r e k l a m a
Partnerzy portalu
KE – niezbyt korzystne prognozy na rynku mleczarskim
22.04.2020autor: Dorota Kolasińska
Komisja Europejska w wiosennym raporcie dotyczącym ogólnej sytuacji na rynku unijnym sektora rolno-spożywczego zaprezentowała prognozy na 2020 r. Niestety nie napawają one optymizmem, szczególnie w przypadku produktów mleczarskich…
Na rynku mleczarskim przypadek wiosennego szczytu produkcji w UE wraz z wybuchem COVID-19 zazębia się i zaostrza wpływ na ceny. Sytuacja może faworyzować produkty o dłuższym terminie do spożycia np. mleko UHT czy proszki mleczne.
Zamknięcie wielu podjednostek sektora HORECA, a więc większości placówek gastronomicznych rynku krajowego, ale i zewnętrznych, negatywnie wpływa na niektóre produkty o wysokiej wartości dodanej m.in. sery o chronionej nazwie pochodzenia (ChNP) lub o chronionym oznaczeniu geograficznym (ChOG). Z drugiej strony Komisja Europejska podkreśla, że inne rodzaje produktów mleczarskich mogą zyskać na zwiększonej sprzedaży detalicznej. Według makroekonomicznej analizy KE kryzys z jakim zmaga się obecnie cały rynek rolno-spożywczy potrwa co najmniej do połowy 2021 r.!
– Jednak jest jeszcze za wcześnie, aby powiedzieć, jak głęboki jest kryzys i przewidzieć jego prędkość i formę, zwłaszcza że dotyka regiony Europy, w różnym czasie i stopniu. Sytuacja makroekonomiczna zależy od skuteczności środków i działań podjętych przez rządy na całym świecie – dodaje KE w wiosennym raporcie dot. sytuacji w rolnictwie.
Według prognoz Komisji Europejskiej produkcja w UE wzrośnie o 0,4% w 2020 r. Mimo, że w 2019 r. zanotowaliśmy wzrost eksportu o 6,8 %, to w tym roku niestety dojdzie do jego spadku o 6,4%. Import, co prawda wzrósł w 2019 r. o 3,8%, natomiast w tym roku spodziewany jest spadek importu produktów mlecznych o 8 %.
Konsumpcja produktów mleczarskich utrzymała się na tym samym poziomie rok do roku, natomiast w 2020 r. prognozowane jest zmniejszenie konsumpcji o 0,3%. Niestety KE prognozuje również spadek liczebności krów mlecznych w UE o 0,7%.
Rozprzestrzenienie się COVID-19 w Chinach osłabiło ceny mleka w proszku. Pojawiły się jednak sygnały lekkiego ożywienia popytu na chińskim rynku. Chińczycy również borykali się z krajowym nadmiarem surowca, w związku z czym dość duża ilość była proszkowana. Mimo, że Chiny do tej pory importowały dużo OMP, teraz niestety ten import może spaść, co będzie prowadziło do zapchania europejskich magazynów.
Od lutego cena OMP w UE spadła o 17% do 2 180 euro za tonę. Tymczasem cena sera w UE pozostała względnie stabilna (3 080 euro za tonę). W wyniku spadku cen OMP i masła prognozowany jest również spadek cen mleka w nadchodzących miesiącach.
– W niektórych przypadkach mleczarnie zachęcają producentów mleka do ograniczenia dostaw mleka. Przyczyny zdrowotne mogą również wpływać na brak dostępności siły roboczej, szczególnie w przetwórstwie. To, wraz z dostępnością podaży mleka na wiosnę i ograniczonym popytem może mieć wpływ na faworyzowanie produktów z dłuższym terminem przydatności do spożycia. Aby zaradzić potencjalnym niedoborom mieszanek paszowych z kolei, można preferować paszę produkowaną we własnym kraju, przyczyniając się do spowolnienia rocznego wzrostu plonów – dodaje Komisja Europejska.
Oprac. dkol na podst. ec.europa.eu
Zamknięcie wielu podjednostek sektora HORECA, a więc większości placówek gastronomicznych rynku krajowego, ale i zewnętrznych, negatywnie wpływa na niektóre produkty o wysokiej wartości dodanej m.in. sery o chronionej nazwie pochodzenia (ChNP) lub o chronionym oznaczeniu geograficznym (ChOG). Z drugiej strony Komisja Europejska podkreśla, że inne rodzaje produktów mleczarskich mogą zyskać na zwiększonej sprzedaży detalicznej. Według makroekonomicznej analizy KE kryzys z jakim zmaga się obecnie cały rynek rolno-spożywczy potrwa co najmniej do połowy 2021 r.!
– Jednak jest jeszcze za wcześnie, aby powiedzieć, jak głęboki jest kryzys i przewidzieć jego prędkość i formę, zwłaszcza że dotyka regiony Europy, w różnym czasie i stopniu. Sytuacja makroekonomiczna zależy od skuteczności środków i działań podjętych przez rządy na całym świecie – dodaje KE w wiosennym raporcie dot. sytuacji w rolnictwie.
r e k l a m a
Prognozy na rynku mleczarskim
Według prognoz Komisji Europejskiej produkcja w UE wzrośnie o 0,4% w 2020 r. Mimo, że w 2019 r. zanotowaliśmy wzrost eksportu o 6,8 %, to w tym roku niestety dojdzie do jego spadku o 6,4%. Import, co prawda wzrósł w 2019 r. o 3,8%, natomiast w tym roku spodziewany jest spadek importu produktów mlecznych o 8 %.
Konsumpcja produktów mleczarskich utrzymała się na tym samym poziomie rok do roku, natomiast w 2020 r. prognozowane jest zmniejszenie konsumpcji o 0,3%. Niestety KE prognozuje również spadek liczebności krów mlecznych w UE o 0,7%.
Mleko w proszku i zapchane magazyny
Rozprzestrzenienie się COVID-19 w Chinach osłabiło ceny mleka w proszku. Pojawiły się jednak sygnały lekkiego ożywienia popytu na chińskim rynku. Chińczycy również borykali się z krajowym nadmiarem surowca, w związku z czym dość duża ilość była proszkowana. Mimo, że Chiny do tej pory importowały dużo OMP, teraz niestety ten import może spaść, co będzie prowadziło do zapchania europejskich magazynów.
Od lutego cena OMP w UE spadła o 17% do 2 180 euro za tonę. Tymczasem cena sera w UE pozostała względnie stabilna (3 080 euro za tonę). W wyniku spadku cen OMP i masła prognozowany jest również spadek cen mleka w nadchodzących miesiącach.
– W niektórych przypadkach mleczarnie zachęcają producentów mleka do ograniczenia dostaw mleka. Przyczyny zdrowotne mogą również wpływać na brak dostępności siły roboczej, szczególnie w przetwórstwie. To, wraz z dostępnością podaży mleka na wiosnę i ograniczonym popytem może mieć wpływ na faworyzowanie produktów z dłuższym terminem przydatności do spożycia. Aby zaradzić potencjalnym niedoborom mieszanek paszowych z kolei, można preferować paszę produkowaną we własnym kraju, przyczyniając się do spowolnienia rocznego wzrostu plonów – dodaje Komisja Europejska.
Oprac. dkol na podst. ec.europa.eu
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a