Sektor wołowiny – nie starczy pieniędzy dla wszystkich!
30 kwietnia br. weszło w życie rozporządzenie wykonawcze Komisji Europejskiej przyznające dopłaty do prywatnego przechowywania wołowiny, dzisiaj ruszył nabór wniosków. Niestety KE wyraziła zgodę na przesunięcie z PROW zamiast 1 mld euro, o które Polska wnioskowała, jedynie 100 mln euro. Środków jest zdecydowanie za mało na wszystkie sektory produkcji rolno-spożywczej. Na same premie ubojowe, aby uratować rynek potrzeba 100 mln euro! Co o tym myśli branża??
– Przewiduje się, że bez środków przeciwdziałających zakłóceniom na rynku ceny produktów z wołowiny w Unii ulegną obniżeniu i prawdopodobnie ta tendencja spadkowa będzie się utrzymywać. Daleko idące ograniczenia w przemieszczaniu się wpłynęły również na dostępność siły roboczej w rzeźniach i w przetwórstwie spożywczym oraz zmniejszyły zdolności transportowe i logistyczne – czytamy w rozporządzeniu KE, która upatruje możliwości utrzymania balansu na rynku poprzez
przechowywanie ćwierćtusz tylnych przeznaczonych dla branży hotelarsko-gastronomicznej. W związku z tym KE podjęła decyzję o przyznaniu dopłat do
do prywatnego przechowywania świeżej lub schłodzonej wołowiny pozyskanej z bydła w wieku ośmiu miesięcy lub więcej. Jednocześnie wyraziła zgodę na przesunięcie jedynie 100 mln euro z PROW na cały sektor rolno-spożywczy. Tyle potrzeba na same premie ubojowe!