Jak przygotować rozsadę papryki i innych psiankowatych?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak przygotować rozsadę papryki i innych psiankowatych?

16.02.2020

Produkcja rozsady roślin psiankowatych nie różni się zbytnio od uprawy pomidorów. Należy jednak pamiętać o kilku kwestiach.

Z artykułu dowiesz się

  • Jakie stanowiska są odpowiednie pod uprawę warzyw psiankowatych
  • Jak wyprodukować rozsadę papryki i które odmiany są najlepsze
  • Które odmiany bakłażana warto wybrać

Jakie wymagania mają rośliny psiankowate?

Papryka, oberżyna, miechunka pomidorowa wymagają wyższych temperatur i ich uprawa w gruncie bywa ryzykowna. Co prawda, ostatnie lata obfitują w upały, lecz musimy się liczyć z tym, że pogoda przestanie nam sprzyjać. Zanim podejmiemy decyzję o ich uprawie, przemyślmy za i przeciw albo zaopatrzmy się w folię do ewentualnej budowy choćby małych tuneli. Wszystkie warzywa psiankowate mają wysokie wymagania pokarmowe i najlepiej, gdy będą uprawiane w pierwszym roku po oborniku. Pod ich uprawę należy wybierać miejsca osłonięte i dobrze nasłonecznione. Najlepszą glebą jest ta zasobna w próchnicę, lekka, przepuszczalna, ciepła. Przed posadzeniem roślin należy ją głęboko i starannie uprawić, przekopując z dobrze rozłożonym obornikiem lub kompostem.

r e k l a m a
Jeżeli zaś chodzi o wymagania wodne, największe potrzeby rośliny wykazują w okresie zawiązywania i dojrzewania owoców. Nie oznacza to, że we wcześniejszej fazie rozwoju woda nie ma większego znaczenia – ma i to duże. Należy dbać, by gleba była stale wilgotna. Przesuszenie podłoża może spowodować opadanie zawiązków owoców, a podczas wahania wilgotności często dochodzi do pękania owoców.

Żółta, czerwona, a może fioletowa?

Produkcja rozsady papryki wymaga temperatury 20–25°C. Papryka jest dość wymagającą rośliną, lecz są odmiany, które warto uprawiać, bo dobrze się spisują nawet w gruncie. Teraz jest najlepsza pora, by wybrać się do sklepu ogrodniczego i zaopatrzyć w nasiona odmian, które nam odpowiadają. Do polecanych należy bardzo wczesna Roberta F1, rodząca czerwone, słodkie strąki, charakteryzująca się wysokim plonowaniem i grubym soczystym miąższem, a także Oda, odznaczająca się fioletowym zabarwieniem chrupkich owoców i słodkim smakiem. Może być atakowana przez mszyce i ślimaki, choruje rzadko. Aleksander jest odmianą plenną, wczesną, czerwoną, o słodkich kulistospłaszczonych owocach przypominających pomidory. Kolejną wczesną odmianą jest Cyklon, który tworzy owoce czerwone, podłużne, o ostrym smaku i jest jedną z najpopularniejszych ostrych papryk w naszym kraju. Co ciekawe – nie nadaje się do uprawy pod osłonami. Wczesną odmianą jest także Kasia o żółtych, kruchych, soczystych i słodkich strąkach. Marta Polka jest również odmianą wczesną do uprawy w gruncie, która rodzi żółte, bardzo soczyste, słodkie owoce w zarysie kwadratowe, z lekko zaokrąglonym lub wgłębionym środkiem. Zorza jest wczesną odmianą o kremowym zabarwieniu owoców, które przebarwiają się na pomarańczowoczerwono. Ma niezwykle smaczny, słodki, gruby i soczysty miąższ. Crusader F1 jest odmianą ciemnoczerwoną, charakteryzuje się wysoką odpornością na choroby i wysoką plennością. Wśród odmian średnio wczesnych polecana jest Elf Zielonki o żółtych, słodkich owocach oraz Etiuda o owocach słodkich, koloru pomarańczowego, w zarysie prostokątnym, bardzo plenna.

