Komisja Rolnictwa Parlamentu Europejskiego popiera rozwój ubojni mobilnych
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Komisja Rolnictwa Parlamentu Europejskiego popiera rozwój ubojni mobilnych

08.02.2021autor: Dorota Kolasińska

Podczas Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi PE poruszono temat ubojni mobilnych. Większość parlamentarzystów mówiła, o tym, że wprowadzenie przepisów na poziomie całej UE w tym zakresie ułatwiłoby wdrażanie założeń strategii „od pola do stołu”. 

Przedstawiciele PE wyrazili swoje stanowiska dotyczące zwiększenia możliwości uboju w gospodarstwie. Dotyczyłoby to kilku sztuk dużych zwierząt w gospodarstwie w ubojniach mobilnych m.in. 3 szt. bydła, 6 szt. świń i 3 szt. koni. Ubój miałby być połączony z innymi działaniami podejmowanymi przez rolników – sprzedażą bezpośrednią lub wprowadzeniem mięsa na rynek europejski przez zakład, który zajmuje się np. rozbiorem tuszy. 

Taki ubój, aby nie budzić wątpliwości musiałby się odbywać w obecności lekarzy weterynarii, zwierzę mogłoby zostać ogłuszone, ubite i wykrwawione w gospodarstwie, a tusze musiałyby być przewiezione maksymalnie do dwóch godzin np. do rozbioru w zakładzie. Procedura musiałaby odbywać się zgodnie z przepisami dot. dobrostanu zwierząt oraz w higienicznych warunkach. 

Jak podkreślili przedstawiciele Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego mógłby być to jeden ze sposobów skracania łańcucha żywnościowego oraz wdrożenia na większą skalę założeń strategii „od pola do stołu”. 

Dziś nie ma możliwości uboju dużych zwierząt w gospodarstwie, bez mobilnych systemów dopuszczonych w systemie prawa, które obowiązuje we wszystkich państwach unijnych. Chodzi również o to, żeby mięso pochodzące z uboju w rzeźni mobilnej miało dostęp do rynku europejskiego. W obecnej chwili w niektórych krajach można je sprzedawać lokalnie, w ramach sprzedaży bezpośredniej. 

Tego typu rozwiązanie po pierwsze ogranicza stres związany z transportem, pomaga rozwijać lokalny rynek i małe gospodarstwa, pomaga w skracaniu łańcucha i zmniejszeniu liczby pośredników. 
Członkowie Komisji chcieliby, aby tego typu rozporządzenie powstało dla całej UE, a nie dla poszczególnych państw. Wiele państw popiera to stanowisko. 

dkol
Fot. European Network for Rural Development 
autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Ceny bydła – stawki za byki w dół, krowy w górę!

Zakłady utrzymują trend, który rozpoczął się półtora tygodnia temu. Ceny byków powoli spadają, krów rosną. Zobacz najnowsze stawki!

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – rynkowa odwilż

Na rynku bydła pojawił się lekki przesyt. Ostatnio utrzymujące się wysokie ceny zachęciły rolników do sprzedaży. Nie tylko w Polsce powstał problem, ale również w innych państwach członkowskich. 

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – ile płacą zakłady w tym tygodniu?

Stawki za żywiec wołowy w skupie trzymają się stabilnie. Lekkie wahania zarówno w przypadku byków, jałówek i krów są regionalne, ale bez określonego bliżej trendu.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)