Katran morski – siej go właśnie teraz!
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Katran morski – siej go właśnie teraz!

19.09.2021autor: Małgorzata Wyrzykowska

To warzywo rośnie w stanie dzikim m.in. nad brzegiem morza w Norwegii. U nas uprawia się je bardzo rzadko, gdyż niewielu o jego istnieniu słyszało. Liście mają charakterystyczny zielony kolor z modrym odcieniem. Niektórzy nazywają to warzywo modrakiem nadmorskim, kapustą morską, chou marin czy katranem primorskim.

Katran nie jest wymagający, ale lubi być dopieszczony

Modrak w jednym miejscu może rosnąć kilkanaście lat. Jest rośliną odporną na mróz. Preferuje stanowisko słoneczne, ciągle wilgotne. Nie jest wymagający, jeżeli chodzi o nawożenie, ale dostarczenie mu nawozów organicznych powoduje lepszy rozwój. Bylina osiąga do 50 cm wysokości, tworzy gęsty, zwarty pokrój o wzniesionej, mięsistej i rozgałęzionej łodydze oraz mięsistych liściach. Są one duże, niebieskozielone, pokarbowane i powycinane, umieszczone na ogonkach o długości od 5 do 15 cm. Dolne liście są duże, mają około 40 cm długości i około 30 cm szerokości.

r e k l a m a

Katran kwitnie przez całe lato

Katran kwitnie od maja do sierpnia, a jego kwiaty zapylane są przez pszczoły. Kwiaty zebrane są w kwiatostany, tworząc baldachogrona. Wyrastają na szypułkach o długości około 20 cm. Każdy kwiat składa się z 4 płatków o długości około 12 mm. Owocem jest łuszczynka zawierająca w górnej części jedno nasionko, dolna część jest pusta. Jesienią owocostany odrywają się od rośliny matecznej i roznoszone są przez wiatr. Nasiona katranu wysiewamy na przełomie września i października w dobrze uprawioną glebę. Wiosną rośliny przerywamy, zostawiając w odległości około 30–40 cm w rzędzie, lub siewki traktujemy jak rozsadę i wysadzamy w podobnej rozstawie na miejscu stałym, dobrze zasilonym przekompostowanym obornikiem lub kompostem.

Zjadamy młode ogonki liściowe

Częścią jadalną kapusty morskiej są bielone młode ogonki liściowe, które spożywa się jak szparagi lub kalafior. Do spożycia w formie surówek lub sałatek nadają się również młode, soczyste liście, bogate w wiele związków mineralnych i witaminę C. Wiosną młode rośliny przykrywamy kartonem lub wiadrem, by nie docierały do niej promienie słoneczne. Następuje szybki wzrost wydłużeniowy ogonków, ale bez zielonego barwnika. Pierwsze ogonki można zbierać po 2–3 latach uprawy, gdy kapusta się ładnie rozkrzewi.

Ta egzotyczna kapusta morska może zdobić nie tylko plaże Norwegii, ale też twój ogród

  • Ta egzotyczna kapusta morska może zdobić nie tylko plaże Norwegii, ale też twój ogród



Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcie: Małgorzata Wyrzykowska

autor Małgorzata Wyrzykowska

Małgorzata Wyrzykowska

– dziennikarka "Tygodnika Poradnika Rolniczego"

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Ostrość którą kochają wszyscy - chrzan w ogrodzie

Bardzo rzadko się o nim mówi i równie rzadko go uprawia. Korzenie chrzanu przeważnie wykopuje się na nieużytkach, łąkach, czyli pozyskuje od roślin rosnących w stanie dzikim. Warto uprawiać go w ogrodzie, ponieważ wówczas korzenie będą zdrowe i dorodne.

czytaj więcej

Warzywa potrzebują optymalnego pH gleby

Rośliny ogrodnicze mają różne potrzeby względem wapnia, ale niedobór tego pierwiastka w glebie może skutkować znaczącym obniżeniem ich plonów oraz pogorszeniem wartości przechowalniczej.

czytaj więcej

Postaw na majeranek w ogrodzie i ciesz się jego relaksującymi właściwościami

To jedna z najpopularniejszych roślin, która jest ważna zarówno w kuchni, jak i ogrodzie. Zapach ziół, w tym majeranku, bardzo dobrze wpływa na nasze samo­poczucie. Dlatego dobrze sadzić go w okolicy miejsca wypoczynku. Majeranek jest krzewinką o drobnych, szarozielonych listkach i silnym zapachu. 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)