Ceny bydła – rynkowe wahania stawek
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny bydła – rynkowe wahania stawek

11.05.2021autor: Dorota Kolasińska

Zakłady ubojowe bydła nie mogą się zdecydować na określenie trendu – podwyżek lub obniżek. Stawki skaczą, to do góry, to do dołu. Z zagranicy docierają niedobre wieści… 

Maj jest zaskakujący, zupełnie inny niż w ostatnich latach. Oprócz dziwacznej pogody, skaczących temperatur i aury przypominającej „kwiecień-plecień”, dodatkowo zakłady nie mogą zdecydować się czy stawki podnosić czy obniżać. 

Niby towaru jest na rynku mniej niż zazwyczaj, bo rolnicy mają teraz inne zajęcia jak chociażby siew kukurydzy czy oprysk rzepaku wchodzącego w fazę kwitnienia, dodatkowo zmienia się kurs euro, a eksporterzy straszą obniżkami cen i niższym zapotrzebowaniem na wołowinę. Jednak sygnał ten jest dość dziwny, bo gospodarka europejska zaczyna się nieco odmrażać po lock downach, wiele państw otwiera restauracje i inne punkty gastronomiczne dla klientów, co raczej powinno pobudzić popyt. 
Jednak warto się mieć na baczności i pilnować stawek, żeby nie stracić na sprzedaży znacząco. 

W tym tygodniu zakłady średnio za byki w klasie R płacą nadal powyżej 14 zł/kg w wadze poubojowej, a za jałówki w tej samej klasie nieco mniej, bo 13,63 zł/kg. Lekko podniosła się cena krów w klasie R i sięga prawie 12 zł/kg w wbc. 
r e k l a m a

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 14,03 zł/kg, za byka w klasie O 13,67 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,63 zł/kg, a za klasę O 12,93 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 11,98 zł/kg, a w klasie O za około 11,73 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,62 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,23 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Bydło mięsne

Ceny bydła – "nie bierzemy udziału w tym wariactwie"

Na rynku panuje chaos – podwyżki, obniżki, generalnie... szaleństwo. Niewiele zakładów w tej sytuacji utrzymuje stoicki spokój.

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – brakuje krów?

Mimo zapowiedzi obniżek, stawki byków i jałówek niewiele się zmieniły. Ceny krów nadal rosną, podobno na krajowym i unijnym rynku są niedobory tego gatunku mięsa. Kto potrzebuje krów i do czego?

czytaj więcej
Bydło mięsne

Ceny bydła – stawki powoli spadają...

Ceny bydła w skupie powoli spadają, na szczęście nie w każdym zakładzie. Te, które nie obniżyły stawek, utrzymały ceny z ubiegłego tygodnia. Ile płacą zakłady w bieżącym tygodniu?

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)