Największa wystawa bydła mięsnego w Europie
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Największa wystawa bydła mięsnego w Europie

02.10.2019autor: Dorota Kolasińska

Właśnie rozpoczęła się największa wystawa bydła mięsnego w Europie. Sommet de l'elevage odbywa się już 28 raz we Francji. 

Clermont-Ferrand to największe zagłębie hodowli bydła mięsnego we Francji, właśnie tutaj po raz 28 odbywa się jeden z największych pokazów zwierząt hodowlanych. Potrwa od 2 do 4 października.
Hodowcy zaprezentują 2000 najlepszych zwierząt, reprezentujących najbardziej znane, aż 22 rasy bydła, zarówno mięsnego i mlecznego (1300 szt). Na wystawie będzie można zobaczyć także 26 ras owiec (400 szt.) i 16 ras koni (300 szt.).

Na zwiedzających czeka 180,000 m2 powierzchni wystawowej, 1500 wystawców w tym aż 300 z 31 państw. Targi hodowlane odwiedzi nawet 95 tys osób.

Najwięcej stoisk wystawowych reprezentują firmy żywieniowe, genetyczne, związane ze zdrowiem i higieną zwierząt, a także wyposażeniem obór, hal udojowych, ale również swoją ofertę prezentują firmy budowlane i zajmujące się produkcją i dystrybucją urządzeń wykorzystujących odnawialną energię, którą coraz częściej doceniają świadomi hodowcy.

Pokaz bydła mięsnego


Podczas wystawy odbędzie się pokaz i konkurs rasy blonde d'aquitaine, a także ocena takich ras jak bazadais, charolais, limousin,  gascon, aubrac, parthenais, salers, hereford, belgian blue, maine anjou, highland, angus.
autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Sommet de l’elevage – francuski wybieg dla bydła

To cykliczna francuska impreza, idealna dla entuzjastów hodowli bydła mięsnego. Hale targowe wypełnione po brzegi, nowości technologiczne i najpiękniejsze sztuki we Francji!

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła: panika wpływa negatywnie na stawki. Który zakład poddał się presji importerów?

Było więcej niż pewne, że sytuacja epidemiologiczna związana z rozprzestrzeniającymi się chorobami bydła w UE wpłynie na ceny bydła w Polsce. Jak to wygląda w tym tygodniu?

czytaj więcej
Bydło mięsne

Konkurs Producent Bydła Mięsnego 2023 – prześlij zgłoszenie!

Ruszyła kolejna edycja konkursu Producent Bydła Mięsnego 2023, w którym mogą wziąć udział producenci opasów, odsadków i hodowcy bydła mięsnego. Zobacz zasady i weź udział! 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)