Jak hodować bydło mięsne ekologicznie? Odpowiadają autorzy "Ksawery z gospodarstwa"
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Jak hodować bydło mięsne ekologicznie? Odpowiadają autorzy "Ksawery z gospodarstwa"

26.08.2023autor: dr Mirosława Wieczorek

Od ponad 20 lat Piotr Zdziarski prowadzi gospodarstwo z hodowlą bydła w ekologii. Zdobytą w tym czasie wiedzą dzieli się w Internecie, gdzie na kanale "Ksawery z gospodarstwa" wraz z synem pokazują i podpowiadają, jak gospodarować ekologicznie, ale nowocześnie, profesjonalnie i z zyskiem.

Z artykułu dowiesz się

  • Jak wyróżnić gospodarstwo?
  • Rozwijanie gospodarstwa i wiedzy
  • Zwierzęta w ekologii
  • Ekologia czy konwencja?
  • Zdjęcia z gospodarstwa

Jak wyróżnić gospodarstwo?

Piotr Zdziarski praktycznie nie zna innego sposobu gospodarowania niż ekologia. Kiedy przejmował samodzielne prowadzenie gospodarstwa, Polska była właśnie w epicentrum transformacji. Jeszcze parę lat wcześniej, gdy przy gospodarstwie powstawała masarnia, pusty rynek chłonął wszystko. W roku 2000 nastąpił przełom – konsumenci zachwycili się masową produkcją, małym zakładom było ciężko i masarnia zaczęła podupadać.

Nasz rozmówca od początku szukał czegoś, czym mógł się wyróżnić. Stąd pomysł na ekologię. Były już wtedy certyfikaty, ale rynek produktów ekologicznych praktycznie nie istniał, podobnie jak świadomość wśród konsumentów. Jeśli ktoś zaczynał konwersję w ekologię, to raczej z ciekawości i zamiłowania, bo dotacji żadnych nie było.

– Zaczęliśmy podpatrywać, doczytywać i dokształcać się, czując, że to może być szansa. Ostateczną decyzję o przestawieniu na ekologię podjęliśmy w latach 2003–2005, jeszcze przed wejściem do UE, więc zupełnie bez żadnego dofinansowania – wyjaśnia Piotr Zdziarski.

joanna i piotra zdziarscy hodowla bydła ekologiczna

r e k l a m a

Rozwijanie gospodarstwa i wiedzy

Początkowo plony nawet specjalnie nie odbiegały od konwencjonalnych. Problemy zaczęły się po paru latach – ziemia się wyjałowiła.

– Wtedy już byłem dość mocno oczytany, więc i świadomy, że tak to będzie wyglądać. Równocześnie więc, od 12 jałówek, rozwijałem hodowlę bydła mięsnego – żeby był płodozmian i obornik. Ci, którzy myśleli, że ekologia to tylko niesypanie nawozów, srodze się zawiedli. I nawozy, i opryski trzeba zastąpić odpowiednikiem ekologicznym. Z czasem do świń i bydła w ekologii doszedł drób (brojlery rzeźne). Obecnie całe gospodarstwo działa w konwencji ekologicznej – produkcja rolna przeznaczona jest dla zwierząt, wszystkie świnie bite są w rzeźni oddalonej o 100 km, podobnie jak byki na wołowinę kulinarną (2 sztuki na miesiąc, tylko z własnego stada). Półtusze trafiają na przerób już do własnej masarni.

– Ewentualne nadwyżki zwierząt i krowy wybrakowane sprzedaję do pośrednika jako towar konwencjonalny. To świadome działanie, bo priorytetem jest trzymanie jakości – wyjaśnia Piotr Zdziarski, dodając: – Nasz towar trafia do dużych miast (dystrybucją zajmuje się szwagier) – Warszawa, Poznań, Gdańsk, do bardzo wymagającego klienta, który zapłaci za mięso ekologiczne 2–4 razy więcej.

Zwierzęta w ekologii

Dla hodowli w ekologii wymogi są bardziej wyśrubowane – odpowiednia wielkość pomieszczeń i wybiegów, wypas, udokumentowane leczenie, antybiotyki tylko w razie konieczności, najlepiej tylko do ratowania życia. Na każdy lek podwójna karencja. Raz w roku odrobaczanie, nacisk na profilaktykę – szczepienia.

