać stanowisk po wcześniej uprawianych roślinach z tej grupy. Szybko rośnie i po około 3 tygodniach można już ją zbierać, a zatem nadaje się doskonale na przedplon, jak i poplon.

r e k l a m a
Nasiona wysiewamy w rzędy odległe co 30 cm od końca marca, bo odporna jest na chłody, aż do września w co 3-tygodniowych odstępach, by korzystać z niej systematycznie przez cały sezon w miarę dorastania. Po upływie tygodnia od wysiewu pojawią się siewki, które należy przerwać, pozostawiając pojedyncze rośliny w odstępach 6-centymetrowych.
Wyrwanych roślin nie wyrzucamy, lecz albo flancujemy w innym miejscu, albo wykorzystujemy do potraw.

Roszponka nie znosi przesadzania

Roszponka, roszpunka, repontynka – pod takimi nazwami można spotkać tę jednoroczną roślinę o jadalnych liściach. Niewielką, bo dorastającą do 10, czasem 15 cm wysokości, zrywa się w całości, tzn. całą rozetę liści, ale zjada się ją bez korzonków.
Na dobrze uprawionej, żyznej ziemi rośnie bujnie. Gdy podłoże jest słabej jakości, jałowe, rozety są drobne, a liście gorszej jakości.
Ponieważ roszponka nie znosi przesadzania, wysiewamy ją bezpośrednio do gruntu. Wystarczy posiać ją raz, by w kolejnych latach sama się wysiewała. Do zbioru nadaje się tylko młoda, a kwiaty – jedynie w pierwszej fazie kwitnienia.

Najlepszymi terminami wysiewu jest wczesna wiosna albo czas od końca lipca do października. Roszponka jest mrozoodporna, dlatego nie przeszkadza jej siew już w marcu. Nasiona wysiewamy w rzędy co 25 cm na głębokość około 1 cm w ziemię żyzną, nawiezioną kompostem. Pierwsze listki pojawiają się po upływie około tygodnia. Dobrze przerwać rośliny, pozostawiając odległości około 6 cm. Wyrwane przeznaczamy do potraw.
Gdy roszponka przerośnie i nie nadaje się do spożycia, warto ją wyrwać i zrobić z niej gnojówkę, która ma właściwości odstraszające drutowce i ślimaki, a także podlać kompost dla szybszej fermentacji.

Mizunę (musztardowiec japoński) można zbierać już po 2-3 tygodniach od siewu

Mizuna pozbawiona jest ostrych, pikantnych nut. Przypomina młodą kapustę pekińską. Jest to roślina z rodziny kapustnych od wieków uprawiana w Chinach. Jej postrzępione ostro liście, w zależności od odmiany zielone bądź fioletowe, przypominają z wyglądu rukolę, ale w smaku są delikatniejsze i stanowią dodatek do sałatek o mniej wyrazistym smaku. Jadalne są zarówno liście, jak i kwiaty, choć w czasie kwitnienia liście stają się niesmaczne.

Ma niewielkie wymagania glebowe – wystarczy jej przeciętna ziemia, lecz lepiej rośnie i tworzy więcej masy zielonej na stanowisku zaprawionym kompostem. Preferuje słońce lub lekki półcień. Mizunę wysiewamy w kwietniu do pierwszych dni maja lub od sierpnia do początku września, wprost na miejsce stałe. Szybko wschodzi, a do zbioru nadaje się już po 2–3 tygodniach od wysiewu.

Mizuna jest rośliną jednoroczną o jadalnych liściach i kwiatach

  • Mizuna jest rośliną jednoroczną o jadalnych liściach i kwiatach


Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcie:  Małgorzata Wyrzykowska
autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności

ARiMR ogłosiła konkurs Nowoczesna polska wieś – jakie nagrody?

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ogłosiła konkurs fotograficzny. Zdjęcia można wysyłać do 20 września br. Zobacz, jakie wymagania i nagrody! 

czytaj więcej

Ogródek pięknie pachnący, choć jednoroczny

W poprzednim numerze opisaliśmy uprawę ziół wieloletnich. W tym zajmiemy się uprawą roślin ziołowych i przyprawowych jednorocznych. Pod zioła aromatyczne dobrze jest przeznaczyć stanowiska blisko miejsca wypoczynku, by móc cieszyć się ich aromatem podczas wieczornego relaksu, ale możemy też posadzić je w misach czy pojemnikach ustawionych na tarasie.

czytaj więcej
top warzywa

Warzywa zalegają w magazynach. Najgorzej jest z ziemniakiem

To trudny sezon dla producentów warzyw i ziemniaków. Od jesiennych zbiorów ogromne ilości towaru leżą w magazynach, a sprzedaż odbywa się bardzo powoli. 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)