Pigwa – jak uprawiać, jak wygląda, jakie odmiany?
Pigwa pospolita, zwana też polską cytryną, to roślina dość rzadko spotykana w przydomowym ogródku. Jest to dekoracyjny krzew, którego kwiaty są miododajne, a owoce – zdrowe. Jak pielęgnować i uprawiać pigwę? Dlaczego warto zainteresować się jej uprawą?
Pigwa, a właściwie Cydonia oblonga Mill., jest rośliną pochodząca z Azji, występuje na Zakaukaziu, w Iranie, Turkiestanie i południowo-wschodniej Arabii. W naszym klimacie przyjmuje formę krzewu z rodziny różowatych. Jednak w swoich stronach potrafi osiągnąć rozmiary 8 metrów wysokości. Pigwa pospolita często mylona jest z pigwowcem.
Jak wygląda pigwa, zwana polską cytryną?
Pigwa jest niewielkim drzewem albo dużym krzewem z rodziny różowatych (Rosaceae) dorastającym na wysokość 3-5 m. Kwiaty koloru białego lub białoróżowego, są wyraźnie większe od kwiatów jabłoni i gruszy. Owoce jabłkowate, których w przeciwieństwie do jabłek i gruszek, nie można jeść na surowo.
Pigwa pospolita jest rośliną cenną, zarówno pod względem kulinarnym, jak i dekoracyjnym. Szaro-filcowane liście oraz duże żółte owoce nadają pigwie wygląd południowy. Dlatego nadaje się doskonale do kompozycji ogrodu w stylu śródziemnomorskim. Rośnie stosunkowo wolno i po wielu latach wyrasta na niewielkie drzewo o rozłożystej koronie. Pięknie kwitnie, a posadzona w szpalerze i odpowiednio formowana utworzy luźny żywopot.
Gatunki i odmiany pigwy
Dlaczego warto posadzić pigwę w ogrodzie i mieć własną? Owoce pigwy dostępne w sklepach są sprowadzane najczęściej zza granicy, a przy tym bywają dość drogie. Do uprawy na działkach i w ogrodach przydomowych szczególnie polecane są odmiany pigwy o większych i smaczniejszych owocach niż u gatunku podstawowego.
- Pigwa pospolita 'Bereczki' - bardzo ceniona odmiana pigwy pospolitej, dająca owoce duże, gruszkowate, wydłużone. Odmiana ta posiada ozdobne, duże, ciemno-zielone i skórzaste liście.
- Pigwa pospolita 'Leskovacka' - tworzy owoce duże, jabłkowatego kształtu, cytrynowo-żółte. Bardzo wcześnie owocuje.
- Pigwa wielkoowocowa - od gatunku pigwy pospolitej różni się jedynie znacznie większymi owocami.
- Pigwa gruszkowa - jest to pigwa, której owoce przypominają gruszki. Pigwa gruszkowa jest często stosowana w ogrodach ze względu na większą odporność na szkodniki.
Jak uprawiać pigwę?
W klimacie umiarkowanym jak nasz polski, pigwa przybiera postać krzewu, chociaż gatunek rodziny rosnący w Azji jest drzewem, które może dorosnąć do 8 m wysokości. Roślina preferuje ciepły i suchy klimat, dlatego jest bardzo wrażliwa na wahania temperatur i może przemarzać zimą. Pigwa nie lubi otwartych przestrzeni, dlatego najlepiej będzie sadzić ją w miejscu osłoniętym od wiatru. Trudne warunki odbijają się na plonie, roślina jest słabsza, a owoce są mniejsze.
Mimo, że właściwości lecznicze pigwy są nieocenione oraz często bywa wykorzystywana do tworzenia nalewek, to pigwa w Polsce jest uprawiana dość rzadko. Często mylona jest z pigwowcem, zdecydowanie bardziej popularnym w naszym kraju. To co różni obie rośliny, to wielkość owoców, które u pigwy są większe.
Cydonia oblonga to także wspaniała roślina ozdobna, której owoce można przetwarzać na rożne sposoby. Są one bogate w witaminy, minerały i składniki wspomagające funkcjonowanie organów.
Gleba pod uprawę powinna mieć lekko kwaśny odczyn, w zakresie 5,9 –7,0 pH. Dodatkowo gleba musi być żyzna, wilgotna i dobrze przepuszczalna. Jest to roślina dość kapryśna jeśli chodzi o nawodnienie gleby. Nie lubi nadmiaru, ani niedoboru wody. Mimo wszystko zdecydowanie lepiej znosi susze niż ulewne deszcze.
Pielęgnacja pigwy
Jednym z zabiegów pielęgnacyjnych jest zabezpieczenie pigwy pospolitej przed przymrozkami, najlepiej za pomocą kopczyków z ziemi lub ściółki, które usuwamy po zakończeniu zimy.
Pigwa ozdobna wymaga regularnego nawożenia. Najlepiej sprawdzi się kompost, który równomiernie rozkładamy wokół rośliny. Istotne jest również usunięcie uszkodzonych lub chorych pędów.
Jak uprawiać pigwowca, często mylonego z pigwą, dowiesz się tutaj: Japońska i rosyjska pigwa rewelacyjnie sprawdzają się w polskich ogrodach
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay
Natalia Marciniak-Musiał
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego
Najważniejsze tematy