r e k l a m a
Partnerzy portalu
Sommet de l’elevage – francuski wybieg dla bydła
11.11.2019autor: Dorota Kolasińska

To cykliczna francuska impreza, idealna dla entuzjastów hodowli bydła mięsnego. Hale targowe wypełnione po brzegi, nowości technologiczne i najpiękniejsze sztuki we Francji!
Clermont-Ferrand to miejscowość we Francji znajdująca się na wyżynno-górskim Masywie Centralnym. W tej okolicy hodowla bydła zdominowana jest przez tradycyjny chów pastwiskowy. Im dalej od Paryża na południe Francji, tym więcej hodowli bydła mięsnego.
Okolica Clermont-Ferrand jest istnym zagłębiem produkcji wołowiny. Zaledwie kilka kilometrów od centrum miasta można zobaczyć okalające zbocza wzgórz pastwiska, a na nich pasące się mamki charolaise z przychówkiem. Właśnie na tę lokalizację zdecydowali się organizatorzy, tworząc przez 28 lat jedną z największych wystaw zwierząt hodowlanych w Europie – Sommet de l'elevage.
Podczas trzech dni targów (2-4 października) imprezę odwiedziło 96 tys. osób, w tym ponad 5 tys. gości z zagranicy, m.in. ministrowie rolnictwa z Afryki Wschodniej, przedstawiciele Brazylii, Rosji, Azerbejdżanu, Chin, Mongolii, Sudanu, Etiopii i Demokratycznej Republiki Konga. Wystawę podziwiał także Emannuel Macron, prezydent Francji.
– Wizyta prezydenta była nie tylko wyrazem uznania dla programu, ale także dla rolników i ich pracy. Pomimo trudnego kontekstu gospodarczego został bardzo ciepło przyjęty przez przemysł rolny. Prezydent poświęcił czas na rozmowę zarówno z rolnikami, jak i gośćmi. Był zachwycony wizytą i zamierza wrócić na targi w przyszłym roku – powiedział Jacques Chazalet, prezes Sommet de l’elevage.
Zwiedzający mieli do dyspozycji 85 tys. m2 powierzchni wystawienniczej i stoiska 1560 wystawców z całego rolniczego świata.
Firmy zaprezentowały nowości technologiczne wśród maszyn rolniczych, produkcji roślinnej, wyposażenia budynków inwentarskich, sprzętu weterynaryjnego i zootechnicznego. Co roku w katalogu można znaleźć rynkowe nowości produktów, które na polski rynek przybywają znacznie później, m.in. ciekawe przepędy, pistolety do inseminacji z kamerą, urządzenia do wykrywania rui czy wycielenia na pastwisku, nietypowe materace gumowe czy czochradła.
Podczas targów dużą atrakcją jest hala, w której przebywa bydło mięsne i mleczne oczekujące na wyjście na ring, wokół zwierząt uwijali się pracownicy dbający o wygląd bydła, które jest stale czesane, myte i pielęgnowane.
Co roku wybierana jest inna rasa bydła mięsnego, która bierze udział w krajowych mistrzostwach. W ubiegłym roku była to rasa salers, a w tym z kolei blond d’aquitaine.
– Naprawdę wspaniały pokaz, rolnicy zabrali swoje najlepsze sztuki. Była to idealna okazja do nawiązania nowych kontaktów z międzynarodowymi gośćmi wystawy. Ten program to nie tylko niezaprzeczalne wydarzenie biznesowe, ale także świetna atmosfera, którą docenią odwiedzający i wystawcy – podsumował Lionel Giraudeau, dyrektor francuskiej organizacji selekcyjnej blonde d’aquitaine. Ocena bydła odbyła się w sali Zenith, gdzie znajduje się pokaźny ring, na który wyprowadzane są kolejno wszystkie zwierzęta.
Narodowe mistrzostwa blonde d'aquitaine wygrała krowa JACADIE, urodzona 4.08.2014 r., z hodowli rodziny Arsicaud, która zajmuje się hodowlą bydła tej rasy od 3 pokoleń. Krowa zdobyła prestiżową nagrodę Supreme Championship Award.
Na ringu można było obejrzeć także bydło rasy bazadaise, charolaise, limousine, gascon, aubrac, parthenaise, salers, hereford, belgian blue, maine anjou, highland i angus, w sumie 750 sztuk bydła mięsnego.
