Jakie odmiany sałaty warto wybrać do ogrodu?
Liściowe są spożywane głównie w stanie surowym, a w tej postaci zawierają bardzo dużo przyswajalnych składników pokarmowych, witamin, kwasów organicznych, soli mineralnych oraz makro- i mikroelementów. Dodatkową zaletą jest łatwość w uprawie oraz krótki okres wegetacji, dzięki czemu można je uprawiać, na przykład, w przedplonie, a także międzyplonie z ogórkami czy pomidorami.
Olimp może być twój
W ich uprawie możemy stosować metodę siewu wprost do gruntu lub z rozsady oraz pod osłonami, w inspekcie lub w odkrytym gruncie. Do tych uprawianych z siewu bezpośredniego zaliczamy roszponkę, szczaw, szpinak, koper, z siewu lub rozsady uprawiamy różne gatunki sałaty. Do siewu wiosennego wśród warzyw liściowych warto polecić sałatę głowiastą masłową. Sałaty nie należy uprawiać po sałacie, endywii, cykorii.
Czy mysie uszy mogą kwitnąć?
Roszponka, zwana również roszpunką albo „mysimi uszami”, charakteryzuje się delikatnymi, słodkimi w smaku liśćmi, które są bogate w witaminy i sole mineralne. To roślina, która nie wymaga specjalnych zabiegów, a jej nasiona wysiewamy od początku wiosny w odstępach co 2 tygodnie, by cieszyć się liśćmi przez dłuższy czas. W okresie letnim robimy przerwę w zasiewach, gdyż roślina ma tendencję do wybijania w pędy kwiatowe, co obniża jej wartość. Rokietta siewna oferuje delikatne liście o smaku lekko orzechowym, zasobne w potas i witaminę C.
Mamuta zjesz ze smakiem
Szpinak i koper to rośliny niezastąpione w kuchni. Obie wysiewamy na głębokość około 1 cm. W przypadku szpinaku odstępy między rzędami powinny wynosić około 20 cm. Koper można wysiewać rzutowo, a także jako roślinę w uprawie współrzędnej z marchwią, pietruszką, cebulą. Jeśli uprawiamy go rzędowo, nasiona wysiewamy w rzędy odległe o 10–30 cm. Szpinak Greta to jedna z polecanych odmian do uprawy przydomowej – odporna na mączniaka, o dużych, gładkich, soczystych liściach. Można go spożywać na surowo, jak i po obróbce termicznej i po przemrożeniu. Asta rośnie szybko i obficie. Ma duże soczyste i gładkie liście, bardzo delikatne w smaku. Doskonałe do jedzenia w stanie surowym w postaci sałatek.
- Do najczęściej uprawianych warzyw liściowych należy sałata – zarówno masłowa, jak i krucha
Fot. Małgorzata Wyrzykowska
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 16/2022 na str. 103. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.
Najważniejsze tematy