Hodowcy bez pomocy
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Hodowcy bez pomocy

27.05.2020autor: Dorota Kolasińska

Sytuacja na rynku wołowiny jest trudna. Komisja Europejska uruchomiła jeden z mechanizmów wsparcia europejskiego sektora, ale pomoże to jedynie zakładom. Na działania krajowe mamy za mało środków – ile wytrzymają hodowcy?

Utrzymać się na powierzchni – tak można określić ostatnie tygodnie funkcjonowania hodowców bydła mięsnego. Ceny bydła są dramatycznie niskie – byki i jałówki w klasie R kosztują około 11 zł/kg masy poubojowej, a żywiec 4–6 zł/kg. Hodowcy wstrzymali się ze sprzedażą bydła najdłużej jak się dało, licząc na podwyżki stawek. Niestety, wraz z cierpliwością kończą się zapasy pasz objętościowych i rolnicy są zmuszeni do sprzedaży za oferowaną cenę. 

Pomoc Komisji Europejskiej


W związku z utratą niektórych kanałów sprzedaży, m.in. branży hotelarsko-gastronomicznej (aż 70% popytu unijnego) ucierpiała sprzedaż, np. ćwierćtusz tylnych, przeznaczonych do produkcji steków, są z nich obecnie wytwarzane mniej wartościowe produkty. 

W związku z licznymi apelami środowiska rolniczego, dotyczącymi trudnej sytuacji na rynku wołowiny w całej UE, KE przyznała dopłaty do prywatnego przechowywania wołowiny i upatruje możliwości utrzymania równowagi na rynku poprzez przechowywanie ćwierćtusz tylnych, przeznaczonych dla branży hotelarsko-gastronomicznej.

r e k l a m a
– Wpłynęły dwa pierwsze wnioski (420 t) dotyczące wołowiny i jak wynika z licznych rozmów telefonicznych, kolejni przedsiębiorcy są zainteresowani tym mechanizmem – informuje Michał Wójciak, dyrektor Departamentu Interwencji Rynkowych KOWR. Wielu przedstawicieli branży wołowej twierdzi, że uruchomienie tego mechanizmu nie przyniesie żadnej korzyści rolnikom, a jedynie pomoże zakładom mięsnym i ubojowym. Pomóc mogą działania krajowe lub uruchomienie nowych kanałów sprzedaży, a więc wynegocjowanie świadectw zdrowia dla wołowiny i żywca na nowych rynkach zbytu. 

Walka o rynki


Zapytaliśmy Główny Inspektorat Weterynarii, jakie są etapy negocjacji na nowych rynkach zbytu m.in. w Singapurze, Algierii, Chinach oraz Serbii.

Jeśli jesteś ciekawy czy uda się wynegocjować korzystne dla Polskich zakładów warunki eksportu oraz jak radzą sobie francuscy hodowcy w dobie koronawirusa, to zajrzyj do najnowszego wydania 6/2020 TB na str. 30-32. 

dkol

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Ceny bydła – kolejne podwyżki?

W ubiegłym tygodniu ceny skupu bydła podskoczyły w większości zakładów. Ten tydzień również jest korzystny na rynku, bo także obserwujemy podwyżki.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – drgnęło w górę, czy na długo?

W tym tygodniu zakłady podniosły ceny za wagę poubojową wszystkich grup zwierząt. Rolnicy zniechęcili się ubiegłotygodniową ceną i wstrzymali się ze sprzedażą?

czytaj więcej
Bydło mięsne

Bydło mięsne i opasy – co w numerze 2/2020?

Niebawem na rynku pojawi się wydanie Bydło mięsne i opasy 2/2020. Sprawdź, co ciekawego znajduje się w tym numerze!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)