Ceny bydła – stawki w górę!
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny bydła – stawki w górę!

24.11.2020autor: Dorota Kolasińska

Na rynku nadal brakuje towaru! Większość zakładów podniosła stawki za byki, jałówki i krowy. Zobacz najnowsze notowania!

Podobnie, jak w ubiegłym tygodniu w zakładach ubojowych stawki wzrosły. Tym razem skupujący podnieśli ceny krów, jałówek i byków. Pracownicy zakładów podkreślają, że na rynku nadal brakuje towaru, a zapotrzebowanie importerów jest w miarę wysokie. Hodowcy czekają na jeszcze lepsze stawki, co jest możliwe jeśli jeszcze trochę się wstrzymają ze sprzedażą. Weszliśmy w trend wzrostowy, pojawiający się co roku w tym kwartale. Było to jednak wątpliwe, ze względu na niepewną sytuację związaną z koronawirusem, eksportem oraz nowym projektem ustawy o ochronie praw zwierząt. A jednak... na towar jest zapotrzebowanie. 

Stawki w przypadku byków wzrosły średnio o 20 gr/kg wbc, jednak w niektórych zakładach wzrost sięga nawet 50 gr/kg! Podobnie stało się w kategorii jałówek, gdyż ich stawki średnio wzrosły także o około 20 gr/kg. W ubiegłym tygodniu ceny krów spadły, w tym natomiast zanotowaliśmy wzrost, który szacowany jest na poziomie ok. 10/gr za kg. 

r e k l a m a

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 12,88 zł/kg, za byka w klasie O 12,47 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,78 zł/kg, a za klasę O 12,01 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,63 zł/kg, a w klasie O za około 10,55 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,18 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,07 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Pixabay


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Ceny bydła – jest zapotrzebowanie na żywiec

Jest popyt, ale podaż przedświąteczna dość słaba. Stawki rosną, a rolnicy na razie nie sprzedają bydła w dużej ilości.

czytaj więcej
Aktualności

Ubój zwierząt na użytek własny – jakie wymagania?

Główny Inspektorat Weterynarii przygotował szczegółowy opis wymagań weterynaryjnych dotyczący prowadzenia we własnym gospodarstwie uboju zwierząt na użytek własny. 

czytaj więcej
Bydło mięsne

Rynek cieląt – problemów bez liku

Problem ze zmienną koniunkturą żywca w skupie i spadek cen cieląt na rynku wymusza wprowadzenie w gospodarstwach różnych metod hodowlanych. Jak hodowcy radzą sobie z nadmiarem cieląt? 

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)