Ceny bydła: taniej kupię, drożej sprzedam
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny bydła: taniej kupię, drożej sprzedam

31.01.2023autor: Dorota Kolasińska

Okazuje się, że ceny polskiej wołowiny nadal dla importerów są za wysokie, mimo, że krajowy surowiec jest tańszy o 30 eurocentów/kg od unijnego. Dlaczego teraz jest taki słaby zbyt? Odbiorcy są zatowarowani tańszym mięsem spoza UE. Oby ta sytuacja nie trwała zbyt długo... Ile płacą polskie zakłady? 

Z artykułu dowiesz się

  • jakie są prognozy na rynku?
  • ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy? 
  • kiedy można się spodziewać podwyżek?

Z danych Meat Market Observatory wynika, że średnie unijne stawki stoją na podobnym poziomie od kilku tygodni, a duże wahania obserwowane są na pojedynczych rynkach. Według tych samych źródeł w Polsce tydzień do tygodnia ceny polskiej wołowiny spadły o 0,2% do 4,85 euro/kg. Z kolei średnia unijna za bydło w kategorii R3 wynosi 5,11 euro/kg. Więc różnica wynosi około 0,3 euro/kg. Jednak nadal dla importerów ceny te są nieco za wysokie, a zapotrzebowanie niewielkie. Zakłady krajowe tłumaczą tę sytuację zapełnionymi magazynami w państwach unijnych, w których zalega tańsza wołowina z krajów trzecich. 

Ceny byków w Niemczech według giełdy VEZG spadły o kolejne 10 eurocentów/kg w wadze poubojowej, co również naszych zakładów nie będzie skłaniało do podwyżek. 

W Polsce ceny bydła stoją

Na szczęście w tym tygodniu cenniki w skupach bydła pozostały w większości na niezmienionym poziomie. Tam gdzie stawki lekko wzrosły wynika to jedynie z tego, że w ubiegłym tygodniu było mniej bydła do uboju. 

r e k l a m a
- Rolnicy się wstrzymują, sprzedają na razie tylko to co muszą. Tam gdzie się da trzymają dłużej, czekają na lepsze ceny - mówi jeden z pracowników ubojni na południu Polski. Ale czy tak będzie i rolnicy mają na co czekać? Zapytaliśmy o to Jacka Zarzeckiego, prezesa Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. 

- Prognozowanie cen jest o tyle trudne, że zachowujemy się trochę inaczej niż cały rynek unijny. Ceny w UE wzrastają, widzimy zmniejszoną produkcję żywca wołowego, zwiększony import z krajów Mercosur. Przewiduję, że sytuacja będzie stabilna. Będą oczywiście niewielkie wahnięcia - mówił Zarzecki podczas IX Beef Forum. Zaznaczył, że ceny wołowiny nie mogą stale rosnąć, gdyż pewien pułap cenowy jest już nieosiągalny dla konsumentów, co może zadziałać odwrotnie, a więc spadkiem popytu. 

- Jeżeli konsument nie będzie kupował tej wołowiny, to nie będzie gdzie sprzedać. Lepszy powolny wzrost lub stabilizacja niż gwałtowne wzrosty - mówił Zarzecki. 

Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?

Sprawdź poniżej, ile zakłady płacą za byki, jałówki i krowy w konkretnych zakładach ubojowych na terenie całej Polski. Możesz sprawdzić ceny zarówno w wadze żywej i poubojowej. 



dkol/
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Zamów nasz dodatek

Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 17 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Ceny bydła: zawirowania na rynku. Stawki za jakość się bronią

Zakłady ubojowe postanowiły w tym tygodniu nieco podnieść ceny. Na rynku rozpoczyna walkę nowy gracz. Czy to strach o utratę dostawców? 

czytaj więcej
Bydło mięsne

„Droga na rzeź” – kolejny incydent, który uderza w branżę wołowiny

  Po publikacji materiału „Droga na rzeź” portalu Onet.pl Rada Sektora Wołowiny wydała stanowisko, w którym potępia wszelkie naruszenia prawa w zakresie naruszenia dobrostanu zwierząt i nielegalne praktyki znęcania się nad zwierzętami. Co z monitoringiem w ubojni?

czytaj więcej
Aktualności branżowe

IX Beef Forum – zrównoważona produkcja, dobrostan i środowisko w chowie bydła

Wydaje się, że produkcja bydła mięsnego, jest jedną z najbardziej zrównoważonych wśród gałęzi rolnictwa. Jednak debata na ten temat trwa, bo wymaga tego kontekst polityczny, społeczny, gospodarczy, ale także najważniejszy dla rolników – ekonomiczny. O czym była mowa podczas IX Forum Sektora Wołowiny w Warszawie?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)