Cztery zakłady pakujące mięso w sądzie – spisek zawyżania cen?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Cztery zakłady pakujące mięso w sądzie – spisek zawyżania cen?

17.06.2020autor: Dorota Kolasińska

Podczas niedoboru mięsa w USA, wywołanego pandemią koronawirusa i tymczasowym zamknięciem wielu zakładów, niektóre firmy pakujące kierowały się przysłowiem „gdzie dwóch się bije, tam trzeci korzysta”.

Na początku tego roku, gdy COVID-19 przetoczył się po całych Stanach Zjednoczonych gospodarka została zmuszona do spowolnienia produkcji, w tym także wołowej. Prezydent Trump mimo wszystko, nakazał, aby zakłady pozostały otwarte, wprowadzając zasady Ustawy o produkcji obronnej, aby zapewnić dostęp do mięsa dla mieszkańców USA w kryzysie. W kwietniu prezydent Trump wezwał również do przeprowadzenia dochodzenia w sprawie potencjalnych zachowań antymonopolowych w branży pakowania wołowiny.

Jak informuje Beef Magazine, zaobserwowano, jak zakłady pakujące wprowadzają korekty, aby bezpiecznie przywrócić pracowników do pracy, jednocześnie minimalizując ryzyko podczas globalnego wybuchu COVID-19. Później pojawiły się dyskusje i żarliwe wezwania do działania w walce z kruchością systemu bezpieczeństwa i zapewnienia żywności. 

– Na początku czerwca Departament Sprawiedliwości wysłał żądania przeprowadzenia dochodzeń cywilnych do Tyson, JBS, Cargill i National Beef, aby formalnie przeanalizować potencjalne naruszenia przepisów antymonopolowych. Po tych wiadomościach dowiedzieliśmy się również, że farmy drobiu Pilgrim's Pride i Claxton zostały oskarżone o ustalanie cen. Widzieliśmy także, jak grupy aktywistów przepychały odejście od produkcji mięsa na rzecz produkcji roślinnych zamienników – wymieniają redaktorzy portalu Beef Magazine. 

Z kolei według Bloomberg Law, Cargill Inc., JBS USA, National Beef Packing Co. i Tyson Foods zostały oskarżone w sądzie federalnym w Minneapolis o spiskowanie w celu zawyżenia ceny wołowiny za pomocą ogólnokrajowego programu, który wychodzi na jaw dzięki federalnym dochodzeniom zainicjowanym częściowo z powodu niedoborów mięsa podczas pandemii koronawirusa.

r e k l a m a
Proponowany pozew zbiorowy oskarża czterech gigantów zajmujących się pakowaniem mięsa, które łącznie kontrolują ponad 80% przemysłu, o wykorzystywanie swojej pozycji na rynku i nieuczciwej konkurencji. 

– Pakowacze mięsa rzekomo spiskowali od tego roku, aby zwiększyć „marżę mięsną” - różnicę między tym, co płacili za bydło a tym, co dostali za wołowinę - do „bezprecedensowych” poziomów poprzez ograniczenie zakupów i eksploatację poniżej mocy produkcyjnych – dodają redaktorzy Beef Magazine. 

Jak podkreślają, są to poważne zarzuty, dotyczące wielu aspektów, a kilka z nich, mimo, że trwały od dawna, obnażył dopiero koronawirus. Wpływ tych zarzutów i ewentualnego wyroku sądu będzie silnie odczuwalny, a jego konsekwencje daleko idące dla zakładów w USA.  

Sekretarz USDA Sonny Perdue wydał oświadczenie, w którym wyraził aprobatę dla ponownego otwarcia zakładów pakowania mięsa w Stanach Zjednoczonych.

Amerykańskie zakłady pakowania mięsa bezpiecznie wznawiają działalność zgodnie z zarządzeniem wykonawczym Prezydenta Trumpa, nakazującym placówkom wdrożenie Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorób (CDC) oraz wytycznych Departamentu Bezpieczeństwa i Zdrowia Pracy (OSHA) opracowanych specjalnie dla sektora mięsnego i drobiowego w odpowiedzi na pandemię COVID-19. USDA we współpracy z CDC, OSHA oraz stanowymi i lokalnymi urzędnikami ds. zdrowia pracują przez całą dobę, aby zapewnić wszystkim amerykańskim konsumentom bezpieczne i stabilne dostawy białka, jednocześnie zapewniając bezpieczeństwo pracownikom – mówił w wiadomościach Perdue. 

Pracownicy nie chcą wracać do pracy

Niestety inne zdanie na ten temat mają pracownicy zakładów. Jak z kolei donosi thepigsite.com mimo braków kadrowych i nakazu powrotu do pracy i uruchomienia na nowo zakładów produkcyjnych pracownicy, boją się o swoje zdrowie i życie. Mają wątpliwości, czy wrócić do pracy, nawet jeśli będzie się to wiązało z utratą pracy.  

Kilkunastu pracowników pakujących mięso, liderów i zwolenników związków powiedział Reuterowi, że wielu pracowników nadal obawia się zachorowania po utracie zaufania do zarządzania podczas epidemii koronawirusa w kwietniu i maju. Absencja różni się w zależności od zakładu, a dokładne dane nie są dostępne, ale niechęć niektórych pracowników do powrotu stanowi wyzwanie dla branży, która wciąż walczy o przywrócenie normalnej produkcji mięsa – donosi thepigsite.com. 

oprac. dkol na podst. beefmagazine.com/thepigsite.com
Fot. poglądowe
autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Wkrótce Powszechny Spis Rolny. Jak się do niego odpowiednio przygotować?

W całej Polsce 1 września rozpocznie się Powszechny Spis Rolny. Jest obowiązkowy dla każdego użytkownika gospodarstwa rolnego. Jak się do niego przygotować? Co będzie potrzebne? U kogo spis zostanie przeprowadzony? Odpowiadamy.

czytaj więcej
Aktualności

Spożycie mięsa spada. Ten trend kształtuje ofertę detalistów

Trend ograniczania spożycia mięsa, deklarowany już przez 2–3 mln osób, staje się coraz bardziej widoczny na rynku i oddziałuje na to, co trafia na sklepowe półki – podaje dziennik „Rzeczpospolita”.

czytaj więcej
Aktualności

Znakowanie mięsa na wagę flagą kraju pochodzenia będzie obowiązkowe

Z końcem września wejdą w życie przepisy, które nałożą obowiązek znakowania mięsa sprzedawanego na wagę grafiką z flagą państwa, z którego ono pochodzi - poinformował resort rolnictwa.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)