– Dużo można zyskać odpowiednią organizacją i zarządzaniem. U nas też ciągle są zmiany – próbujemy różnych systemów utrzymania, zmieniamy obsadę. A ostatnio nawet hodowaną rasę. Teraz jest moda na steki, więc z herefordów (preferowanych przez miłośników hamburgerów) powoli przechodzimy na krzyżówki z limousine i angusem czarnym – wyjaśnia gospodarz.

Codziennie hodowca przygotowuje 2,5 tony TMR (na 150 sztuk zwierząt). W jego skład wchodzi kiszonka z kukurydzy, gniecione ziarno kukurydzy i sianokiszonka z lucerny. TMR dostają krowy z cielętami, byczki opasowe i młodzież. Krowy bez cieląt dostają siano i słomę oraz niewielką ilość sianokiszonki. Oprócz tego witaminy i minerały w lizawkach.

W wieku około 20 miesięcy byczki osiągają docelową wagę 700–800 kg i są gotowe do uboju.

Ekologia czy konwencja?

– Każdy niech robi to, co umie najlepiej. Dobrze prowadzone gospodarstwo, czy to konwencjonalne, czy ekologiczne zawsze sobie poradzi. A wszyscy jesteśmy rolnikami. Jedni i drudzy powinni żyć w zgodzie, a nie walczyć ze sobą. Są ważniejsze problemy do rozwiązania, jak choćby problem głodu na świecie czy marnowania żywności. A na rynku jest miejsce dla rolnika – i ekologicznego, i konwencjonalnego.

Zamów nasz dodatek!

Jakie udogodnienia wprowadzili w swoim gospodarstwie Sławomir i Andrzej Izdebscy, aby ułatwić sobie pracę, a także wiele innych informacji na temat bazy paszowej, żywienia oraz chowu opasów i hodowli bydła mięsnego znajdziesz w najnowszym 3/2023 wydaniu kwartalnika Bydło mięsne i opasy. Adresujemy go do pasjonatów hodowli i chowu bydła mięsnego oraz opasów. Jeśli jesteś zainteresowany hodowlą i produkcją wołowiny – zamów Bydło mięsne i opasy. Wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE, zadzwonić na nr 61 869 06 90 lub wejść na stronę www.topagrar.pl/prenumerata i zamówić dodatek do prenumeraty TAP za 18 zł na rok!

bydlo miesne i opasy 3-23

autor dr Mirosława Wieczorek

dr Mirosława Wieczorek

<p>redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego.</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Organizacja produkcji bydła

Bydło mięsne czy mleczne, co się bardziej opłaca? Trzeba policzyć!

Kontrola opłacalności produkcji to klucz do wielu drzwi – zmian systemu chowu czy żywienia, inwestycji i rozwoju. W gospodarstwie Agaty i Mateusza Stachowiaków liczyć trzeba, bo "Księgowej Rolnika" tabelki muszą się zgadzać.

czytaj więcej
Aktualności

Rolnictwo w Anglii po Brexicie. Nowe płatności mają zastąpić dotacje z UE

Rolnicy w Anglii są zdezorientowani. Nie wiedzą, co mają siać na swoich polach, ponieważ rząd opóźnia wprowadzenie nowego systemu płatności za ochronę przyrody i środowiska, który ma zastąpić dotychczasowe dotacje z Unii Europejskiej. Zamiast otrzymywać pieniądze za ilość uprawianej ziemi, rolnicy mają być wynagradzani za działania na rzecz przywracania bioróżnorodności, czy poprawy jakości gleby. Nowy system ma być korzystny zarówno dla rolnictwa, jak i dla klimatu.

czytaj więcej

Polskie Forum Żywności Ekologicznej 2023 już niedługo w Nadarzynie! Sprawdź program

Polskie Forum Żywności Ekologicznej w 2023 roku odbędzie się w ramach projektu „Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia”. Poza tematami dystrybucji, handlu i kanałów sprzedaży, organizatorzy przygotowali bogatą ofertę dla producentów i przetwórców. Sprawdź program imprezy!  

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)