Pomysł na jagodę kamczacką: własna winiarnia
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Pomysł na jagodę kamczacką: własna winiarnia

23.06.2020autor: Kamila Szałaj

Odwiedziliśmy Radosława i Beatę Warulik, którzy jako pierwsi w Polsce wytwarzają wino z jagody kamczackiej! 

"Czas na polskie superowoce!". Pod tym hasłem plantatorzy jagody kamczackiej z 27 miejscowości w Polsce zaprosili konsumentów na swoje plantacje. Przez dwa czerwcowe weekendy każdy mógł przyjechać do wybranej lokalizacji, by zerwać owoce z krzaczka i popróbować jagodowych specjałów. Gospodarze częstowali dżemami, sokami, pierogami i wypiekami. My odwiedziliśmy plantację w Mokrej Prawej koło  Skierniewic, gdzie pan Radosław Warulik wraz z żoną Beatą prowadzą 5-ha gospodarstwo.


Beata i Radosław Warulik

Rolnicy postanowili wykorzystać wyjątkowy smak jagody kamczackiej i od roku, jako pierwsi w Polsce wytwarzają wino z tych owoców! Półsłodkie i półwytrawne wino z Mokrej Prawej trafia głównie do odbiorców detalicznych, a także do hoteli i restauracji. Konsumenci bardzo chwalą jego wyjątkowy, bogaty smak. Dlatego gospodarze już planują zwiększenie produkcji. 


r e k l a m a
Państwo Warulik rocznie produkują ok. 6000 tys. butelek wina

Winiarnię wybudował pan Radosław samodzielnie. Nic więc dziwnego, że jest jego oczkiem w głowie. To tu owoce trafiają do kadzi, a sok z nich poddawany jest fermentacji. Następnie wino leżakuje 6 miesięcy, zanim trafi do konsumenta. 



Oprócz wina Państwo Warulik produkują również soki i dżemy. Część z nich robi pani Beata, resztę zlecają  tłoczni. Żeby smak produktów był jak najlepszy,  Państwo Warulik postawili na sprawdzone odmiany. 

Więcej dowiecie się z naszego filmu pod zdjęciami.

Na plantację przyjechały rodziny z dziećmi.




Jagoda kamczacka ma fanów w całej Polsce. Panie przyjechały do Mokrej Prawej z Łodzi, by narwać owoców.


Korkownica okazała się niezbędną inwestycją.


r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

We Włoszech może zabraknąć wina. Rolnicy apelują do władz o zmianę przepisów

We Włoszech winnice borykają się z poważnym problemem: z powodu norm sanitarnych, dotyczących pracowników sezonowych z Rumunii i Bułgarii, może zabraknąć rąk do pracy .

czytaj więcej

Ministerstwo Finansów: Nie będzie obniżki akcyzy od cydru

Ministerstwo Finansów nie planuje wprowadzenia obniżonej stawki akcyzy na cydr ani zniesienia obowiązku oznaczania tego produktu znakami akcyzy - wynika z odpowiedzi udzielonej przez wiceministra finansów Jana Sarnowskiego na interpelację poselską.

czytaj więcej

Jabłka sandomierskie z pasją i tradycją

– Owoce wyprodukowane z pasją i miłością są smaczniejsze – przekonuje Grażyna Borowska, która na Sandomierskim Szlaku Jabłkowym w gminie Zawichost prowadzi 34-hektarowy sad jabłoniowy. Jak udaje jej się łączyć tradycję z biznesem?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)