Postaw na majeranek w ogrodzie i ciesz się jego relaksującymi właściwościami
To jedna z najpopularniejszych roślin, która jest ważna zarówno w kuchni, jak i ogrodzie. Zapach ziół, w tym majeranku, bardzo dobrze wpływa na nasze samopoczucie. Dlatego dobrze sadzić go w okolicy miejsca wypoczynku. Majeranek jest krzewinką o drobnych, szarozielonych listkach i silnym zapachu.
W środowisku naturalnym, czyli w klimacie śródziemnomorskim, dorasta do 80–100 cm i rośnie kilka lat. W naszym klimacie uprawiany jest jako roślina jednoroczna.
Jakie warunki sprzyjają majerankowi?
Żeby nie zagrażały roślinom wiosenne przymrozki, nasiona wysiewamy do skrzyneczek od początku kwietnia i utrzymujemy na parapecie okiennym do połowy maja, gdy wysadzimy go na miejsce stałe, jednak nie jest to warunek. Nasiona można wysiać również na rozsadnik pod koniec kwietnia, lecz należy przykryć je agrowłókniną, ponieważ siewki są wrażliwe na spadki temperatur. Należy pamiętać, że nasion się nie przykrywa ziemią, tylko wklepuje, ponieważ do wschodów wymagają światła. Na miejsce stałe wysadzamy rośliny w odstępach 15 × 30 cm. Wybierając stanowisko pod uprawę, należy zwracać uwagę na nasłonecznienie – majeranek nie lubi miejsc cienistych ani nawet półcienistych, preferuje słoneczną wystawę i lekko wilgotne stanowisko. Pod uprawę wskazana jest lekka, żyzna, przepuszczalna i ciepła gleba o dużej zawartości próchnicy. Podłoże powinno być zasobne w wapń, ponieważ tego pierwiastka potrzebuje najbardziej. Przed wysadzeniem rozsady na miejsce stałe należy ziemię dobrze wynawozić zwapnowanym kompostem. Początkowo roślinki rosną powoli, toteż należy często je odchwaszczać.
Zbiór majeranku przeprowadza się dwukrotnie
Krzewinka doskonale nadaje się do ogródków ziołowych, ale można wykorzystać ją również do tworzenia obwódek rabat. Osiąga 30–40 cm i prawie tyle samo wynosi średnica kęp. Cała roślina pokryta jest delikatnym meszkiem, który sprawia, że ma szarawy odcień. Proste, silnie rozgałęzione pędy pokryte są drobnymi, eliptycznymi listkami na krótkich ogonkach. W czerwcu roślina pokrywa się drobnymi kwiatami o zabarwieniu białym lub różowym zebranymi w kwiatostany na szczytach łodyg. Kwiaty utrzymują się do przymrozków, po których cała roślina zamiera.
Pędy do celów przyprawowych zbiera się w całości, łącznie z kwiatami i liśćmi. Zbiór przeprowadza się dwukrotnie. Po raz pierwszy, gdy pojawiają się pąki kwiatowe, czyli pod koniec czerwca – wówczas rośliny ścinamy na wysokości około 10 cm nad ziemią. Jeśli zetniemy niżej, pędy zdrewnieją i zamiast wypuścić nowe przyrosty, roślina zamiera. Kolejny zbiór ziela przeprowadzamy przed ponownym kwitnieniem, kiedy wyrosną nowe przyrosty. Zebrane ziele suszy się w przewiewnym, suchym miejscu.
- Majeranek w czasie kwitnienia jest chętnie odwiedzany przez pszczoły i inne owady zapylające
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 14/2023 na str. 53. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.
Małgorzata Wyrzykowska
– dziennikarka "Tygodnika Poradnika Rolniczego"
Najważniejsze tematy