r e k l a m a
Partnerzy portalu
Ceny bydła – bez świątecznych niespodzianek
22.12.2020autor: Dorota Kolasińska
Zakłady ubojowe w tym tygodniu nie przygotowały żadnych niespodzianek. Stawki za bydło są takie same jak w ostatnim tygodniu.
Zakłady ubojowe, jak co roku przed Świętami Bożego Narodzenia nie zmieniają cenników. Twierdzą, że ceny pozostaną na tym samym poziomie do końca bieżącego roku. Zamykamy 2020 r. z nie najgorszymi stawkami za byki, gorszymi o prawie 1 zł/kg cenami za jałówki i podobną stawką za krowy, jak w ubiegłym roku. To już ostatnia sonda cenowa w 2020 r.
Trzymam kciuki za lepszy 2021 r. pozbawiony rynkowych kryzysów. Życzę wysokich cen za żywiec, uczciwych relacji ze skupującymi i otwarcia nowych kierunków eksportowych!
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 13,12 zł/kg, za byka w klasie O 12,71 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,88 zł/kg, a za klasę O 12,11 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,60 zł/kg, a w klasie O za około 10,43 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,45 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,07 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!
dkol
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Trzymam kciuki za lepszy 2021 r. pozbawiony rynkowych kryzysów. Życzę wysokich cen za żywiec, uczciwych relacji ze skupującymi i otwarcia nowych kierunków eksportowych!
Ile płacą polskie zakłady?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 13,12 zł/kg, za byka w klasie O 12,71 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,88 zł/kg, a za klasę O 12,11 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,60 zł/kg, a w klasie O za około 10,43 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,45 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,07 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!
dkol
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a