Jak przechowywać warzywa w kopcach?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak przechowywać warzywa w kopcach?

25.10.2020autor: Natalia Marciniak-Musiał

Uprawiane warzywa powoli schodzą z zagonków i pól. Często wysiewamy ich więcej niż jesteśmy w stanie wykorzystać i wiele z nich decydujemy się przechować.

Tani i najczęściej spotykany sposób na długotrwałe przechowywanie, to kopcowanie. Najgorzej przechowują się odmiany wczesne, trochę lepiej średnio późne, a najlepiej odmiany późne. Starajmy się nie uszkodzić roślin, a następnie posortujmy, odrzucając chore, porażone szkodnikami i w inny sposób uszkodzone. Przy zbiorze korzeniowych obrywamy nać, a u selerów dodatkowo przycinamy korzenie boczne. Temperatura przechowywania warzyw powinna oscylować w okolicach 0 do minus 1°C, przy wilgotności w kopcu na poziomie 90–95% dla korzeniowych i 95% dla kapusty głowiastej.

Przechowywanie warzyw w kopcach

Teren nie może być w żadnym wypadku podmokły. Najlepsze stanowisko to gleba lekka, piaszczysta, przepuszczalna, w miejscu osłoniętym od wiatru. Pamiętajmy również, by unikać kopcowania warzyw w tym samym miejscu, co w roku ubiegłym. Mogą tam pozostawać resztki, które są siedliskiem patogenów.

Jaki kopiec wybrać? Napowierzchniowy to taki, gdzie warzywa układamy w pryzmę na powierzchni gruntu. W zagłębionym warzywa układamy w płytszym lub głębszym rowie. Kopce napowierzchniowe zazwyczaj zakładamy w miejscach, gdzie istnieje ryzyko zalania wodą, a warunki nie pozwalają na inną lokalizację. Wadą ich jest niestety podatność na różnicę temperatur. I tu przewagę ma kopiec zagłębiony, w którym panuje w miarę stabilna temperatura. Stopień zagłębienia zależy od rodzaju warzyw i gleby. Na glebach cięższych, o wyższym poziomie wód gruntowych, kopiemy rowy płytsze. Na lekkich – głębsze. Warzywa korzeniowe przechowujemy w rowach kopanych na głębokość 50 do 60 cm i szerokość do 50 cm, dla buraków ćwikłowych i kapusty głowiastej wskazane jest szykowanie kopców półzagłębionych, czyli o głębokości do 30 cm i szerokości od 100 do 120 cm.

r e k l a m a
Zebrane warzywa lub wstępnie schłodzone na zagonie musimy ułożyć w kopcu, który wcześniej wykładamy metalową gęstą siatką, chroniącą przed gryzoniami. Na siatkę wysypujemy cienką warstwę ziemi i układamy warzywa. Marchew, pietruszkę, buraki, selery przysypujemy warstwowo piaskiem. Po napełnieniu rowu przykrywamy warzywa 5-centymetrową warstwą wilgotnego piasku lub piaszczystej ziemi. Kopiec uklepujemy szpadlem i pozostawiamy do całkowitego schłodzenia. Gdy nastąpią przymrozki i temperatura w kopcu spadnie do 1°C, pogrubiamy wierzchnią warstwę ziemi do 10 cm.

Przed nadejściem większych mrozów kopiec należy nakryć 30-centymetrową warstwą słomy i przysypać 20-centymetrową warstwą ziemi. Specjalne termometry kopcowe pozwolą na kontrolę temperatury panującej wewnątrz kopca. Gdy w kopcu podnosi się temperatura, zdejmujemy okrywę izolacyjną, a w czasie zbliżających się mrozów ponownie pogrubiamy. W tych warunkach nasze warzywa powinny dobrze przetrwać do połowy kwietnia.


Małgorzata Wyrzykowska 
Zdjęcie Główne: Pixabay
autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak wykorzystać w ogrodzie opadłe liście?

Choć traktujemy je jak dopust boży, gdy od września ścielą się gęsto na trawnikach i zagonkach, to jednak pomyślmy, jak je zagospodarować z pożytkiem dla ogrodu.

czytaj więcej

Postaw na majeranek w ogrodzie i ciesz się jego relaksującymi właściwościami

To jedna z najpopularniejszych roślin, która jest ważna zarówno w kuchni, jak i ogrodzie. Zapach ziół, w tym majeranku, bardzo dobrze wpływa na nasze samo­poczucie. Dlatego dobrze sadzić go w okolicy miejsca wypoczynku. Majeranek jest krzewinką o drobnych, szarozielonych listkach i silnym zapachu. 

czytaj więcej

Szałwia – cieszy oko ima niezwykłe właściwości zdrowotne

Nie są aż tak preferowane w ogrodach, jak lawenda, którą spotkać można niemal na każdej kwietnej rabacie. Czas to zmienić, zwłaszcza że szałwii jest wiele gatunków i każdy równie dekoracyjny.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)