W przyszłym roku honorową rasą bydła będzie aubrac, a wystawa odbędzie się 7–9 października 2020 r.
Uczestnicy wystawy mieli okazję zwiedzić kilka gospodarstw bydła mięsnego w okolicy Clermont-Ferrand. Reportaże z ferm znajdziesz w kolejnych wydaniach „top bydło” i dodatku „bydło mięsne i opasy”.
Okolica Clermont-Ferrand jest istnym zagłębiem produkcji wołowiny. Zaledwie kilka kilometrów od centrum miasta można zobaczyć okalające zbocza wzgórz pastwiska, a na nich pasące się mamki charolaise z przychówkiem. Właśnie na tę lokalizację zdecydowali się organizatorzy, tworząc przez 28 lat jedną z największych wystaw zwierząt hodowlanych w Europie – Sommet de l'elevage.
Wystawa bydła i hale targowe
Podczas trzech dni targów (2-4 października) imprezę odwiedziło 96 tys. osób, w tym ponad 5 tys. gości z zagranicy, m.in. ministrowie rolnictwa z Afryki Wschodniej, przedstawiciele Brazylii, Rosji, Azerbejdżanu, Chin, Mongolii, Sudanu, Etiopii i Demokratycznej Republiki Konga. Wystawę podziwiał także Emannuel Macron, prezydent Francji.
r e k l a m a
Zwiedzający mieli do dyspozycji 85 tys. m2 powierzchni wystawienniczej i stoiska 1560 wystawców z całego rolniczego świata.
Firmy zaprezentowały nowości technologiczne wśród maszyn rolniczych, produkcji roślinnej, wyposażenia budynków inwentarskich, sprzętu weterynaryjnego i zootechnicznego. Co roku w katalogu można znaleźć rynkowe nowości produktów, które na polski rynek przybywają znacznie później, m.in. ciekawe przepędy, pistolety do inseminacji z kamerą, urządzenia do wykrywania rui czy wycielenia na pastwisku, nietypowe materace gumowe czy czochradła.
Podczas targów dużą atrakcją jest hala, w której przebywa bydło mięsne i mleczne oczekujące na wyjście na ring, wokół zwierząt uwijali się pracownicy dbający o wygląd bydła, które jest stale czesane, myte i pielęgnowane.
Blonde d’aquitaine honorową rasą bydła na wystawie
Co roku wybierana jest inna rasa bydła mięsnego, która bierze udział w krajowych mistrzostwach. W ubiegłym roku była to rasa salers, a w tym z kolei blond d’aquitaine.
– Naprawdę wspaniały pokaz, rolnicy zabrali swoje najlepsze sztuki. Była to idealna okazja do nawiązania nowych kontaktów z międzynarodowymi gośćmi wystawy. Ten program to nie tylko niezaprzeczalne wydarzenie biznesowe, ale także świetna atmosfera, którą docenią odwiedzający i wystawcy – podsumował Lionel Giraudeau, dyrektor francuskiej organizacji selekcyjnej blonde d’aquitaine. Ocena bydła odbyła się w sali Zenith, gdzie znajduje się pokaźny ring, na który wyprowadzane są kolejno wszystkie zwierzęta.
Narodowe mistrzostwa blonde d'aquitaine wygrała krowa JACADIE, urodzona 4.08.2014 r., z hodowli rodziny Arsicaud, która zajmuje się hodowlą bydła tej rasy od 3 pokoleń. Krowa zdobyła prestiżową nagrodę Supreme Championship Award.
Na ringu można było obejrzeć także bydło rasy bazadaise, charolaise, limousine, gascon, aubrac, parthenaise, salers, hereford, belgian blue, maine anjou, highland i angus, w sumie 750 sztuk bydła mięsnego.
W przyszłym roku honorową rasą bydła będzie aubrac, a wystawa odbędzie się 7–9 października 2020 r.
Uczestnicy wystawy mieli okazję zwiedzić kilka gospodarstw bydła mięsnego w okolicy Clermont-Ferrand. Reportaże z ferm znajdziesz w kolejnych wydaniach „top bydło” i dodatku „bydło mięsne i opasy”.

Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a