Krzysztof Jurgiel pyta KE o wpływ COVID-19 na rynek mleka
Krzysztof Jurgiel skierował zapytanie do Komisji Europejskiej na temat wpływu COVID-19 na unijny rynek mleka. Według niego istnieje realne niebezpieczeństwo dla tego sektora.
krajów spoza UE na produkty mleczne. Jest to poważne zagrożenie dla
sektora mleczarskiego UE. Sytuacja na tym rynku, w ostatnim roku
stabilna, zmieniła się: drastyczny spadek cen, trudności w eksporcie
produktów, gwałtowny wzrost cen opakowań, wzrost cen frachtów czyni
nieopłacalny eksport do krajów trzecich” – czytamy w zapytaniu.
Jak podkreślił Krzysztof Jurgiel, ograniczenie konsumpcji spowodowane m.in
całkowitą utratą rynku HoReCa (sektor hotelarski i gastronomiczny – przyp.
red.), oznacza realne niebezpieczeństwo dla rolników i przetwórców. „Ocenia się,
że dziś europejski sektor mleczarski traci 120 mln Euro – zauważył
europoseł.
Polski polityk zapytał, jakie działania zostaną podjęte przez KE, by zapewnić sprawne funkcjonowanie jednolitego rynku, biorąc pod uwagę wprowadzane przez niektóre państwa ograniczenia związane z zamykaniem granic i obowiązkiem pozostawania w kwarantannie dla pracowników poruszających się między państwami członkowskimi. Chciał też wiedzieć, jak KE zamierza zapewnić, że rynek ten, w sytuacji występowania siły wyższej, nie będzie przedmiotem niepotrzebnych ograniczeń wynikających z prawa
konkurencji.
Krzysztof Jurgiel pytał też, czy zostanie uruchomiona możliwość prywatnego
przechowywania wszystkich produktów mlecznych (SMP, masła, wszystkich
rodzajów serów, mrożonego mleka lub twarogu bawolego) w celu uzupełnienia
interwencji publicznej i przy jakim poziomie strat Komisja planuje uruchomienie
interwencyjnego skupu SMP.
Na koniec europoseł PiS nawiązał do pomocy finansowej ze strony KE: „Czy Komisja planuje przeznaczyć dodatkowe środki na wsparcie działań związanych z utratą rynków eksportowych na skutek COVID-19?”
Źródło: Biuro Posła do Parlamentu Europejskiego Krzysztofa Jurgiela
Fot. Kolasińska