Fasolnik chiński – uprawa, odmiany, nawożenie i podpory
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Fasolnik chiński – uprawa, odmiany, nawożenie i podpory

10.04.2021autor: Natalia Marciniak-Musiał

Fasolnik chiński, zwany również wspięgą chińską lub fasolnikiem wężowym, jest warzywem podobnym do fasoli i wytwarza smaczne strąki niezwykłej długości. A jak należy uprawiać warzywo? Jak nawożenie i jakie podpory należy zastosować przy fasolniku chińskim?

Z artykułu dowiesz się

  • Jak uprawiać fasolnik chiński?
  • Jakie warunki lubi fasolnik chiński?
  • Jakie podpory należy wykorzystać przy fasolniku?
Fasolnik chiński to rzadko u nas jeszcze spotykana jednoroczna roślina z rodziny bobowatych, pochodząca prawdopodobnie z Afryki.
r e k l a m a

Jaka odmiana fasolnika chińskiego jest w Polsce popularna?

W naszym kraju uprawia się odmianę Fakir, która rodzi długie, zielone strąki, zbierane w fazie niedojrzałej i wykorzystywane podobnie jak strąki fasoli szparagowej.
Fasolnik wypuszcza pędy osiągające długość do 3 m, rozgałęzione, które mają zdolność owijania się wokół podpór. Na pędach tworzą się fioletowe kwiaty po dwa na osi kwiatostanowej, a po przekwitnieniu powstają zielone strąki wypełnione czarnymi nasionami o nerkowatym kształcie.

Fasolnik chiński można uprawiać na różnych rodzajach gleb, ale istotne jest nawożenie

Pod uprawę fasolnika odpowiednia jest gleba o odczynie zbliżonym do obojętnego, choć toleruje on lekko kwaśną. Można go uprawiać na różnych rodzajach gleb, ale na glebie dobrze uprawionej, pozbawionej chwastów trwałych, przepuszczalnej, próchnicznej, lekkiej rośnie zdecydowanie lepiej. Przedsiewnie warto zastosować nawożenie mineralne, w skład którego wejdzie około 4 dag azotu (N), do 10 dag fosforu (P2O5) i do 12 dag potasu (K2O) na 10 m2. Fasolnik wymaga wysokich temperatur, dlatego należy wysiewać go w miejscach osłoniętych i dobrze nasłonecznionych, najlepiej przy południowo-wschodniej wystawie.

Fasolnik chiński z siewu i z rozsady

Można go uprawiać zarówno z rozsady, jak i siewu bezpośredniego. Przy uprawie z rozsady nasiona wysiewamy w kwietniu bądź na początku maja do doniczek o średnicy około 8 cm, na głębokość nie większą niż 2 cm. Fasolnik, tak jak i inne strączkowe, źle reaguje na przesadzanie, dlatego wymagana jest duża doniczka, by nie uszkodzić rośliny podczas przesadzania na miejsce stałe, co nastąpi na początku czerwca.
Jeżeli decydujemy się na siew bezpośredni, nasiona wysiewamy co kilka dni, począwszy od 15 maja. W obawie przed spadkami temperatur, które mogą nastąpić po 15 maja, grządki można zabezpieczyć, nakrywając je agrowłókniną.
Do prac pielęgnacyjnych należy usuwanie chwastów, szczególnie w początkowym okresie wzrostu, gdyż siewki rosną powoli, a chwasty są dla nich konkurencją o światło i składniki pokarmowe.



Fasolnik jest ceniony przez ogrodników z uwagi na bakterie brodawkowe na korzeniach, które wzbogacają glebę w azot

  • Fasolnik jest ceniony przez ogrodników z uwagi na bakterie brodawkowe na korzeniach, które wzbogacają glebę w azot


Fasolniki chiński – jakie podpory?

Bardzo ważnym zabiegiem jest prowadzenie roślin przy podporach. Młode fasolniki ładnie się rozgałęziają i mają wiotkie pędy, które należy sukcesywnie naprowadzać na podpory.

Mogą być to tyczki bambusowe, leszczynowe, rozpięty sznurek albo wysiany wzdłuż siatki, przy zachowaniu odstępów 50–60 cm w rzędzie przy siatce, a w rzędach przy palikach 50 ,  50 cm.

Trzeba zadbać również o odpowiednią wilgotność gleby. W czasie suszy konieczne jest podlewanie, najlepiej wodą o temperaturze otoczenia. Warto zatem napełnić zbiornik wodą i pozostawić na cały dzień, by móc podlać nią wieczorem. Starajmy się nie moczyć roś­lin, tylko ziemię wokół.

Zbiór strąków fasolnika już po 2 miesiącach

Przy sprzyjających warunkach po upływie około 2 miesięcy od wysiewu rozpoczynamy sukcesywne, w miarę dojrzewania, zbiory strąków. Do spożycia nadają się strąki, które osiągną średnicę około 7 cm. Starsze stają się włókniste i niesmaczne. Ponieważ są bardzo giętkie, można je przyrządzać czy konserwować w całości, co dodaje im uroku podczas serwowania na stół jako egzotyczną potrawę.




Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcie: Małgorzata Wyrzykowska
autor Natalia Marciniak-Musiał

Natalia Marciniak-Musiał

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

dziennikarka strony internetowej Tygodnika Poradnika Rolniczego

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Urodlin trójłatkowy (Asimina triloba) – piękne kwiaty i owoce o smaku budyniu

Urodlin, inaczej asymina albo pawpaw to roślina egzotyczna, lecz możliwa do uprawy w naszym kraju. Wymaga jednak szczególnej troski. Przy zachowaniu pewnych warunków możemy doczekać się oryginalnych w smaku owoców.

czytaj więcej

Milin amerykański pięknie ozdobi ogród i altanę. A jak go uprawiać?

Milin amerykański jest rośliną ozdobną, która stworzy dywan kwiatów i zasłoni przed wścibskim okiem.  Ta tajemnicza i niezwykle efektowana roślina z kwiatami w kształcie trąbki upiększy każdy ogród w wyjątkowym stylu. Jak go uprawiać?

czytaj więcej

Postaw na majeranek w ogrodzie i ciesz się jego relaksującymi właściwościami

To jedna z najpopularniejszych roślin, która jest ważna zarówno w kuchni, jak i ogrodzie. Zapach ziół, w tym majeranku, bardzo dobrze wpływa na nasze samo­poczucie. Dlatego dobrze sadzić go w okolicy miejsca wypoczynku. Majeranek jest krzewinką o drobnych, szarozielonych listkach i silnym zapachu. 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)