Ceny bydła – zimowy trend wzrostowy?
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny bydła – zimowy trend wzrostowy?

30.11.2020autor: Dorota Kolasińska

Przyszła zima, pola pokrył biały puch – ciekawe na jak długo. Wraz z nim nadeszły obniżki cen krów i kontynuacja wzrostu cen byczków. Czy mamy do czynienia ze standardowym zimowym trendem wzrostowym?

W ubiegłym tygodniu polskie zakłady podniosły stawki prawie wszystkich grup zwierząt, największy wzrost obserwowano w przypadku byków, co zakłady tłumaczyły niedoborem surowca na rynku. W tym tygodniu sytuacja jest podobna, byków nadal jest za mało, a zapotrzebowanie przedświąteczne pobudza skupujących do podwyżek.  

Aż trudno uwierzyć, że rynek wpadł na standardowy, wzrostowy zimowy kurs, przy epidemii koronawirusa, zamkniętym restauracjom i stołówkom. Hodowcy będą mogli złapać chwilę oddechu? Najwidoczniej tak, bo skupujący szukają dobrego towaru.

Stawki za byki zarówno w klasie O i R wzrosły o kolejne 10-20 gr/kg w wadze poubojowej. Średnia cena za byki w kl. R kształtuje się na poziomie bliskim 13 zł/kg, a najwyższa wynosi 13,5 zł kg. Inaczej jest w przypadku krów, bo ceny spadły zarówno w wadze żywej ( do 4,74 zł/kg) i poubojowej (10,46 zł/kg).  


Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 12,97 zł/kg, za byka w klasie O 12,56 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,82 zł/kg, a za klasę O 12,06 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,46 zł/kg, a w klasie O za około 10,42 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,35 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 4,73 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska


r e k l a m a
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Ceny bydła – bez świątecznych niespodzianek

Zakłady ubojowe w tym tygodniu nie przygotowały żadnych niespodzianek. Stawki za bydło są takie same jak w ostatnim tygodniu.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – jest zapotrzebowanie na żywiec

Jest popyt, ale podaż przedświąteczna dość słaba. Stawki rosną, a rolnicy na razie nie sprzedają bydła w dużej ilości.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – pną się w górę

W zeszłym tygodniu zastanawialiśmy się czy to możliwe, że polski rynek wszedł w fazę systematycznych zimowych wzrostów. W tym tygodniu zakłady potwierdzają dalsze wzrosty. Zobaczcie najnowsze notowania – jest coraz lepiej!

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)