Oberżyna, gruszka miłosna

Pod tymi nazwami występuje bakłażan, który jest jagodą. To ciekawe i bardzo zdrowe warzywo. Produkcja rozsady trwa około 10 tygodni i powinna przebiegać w temperaturze 22°C. Nasiona wysiewamy pojedynczo do osobnych doniczek, by łatwiej było przesadzić rośliny do gruntu bez naruszenia bryły korzeniowej. Bakłażan jest bardzo wymagającą rośliną, jeśli chodzi o temperaturę – najlepiej rośnie przy 25°C i przeważnie uprawiany jest pod osłonami. Oto kilka odmian, którymi warto się zainteresować. Rodo to polska odmiana o owocach z brunatnofioletową skórką i miąższem pozbawionym charakterystycznej goryczki. Owoce są gruszkowatoowalne. Black Beauty tworzy owoce w kształcie gruszki, pokryte gładką, ciemną, intensywnie fioletową skórką. Owoce tej odmiany mają oryginalny smak.

Miechunka peruwiańska, zwana też rodzynką brazylijską, znana i uprawiana jest w naszym kraju od połowy XIX wieku
  • Miechunka peruwiańska, zwana też rodzynką brazylijską, znana i uprawiana jest w naszym kraju od połowy XIX wieku
White Egg to oryginalna odmiana o owocach przypominających kształtem i kolorem jajka. Pod względem wielkości uznaje się je za jedne z dorodniejszych spośród wszystkich odmian. Charakteryzuje się dobrym smakiem i delikatnym, białym miąższem. Tsakoniki to niezwykle smaczna odmiana, również o walorach dekoracyjnych. Kształt owocu jest typowy dla bakłażana, czyli maczugowaty, ale barwa skórki jest nietypowa. Gładka biała skórka ozdobiona jest fioletowymi smugami, pod skórką kryje się natomiast wyjątkowo smaczny, delikatny miąższ.

Pomidor w papierowej osłonce

Mowa tu o miechunce pomidorowej, czyli Physalis, bo często pod taką nazwą występuje w handlu. Ponieważ jest to roślina zapylana krzyżowo, pamiętajmy, by posadzić minimum dwa egzemplarze. Miechunka ma wiele odmian, lecz w Polsce najbardziej jest rozpowszechniona miechunka peruwiańska, którą można również spotkać pod nazwą „rodzynek brazylijski”. Uprawa nie jest trudna, zbliżona do pomidorów. Rozsadę produkujemy w pomieszczeniu, a po wiosennych przymrozkach wysadzamy do gruntu w miejscach osłoniętych. W pergaminowym mieszku owoc stopniowo dojrzewa, po czym opada. Jeżeli mieszki są szczelne, owoce poleżą bez szwanku, jeśli nie, lepiej je zebrać i przechować w lodówce, co wpłynie pozytywnie na ich smak – staną się słodsze. Owoce prosto z rośliny możemy zbierać, gdy osłonka zbrązowieje, ale nie jest wysuszona. A jasnozielony kolor owocu ukrytego w osłonce oznacza dojrzałość konsumpcyjną.

Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcie w artykule: Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcie główne: Pixabay
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak zaplanować ogród warzywny na wiosnę?

Sukces w uprawie w dużej mierze zależy od doboru odmian, czyli najbardziej wytrzymałych i odpornych na szkodniki i choroby, a także dobrze przemyślanego planu zasiewów, sadzenia oraz zbioru. Nie warto czasami rozpoczynać uprawy od selera, kalafiora, szparagów, bakłażana, bo muszą minąć tygodnie nim te rośliny dojrzeją, co wiąże się z wieloma godzinami żmudnego pielenia, podlewania, zasilania i dbania o nie, a nie zawsze wystarcza czasu i sił.

czytaj więcej

Jak przygotować dobrą rozsadę pomidorów?

Pomidor, podobnie jak papryka, bakłażan i ziemniak, należy do psiankowatych. Nasz ulubiony owoc warzywny pochodzi prawdopodobnie z Ameryki, gdzie uprawiany był przez Indian na kilka wieków przed Kolumbem. Do Europy został przywieziony przez hiszpańskich marynarzy, ale nie zyskał sprzymierzeńców, gdyż naukowcy odkryli, że należy do psiankowatych, czyli tej samej rodziny co trucizny w rękach czarownic – blekot, belladona czy mandragora.

czytaj więcej

Jak przygotować rozsady warzyw i kwiatów?

Niebawem rozpoczniemy produkcję rozsady warzyw i roślin ozdobnych. Dobrze się do niej przygotujmy. Domowe potrzeby zaspokoją niewielkie ilości nasion, czyli najmniejsze opakowania. Warto już zacząć myśleć o zakupie nasion: brokułu, kapusty czerwonej i białej wczesnej, kalarepy, sałaty, szpinaku, pora, selera naciowego i korzeniowego, karczocha, karda, cebuli. To warzywa, którymi zajmujemy się w pierwszej kolejności. Sprawdźmy czy nasiona mają właściwą datę przydatności.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)