Ceny bydła – wszystkie stawki lekko w dół
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny bydła – wszystkie stawki lekko w dół

27.10.2020autor: Dorota Kolasińska

Mimo, że IV kwartał powinien przynieść hodowcom lepsze stawki za bydło, to niestety rynkowa sytuacja jest skomplikowana i trudno przewidzieć zmiany. Ceny trochę spadły, we wszystkich grupach.

W porównaniu do ubiegłotygodniowej sondy cenowej, niestety ceny lekko spadły w przypadku wszystkich grup zwierząt, jednak na szczęście nie we wszystkich zakładach. Mówimy o obniżkach rzędu 10-20 gr/kg.

Pracownicy skupów mówią, że zapotrzebowanie z zagranicy jest mniejsze, dlatego zamówienia także są niższe. Niestety w sytuacji, kiedy na rynku jest podaż, a popyt nieduży, te zakłady, które mają możliwość mrożą towar, w konsekwencji obniżają stawki. 

Zapotrzebowanie zarówno w kraju, jak i w UE będzie stopniowo spadać, ze względu na coraz szersze i silniejsze obostrzenia wprowadzane ze względu na wysyp przypadków koronawirusa. Ponownie grozi nam zamknięcie w domach, zakaz wyjść towarzyskich, zamknięcie restauracji, a tym samym mniejsze spożycie wołowiny poza domem (gdzie spożywamy jej dość dużo). Magazyny nie mają nieograniczonej pojemności więc w sytuacji zapełnienia stawki znacznie spadną. 

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 12,54 zł/kg, za byka w klasie O 12,14 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,70 zł/kg, a za klasę O 11,94 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,89 zł/kg, a w klasie O za około 10,72 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,18 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,23 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Pixabay


r e k l a m a
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Ceny bydła – mało byków, lepsza cena?

Zakłady ubojowe deklarują lekki niedobór towaru na rynku. Niechętnie, ale jednak troszkę podnoszą stawki.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – niewielkie zmiany stawek

Ceny w skupie w ostatnich dniach niewiele się zmieniają. Sytuacja na rynku nadal jest niepewna.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – w skupie mniej byków, ceny lekko w górę

Pracownicy skupów informują, że do punktów trafia mniej byków, ale znacznie więcej krów. Na jakie ceny mogą liczyć hodowcy?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)