Unikaj błędów żywieniowych: będą lepsze wyniki w rozrodzie krów
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Unikaj błędów żywieniowych: będą lepsze wyniki w rozrodzie krów

15.09.2021autor: Marcin Jajor

– Skutki błędów, które popełniamy w żywieniu krów nie są widoczne od razu. Często mija sporo czasu, nim dojdzie do niekorzystnych zmian. Dlatego wskaźniki rozrodu w gospodarstwie mlecznym należy rozpatrywać w dłuższej perspektywie – podkreślał prof. Jan Twardoń z UP we Wrocławiu podczas konferencji zorganizowanej przez firmę Agrolok w Ciechanowcu (woj. podlaskie).

W przypadku krów o wysokim potencjale genetycznym, które dają ok. 11–14 tys. kg mleka w laktacji mamy do czynienia z ogromnym przedsięwzięciem w zakresie przemian metabolicznych. Bez odpowiedniego żywienia, a więc zaspokojenia potrzeb pokarmowych zwierząt w poszczególnych okresach fizjologicznych nie ma co liczyć na wysoką wydajność, dobry stan ogólny i prawidłowe czynności rozrodcze.

W kontekście potencjalnych kłopotów z rozrodem, ekspert zwracał szczególną uwagę na żywienie w okresie przejściowym, a więc końcowym okresie ciąży, w którym organizm przygotowuje się do porodu.

– Wysoka wydajność mleka w pierwszych miesiącach laktacji wiąże się z ujemnym bilansem energii, czemu sprzyja intensywne żywienie w okresie zasuszenia. Mamy do czynienia z dynamicznym wzrostem produkcji mleka przy jednoczesnej ograniczonej możliwości pobrania pasz, związanej m.in. ze słabym apetytem krów – mówił prof. Twardoń.

r e k l a m a

Wśród konsekwencji nieprawidłowej dawki pokarmowej ekspert wymieniał m.in. zwiększone ryzyko występowania schorzeń metabolicznych, w tym ketozy, zespołu stłuczonej wątroby, przemieszczenia trawieńca i zalegania poporodowego. Dalsze skutki to potencjalnie gorszy wskaźnik zapładnialności, wydłużenie czasu do wystąpienia pierwszej rui oraz okresu międzywycieleniowego.

Prof. Twardoń podkreślał też istotną rolę, jaką w organizmie krowy pełni wątroba, a która w związku z wysoką wydajnością mleka jest mocno obciążona. W konsekwencji bardzo często dochodzi do jej stłuszczenia, co upośledza ważne funkcje. Jedną z nich jest synteza steroidów hormonów, które odgrywają ważną rolę w przebiegu cyklu płciowego czy wystąpieniu rui.

– Aktualnie nie ma chyba gospodarstw, w których wszystkie krowy pokazują ruję w odpowiednim czasie, o odpowiedniej długości i intensywności. Nadal dużym problemem jest pozorna cicha ruja, która choć występuje to nie jest zauważona ze względu na jej krótki czas występowania – mówił prof. Twardoń, zaznaczając, że ruję należy obserwować kilka razy dziennie. Niestety, dotyczy to zarówno dnia jak i nocy, zaś jednokrotna obserwacja powinna trwać co najmniej 30 minut.

Nieprawidłowe żywienie krów prowadzi także wprost do osłabienia odporności krów, a jednym z jego konsekwencji jest zwiększona częstość występowania chorób gruczołu mlekowego. Jak mówił specjalista z UP we Wrocławiu, mleko ze zdrowego wymienia powinno zawierać od 50 do 100 tys. komórek somatycznych/ml mleka. – LKS w granicach 200 tys./ml mleka świadczy o zagrożeniu, zaś powyżej tej wartości – o rzeczywistym problemie – mówił prof. Twardoń.


mj/eg/fot. Jajor
autor Marcin Jajor

Marcin Jajor

<p>redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Jak wzmocnić odporność krów przed wycieleniem?

Pokrycie potrzeb energetycznych krów przed zbliżającym się porodem jest jednym z najważniejszych zadań hodowcy, który w ten sposób może zapobiegać wystąpieniu chorób metabolicznych, negatywnie wpływających na system immunologiczny krów.

czytaj więcej

Brak rui u krowy? Przyczyną może być nieodpowiednie żywienie!

Pierwsza owulacja u krów powinna pojawić się po porodzie po 21 dniach. Opóźniony termin pierwszej owulacji, to jednak obecnie powszechne zjawisko a wiele badań potwierdza, że im później ona nastąpi, tym gorzej dla przyszłego rozrodu.

czytaj więcej

Dlaczego białko chronione nie zawsze poprawia mleczność krów?

Firma Agrolok z Golubia-Dobrzynia od pewnego czasu mocno stawia na komponenty białkowe oraz białkowo-energetyczne oparte głównie na polskim białku rzepakowym. Nic więc dziwnego, że kolejna z cyklu konferencji szkoleniowych Agroloku m.in. dotyczyła żywienia krów mlecznych z wysokim udziałem białka chronionego.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)