r e k l a m a
Partnerzy portalu
Strona główna>Artykuły>Bydło>Bydło mięsne>Eksport wołowiny do Zjednoczonych Emiratów Arabskich – zainteresowanie jest duże
Eksport wołowiny do Zjednoczonych Emiratów Arabskich – zainteresowanie jest duże
08.05.2020autor: Dorota Kolasińska
Główny Inspektorat Weterynarii oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało o zatwierdzeniu wzoru świadectwa dla mięsa i produktów mięsnych wywożonych do Zjednoczonych Emiratów Arabskich (ZEA). Zapytaliśmy Przedstawicielkę MRiRW przy Ambasadzie RP w Abu Zabi o zainteresowanie eksportem polskich zakładów i dotychczasową sytuację.
GIW oraz MRiRW poinformowały o zatwierdzeniu wzoru świadectwa dla wołowiny do Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Dokument wraz z wymogami weterynaryjnymi dotyczącymi przesyłek dostępny jest na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz u Powiatowych Lekarzy Weterynarii.
Zapytaliśmy Katarzynę Rzeźniczek, Przedstawicielkę MRiRW przy Ambasadzie RP w Abu Zabi, o to czy na rynek ZEA obecnie trafia polska wołowina halal, w jakich ilościach oraz w jakiej postaci, gdyż w tabelach udostępnionych na stronie MRiRW nie ma informacji o tonażu wołowiny wysyłanym w 2019 r. na rynek ZEA.
– Polska eksportuje do ZEA mrożoną wołowinę, posiadającą certyfikat halal, w ilości ok. 130 ton rocznie. Przy czym warto podkreślić, że możliwości eksportowe polskich podmiotów są dużo większe. Polska wołowina cieszy się w ZEA uznaniem importerów i konsumentów, jednak emiraccy importerzy zwracają uwagę na wyższą niż u konkurencji cenę polskiego mięsa wołowego. Z Polski do ZEA eksportowane jest również mięso drobiowe, w ilości ok. 930 ton rocznie – tłumaczy przedstawicielka MRiRW przy Ambasadzie RP w Abu Zabi. Resort spraw zagranicznych dodaje, że zgodnie z wymogami emirackiego rynku, eksport realizowany jest przez polskich producentów stosujących ubój halal. Konieczne jest potwierdzenie tego stosownym certyfikatem instytucji uprawnionych i zatwierdzonych do wystawiania certyfikatów halal na rynek Emiratów.
– Polska wołowina promowana jest na stoiskach narodowych MRiRW i KOWR, podczas targów GULFOOD w Dubaju i SIAL Middle East w Abu Zabi – informuje Katarzyna Rzeźniczek.
– Na ofertę współpracy odpowiedziało ok. 20 polskich firm zajmujących się produkcją wołowiny. O ich potencjale wspominał w ub. tygodniu Minister J. K. Ardanowski (30 kwietnia 2020 r.), w rozmowie telefonicznej z Minister Stanu ds. Bezpieczeństwa Żywnościowego PZEA. Lista przedsiębiorców zainteresowanych współpracą z emirackimi partnerami w zakresie eksportu artykułów rolno-spożywczych została przekazana emirackim podmiotom, tzw. partnerom strategicznym, odpowiedzialnym za gromadzenie zapasów żywności podstawowej w ZEA, mocą spec-ustawy w związku z epidemią COVID-19 – dodaje Rzeźniczek.
Warto dodać, że w przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego, ZEA dopuszcza import z Polski z wszystkich ubojni zatwierdzonych przez KE. Jak podkreśla Katarzyna Rzeźniczek, Polska posiada uzgodnione dwustronnie, z właściwymi władzami weterynaryjnymi ZEA, świadectwo zdrowia wystawiane przez powiatowych lekarzy weterynarii.
dkol
Zapytaliśmy Katarzynę Rzeźniczek, Przedstawicielkę MRiRW przy Ambasadzie RP w Abu Zabi, o to czy na rynek ZEA obecnie trafia polska wołowina halal, w jakich ilościach oraz w jakiej postaci, gdyż w tabelach udostępnionych na stronie MRiRW nie ma informacji o tonażu wołowiny wysyłanym w 2019 r. na rynek ZEA.
Polscy 🇵🇱 producenci mięsa drobiowego, wołowego, baraniego i koziego mają teraz możliwość eksportu do Zjednoczonych Emiratów Arabskich.
— Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (@MRiRW_GOV_PL) May 6, 2020
Służby weterynaryjne #ZEA poinformowały @WetGIW o zatwierdzeniu wzoru świadectwa zdrowia. Szczegóły ➡️ https://t.co/OUJ4iBUrFu pic.twitter.com/s3PFRplnSi
r e k l a m a
– Polska wołowina promowana jest na stoiskach narodowych MRiRW i KOWR, podczas targów GULFOOD w Dubaju i SIAL Middle East w Abu Zabi – informuje Katarzyna Rzeźniczek.
Zainteresowanie polskich zakładów eksportem do ZEA
Od czasu pojawienia się komunikatu o możliwościach eksportowych do Ambasady RP w Abu Zabi wpłynęły informacje świadczące o dużym zainteresowaniu polskich zakładów mięsnych eksportem na tamten rynek.– Na ofertę współpracy odpowiedziało ok. 20 polskich firm zajmujących się produkcją wołowiny. O ich potencjale wspominał w ub. tygodniu Minister J. K. Ardanowski (30 kwietnia 2020 r.), w rozmowie telefonicznej z Minister Stanu ds. Bezpieczeństwa Żywnościowego PZEA. Lista przedsiębiorców zainteresowanych współpracą z emirackimi partnerami w zakresie eksportu artykułów rolno-spożywczych została przekazana emirackim podmiotom, tzw. partnerom strategicznym, odpowiedzialnym za gromadzenie zapasów żywności podstawowej w ZEA, mocą spec-ustawy w związku z epidemią COVID-19 – dodaje Rzeźniczek.
Duża konkurencja i wymagania na rynku ZEA
– Warto zaznaczyć, że mimo silnego uzależnienia Zjednoczonych Emiratów Arabskich od importu żywności (ok. 80% żywności pochodzi z importu) konkurencja na emirackim rynku artykułów rolno-spożywczych jest duża, a ceny urozmaicone, często dużo niższe od tych proponowanych przez polskich eksporterów. W przypadku żywności eksportowanej do ZEA, wymagającej certyfikacji halal należy pamiętać, że od 2018 roku Emiraty - w zakresie importu na swój rynek - zmieniły zasady nadawania uprawnień jednostkom certyfikującym pod kątem zgodności z ubojem halal. Jak dotąd, akredytację do certyfikacji halal produktów eksportowanych do ZEA posiadają tylko dwie polskie instytucje (jedna z Poznania, druga z Łodzi). Stosowne informacje w tym zakresie zostały umieszczone na stronie internetowej MRiRW, w zakładce „możliwości eksportowe” w katalogu Bliski Wschód/Zjednoczone Emiraty Arabskie – dodaje Katarzyna Rzeźniczek.Warto dodać, że w przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego, ZEA dopuszcza import z Polski z wszystkich ubojni zatwierdzonych przez KE. Jak podkreśla Katarzyna Rzeźniczek, Polska posiada uzgodnione dwustronnie, z właściwymi władzami weterynaryjnymi ZEA, świadectwo zdrowia wystawiane przez powiatowych lekarzy weterynarii.
dkol
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a