Jaki seler wybrać - liściowy czy naciowy?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jaki seler wybrać - liściowy czy naciowy?

04.02.2023autor: Małgorzata Wyrzykowska

Dawniej korzenie selera użytkowane były jako przyprawa, dziś z uwagi na ich wartość leczniczą i odżywczą, dodaje się je do sałatek, surówek i soków warzywnych. O ile odmiany korzeniowe już dawno zyskały sobie sławę, o tyle selery liś­ciowe bardzo rzadko goszczą w naszych ogrodach. Warto to zmienić.

Seler jest bliskim krewnym pietruszki. Tworzy dwie grupy botaniczne. Seler korzeniowy ma jadalny korzeń spichrzowy i zaliczany jest do warzyw korzeniowych. Seler liściowy, którego częścią jadalną są ogonki liściowe i liście, należy do warzyw liściowych.

r e k l a m a

Seler rozmnażamy z rozsady

Zarówno selery korzeniowe, jak i naciowe rozmnażamy z rozsady, na wyprodukowanie której wystarczy parapet. Nasiona w ogrzaną i odkażoną w piekarniku w temperaturze co najmniej 60°C ziemię do produkcji rozsad wysiewamy w lutym, ewentualnie na początku marca. Pojemniki z nasionami ustawiamy na okiennym parapecie. Im lepszy dostęp światła słonecznego, tym lepszy i szybszy proces kiełkowania. Okres kiełkowania selera trwa około 3 tygodni. Naczynie z zasiewami warto przykryć szybą, by utrzymywała się stała wilgotność. Niezależnie powierzchnię ziemi spryskujemy systematycznie wodą o temperaturze pokojowej. Gdy siewki wzejdą, szybę usuwamy, a gdy mają 2–3 liście właściwe, pikujemy je do wielodoniczek bądź skrzyneczek, zachowując 5-centymetrowe odstępy, na tę samą głębokość, jak rosły dotychczas. Przez pierwsze tygodnie produkcji rozsady należy utrzymywać temperaturę pomieszczenia około 18–20°C, podłoża nie niższą niż 16°C.

Przy produkcji rozsady ważnym zabiegiem jest odpowiednie zahartowanie, aby rośliny lepiej zniosły przesadzanie do gruntu i gorsze warunki od tych, w których rosły dotychczas. Najpierw przez kilka dni wietrzymy pomieszczenie, a na około 10 dni przed wysadzeniem wystawiamy na zewnątrz na cały dzień (pod warunkiem że nie ma przymrozków). Zdrową, zahartowaną rozsadę o 6 liściach właściwych wysadzamy od połowy maja do gruntu. Seler korzeniowy powinien być sadzony w rozstawie 30 do 40 × 20 cm, a naciowy 40 do 50 × 30 cm.

Oba selery są bardzo żarłoczne i mają wymagania

Oba selery uprawia się najczęściej w pierwszym roku po oborniku. Można selera korzeniowego uprawiać w drugim roku, ale tylko na najlepszych glebach. Dobrym zamiennikiem obornika może być kompost (około 6 kg/m²). Przedplonami wskazanymi są warzywa kapustne, cebulowe i strączkowe. Warzywo to wymaga gleby zasobnej w próchnicę, o pH 6,5–7,5. Zupełnie nie udaje się na glebach piaszczystych ani gliniastych. Seler naciowy wymaga większej wilgotności powietrza od korzeniowego, a także gleby szybko się nagrzewającej. Nawożenie azotowe, potasowe czy fosforowe należy zastosować przed sadzeniem, najlepiej w postaci nawozu wieloskładnikowego, np. Azofoska w ilości 0,3–0,4 kg/10 m². Selery naciowe, z uwagi na wytwarzanie dużej masy zielonej, wymagają dodatkowego nawożenia azotowego lub wieloskładnikowego, np. roztworem Florivitu do podlewania około 0,5 l pod roślinę. Można również podlewać rośliny rozcieńczoną gnojówką. Pogłównie rośliny zasilamy 4 tygodnie po posadzeniu, drugi raz w pierwszej połowie sierpnia.

W wyborze odmiany postaw na dobre nasiona

Jest jeszcze trochę czasu, więc możemy poszukać nasion takich odmian, które nam odpowiadają. Korzeniowe mają tę przewagę, że da się je przechowywać przez dłuższy czas. Ogonki liściowego można przechować, ale tylko kilka dni – koniecznie w lodówce. Można je również przechować w formie suszu. Wśród odmian selera korzeniowego warto zwrócić uwagę na: Mkar, Dukat, Feniks, Jabłkowy, Gol, Diamant, Odrzański czy Edward. Wśród naciowych mamy: Zefir, Tango, Bolivar, Helios i Darklet F1.

Zachowanie wymaganej rozstawy  przy pikowaniu zapewni dorodną rozsadę z dużą bryłą korzeniową

  • Zachowanie wymaganej rozstawy przy pikowaniu zapewni dorodną rozsadę z dużą bryłą korzeniową

fot. Małgorzata Wyrzykowska

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 5/2023 na str. 94. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.

autor Małgorzata Wyrzykowska

Małgorzata Wyrzykowska

– dziennikarka "Tygodnika Poradnika Rolniczego"

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Zbuduj inspekt i dużo wcześniej ciesz się warzywami z ogródka

Przy odrobinie zdolności do majsterkowania można samemu zrobić okna inspektowe. Dzięki nim przyspieszymy rozwój warzyw czy kwiatów. Można oczywiście nabyć gotowe szklarnię czy tunel foliowy, ale prosty inspekt bez większych nakładów finansowych jest w zasięgu naszych możliwości.

czytaj więcej

Ogród zimą także ma swój urok. Warto się po nim rozejrzeć

Są tacy, którzy uważają jesień i zimę za najbrzydsze i przygnębiające pory roku. Spróbujmy poszukać jej uroków, by poprawić sobie nastrój spowodowany pochmurnymi bądź deszczowymi dniami.

czytaj więcej

Przekopywać ogródek czy może jednak nie?

Do podstawowych zabiegów jesiennych należy orka zimowa, która ma za zadanie spulchnienie gleby na większą niż podczas wszystkich innych zabiegów głębokość. Odpowiednikiem orki zimowej w warunkach niewielkich powierzchni jest przekopywanie zagonów.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)