Zapotrzebowanie na wodę dla bydła na pastwisku
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Zapotrzebowanie na wodę dla bydła na pastwisku

09.07.2020autor: Dorota Kolasińska

Ilość wody potrzebnej zwierzętom podczas upalnych dni należy dostosować do określonego etapu produkcji i wagi zwierząt. Nie tylko ilość wody jest ważna, ale również jej jakość! 

Jeżeli temperatura w ciągu dnia przekracza 30 stopni Celsjusza krowa w okresie laktacji z cielęciem u boku potrzebuje około 90 litrów wody, jałówki i byki połowę mniej. Gdy temperatura jest wyższa, krowy potrzebują jeszcze więcej wody, a dostęp do niej powinien być stały. 

Latem powinno się brać pod uwagę także jakość wody, szczególnie tych powierzchniowych, które mogą być zanieczyszczone azotanami spływającymi z pól. Zanim rozpoczniemy wypas, w miejscu gdzie krowy mają możliwość korzystania z otwartych zbiorników wodnych, warto zrobić badania, zarówno na azotany, ale również bakterie, które mogą znajdować się w wodzie.

Zanieczyszczoną wodą można zrobić więcej szkód niż pożytku. Warto zrobić teksty mikrobiologiczne pod kątem glonów np. o zabawieniu niebiesko-zielonym, gdyż mogą być toksyczne dla bydła (sinice). Zanieczyszczona woda może powodować biegunki u matek i cieląt, oraz pogorszyć pobranie paszy i parametry rozrodu. 

dkol
autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności branżowe

Nowa Zelandia: orzeczenie sądu w sprawie wypadku w rzeźni

Wyrok po wypadku w nowozelandzkiej rzeźni. Firma ukarana przez sąd na ponad 250 tys. dolarów!

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła: panika wpływa negatywnie na stawki. Który zakład poddał się presji importerów?

Było więcej niż pewne, że sytuacja epidemiologiczna związana z rozprzestrzeniającymi się chorobami bydła w UE wpłynie na ceny bydła w Polsce. Jak to wygląda w tym tygodniu?

czytaj więcej
Bydło mięsne

Konkurs Producent Bydła Mięsnego 2023 – prześlij zgłoszenie!

Ruszyła kolejna edycja konkursu Producent Bydła Mięsnego 2023, w którym mogą wziąć udział producenci opasów, odsadków i hodowcy bydła mięsnego. Zobacz zasady i weź udział! 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)