r e k l a m a
Partnerzy portalu
Ceny bydła – wkradła się niepewność
20.10.2020autor: Dorota Kolasińska
Stawki za bydło lekko się wahają, jednak bez konkretnych trendów. Na rynku zapanowała niepewność związana z nowymi obostrzeniami, stąd słabszy zbyt zarówno za granicą, jak i w kraju.
W skupach od ubiegłego tygodnia średnia cena wszystkich grup bydła niewiele się zmieniła, to jednak w wielu zakładach stawki skaczą, ale bez konkretnych trendów spadkowych i wzrostowych. Pracownicy skupów podkreślają, że na rynku zarówno europejskim, jak i krajowym zainteresowanie zakupem wołowiny jest mniejsze, a odbiorcy są ostrożniejsi.
Wszystko niestety znowu związane jest ze wzrostem liczby zachorowań na koronawirusa i wprowadzeniem nowych-starych obostrzeń. Dotyczą one restauracji, które nie działają w pełni sił, a wiele stołówek pracowniczych znowu będzie zamkniętych, podobnie jak bary szybkiej obsługi czy fast foody. Sektor HORECA oberwie, a razem z nim rolnicy. Na razie nie ma tragedii i masowej obniżki cen, jednak w rozmowach ze skupami można odnieść wrażenie, że pojawił się niepokój, bo zbyt i zapotrzebowanie jest niższe.
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 12,59 zł/kg, za byka w klasie O 12,19 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,79 zł/kg, a za klasę O 12,03 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,94 zł/kg, a w klasie O za około 10,75 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,15 zł/kg, jałówek 6,00 zł/kg, a za krowy 5,40 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!
dkol
Fot. Pixabay
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Wszystko niestety znowu związane jest ze wzrostem liczby zachorowań na koronawirusa i wprowadzeniem nowych-starych obostrzeń. Dotyczą one restauracji, które nie działają w pełni sił, a wiele stołówek pracowniczych znowu będzie zamkniętych, podobnie jak bary szybkiej obsługi czy fast foody. Sektor HORECA oberwie, a razem z nim rolnicy. Na razie nie ma tragedii i masowej obniżki cen, jednak w rozmowach ze skupami można odnieść wrażenie, że pojawił się niepokój, bo zbyt i zapotrzebowanie jest niższe.
Ile płacą polskie zakłady?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 12,59 zł/kg, za byka w klasie O 12,19 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,79 zł/kg, a za klasę O 12,03 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,94 zł/kg, a w klasie O za około 10,75 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,15 zł/kg, jałówek 6,00 zł/kg, a za krowy 5,40 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!
dkol
Fot. Pixabay
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Masz pytania?
Zadaj pytanie redakcjir e k l a m a
r e k l a m a
Najważniejsze tematy
r e k l a m a