Sommet de l’elevage – francuski wybieg dla bydła
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Sommet de l’elevage – francuski wybieg dla bydła

11.11.2019autor: Dorota Kolasińska

To cykliczna francuska impreza, idealna dla entuzjastów hodowli bydła mięsnego. Hale targowe wypełnione po brzegi, nowości technologiczne i najpiękniejsze sztuki we Francji!

Clermont-Ferrand to miejscowość we Francji znajdująca się na wyżynno-górskim Masywie Centralnym. W tej okolicy hodowla bydła zdominowana jest przez tradycyjny chów pastwiskowy. Im dalej od Paryża na południe Francji, tym więcej hodowli bydła mięsnego.

Okolica Clermont-Ferrand jest istnym zagłębiem produkcji wołowiny. Zaledwie kilka kilometrów od centrum miasta można zobaczyć okalające zbocza wzgórz pastwiska, a na nich pasące się mamki charolaise z przychówkiem. Właśnie na tę lokalizację zdecydowali się organizatorzy, tworząc przez 28 lat jedną z największych wystaw zwierząt hodowlanych w Europie – Sommet de l'elevage.
 

Wystawa bydła i hale targowe


Podczas trzech dni targów (2-4 października) imprezę odwiedziło 96 tys. osób, w tym ponad 5 tys. gości z zagranicy, m.in. ministrowie rolnictwa z  Afryki Wschodniej, przedstawiciele  Brazylii, Rosji, Azerbejdżanu, Chin, Mongolii, Sudanu, Etiopii i Demokratycznej Republiki Konga. Wystawę podziwiał także Emannuel Macron, prezydent Francji. 

r e k l a m a
– Wizyta prezydenta była nie tylko wyrazem uznania dla programu, ale także dla rolników i ich pracy. Pomimo trudnego kontekstu gospodarczego został bardzo ciepło przyjęty przez przemysł rolny. Prezydent poświęcił czas na rozmowę zarówno z rolnikami, jak i gośćmi. Był zachwycony wizytą i zamierza wrócić na targi w przyszłym roku – powiedział Jacques Chazalet, prezes Sommet de l’elevage. 
Zwiedzający mieli do dyspozycji 85 tys. m2 powierzchni wystawienniczej i stoiska 1560 wystawców z całego rolniczego świata. 

Firmy zaprezentowały nowości technologiczne wśród maszyn rolniczych, produkcji roślinnej, wyposażenia budynków inwentarskich, sprzętu weterynaryjnego i zootechnicznego. Co roku w katalogu można znaleźć rynkowe nowości produktów, które na polski rynek przybywają znacznie później, m.in. ciekawe przepędy, pistolety do inseminacji z kamerą, urządzenia do wykrywania rui czy wycielenia na pastwisku, nietypowe materace gumowe czy czochradła. 

Podczas targów dużą atrakcją jest hala, w której przebywa bydło mięsne i mleczne oczekujące na wyjście na ring, wokół zwierząt uwijali się pracownicy dbający o wygląd bydła, które jest stale czesane, myte i pielęgnowane. 

Blonde d’aquitaine honorową rasą bydła na wystawie


Co roku wybierana jest inna rasa bydła mięsnego, która bierze udział w krajowych mistrzostwach. W ubiegłym roku była to rasa salers, a w tym z kolei blond d’aquitaine. 

– Naprawdę wspaniały pokaz, rolnicy zabrali swoje najlepsze sztuki. Była to idealna okazja do nawiązania nowych kontaktów z międzynarodowymi gośćmi wystawy. Ten program to nie tylko niezaprzeczalne wydarzenie biznesowe, ale także świetna atmosfera, którą docenią odwiedzający i wystawcy – podsumował Lionel Giraudeau, dyrektor francuskiej organizacji selekcyjnej blonde d’aquitaine. Ocena bydła odbyła się w sali Zenith, gdzie znajduje się pokaźny ring, na który wyprowadzane są kolejno wszystkie zwierzęta. 

Narodowe mistrzostwa blonde d'aquitaine wygrała krowa JACADIE, urodzona 4.08.2014 r., z hodowli rodziny Arsicaud, która zajmuje się hodowlą bydła tej rasy od 3 pokoleń. Krowa zdobyła prestiżową nagrodę Supreme Championship Award.

Na ringu można było obejrzeć także bydło rasy bazadaise, charolaise, limousine, gascon, aubrac, parthenaise, salers, hereford, belgian blue, maine anjou, highland i angus, w sumie 750 sztuk bydła mięsnego. 

W przyszłym roku honorową rasą bydła będzie aubrac, a wystawa odbędzie się 7–9 października 2020 r. 

Uczestnicy wystawy mieli okazję zwiedzić kilka gospodarstw bydła mięsnego w okolicy Clermont-Ferrand. Reportaże z ferm znajdziesz w kolejnych wydaniach „top bydło” i dodatku „bydło mięsne i opasy”. 
autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Aktualności branżowe

Holendrzy zamiast ograniczać produkcję, ograniczą prędkość

Holendrzy będą mogli jeździć po autostradach maksymalnie 100 km/h... to pokłosie protestów rolników. Zamiast ograniczenia produkcji zwierzęcej, kierowcy ograniczą prędkość... 

czytaj więcej
Bydło mięsne

Największa wystawa bydła mięsnego w Europie

Właśnie rozpoczęła się największa wystawa bydła mięsnego w Europie. Sommet de l'elevage odbywa się już 28 raz we Francji. 

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła: panika wpływa negatywnie na stawki. Który zakład poddał się presji importerów?

Było więcej niż pewne, że sytuacja epidemiologiczna związana z rozprzestrzeniającymi się chorobami bydła w UE wpłynie na ceny bydła w Polsce. Jak to wygląda w tym tygodniu?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)