Ceny bydła: przedświąteczne mikroobniżki
r e k l a m a
Partnerzy portalu

Ceny bydła: przedświąteczne mikroobniżki

12.04.2022autor: Dorota Kolasińska

Już bez większych wahań na rynku weszliśmy w przedświąteczny tydzień. Stawki w niektórych zakładach lekko opuszczono lub zostawiono bez zmian. Ile płacą zakłady? 

W zakładach ubojowych jest znacznie spokojniej niż w ubiegłych tygodniach, stawki pozostały na podobnym poziomie, jedynie pojedyncze zakłady postanowiły odrobinę opuścić ceny. Zapewne obniżki byłyby wyższe, jednak nie ma dużej podaży. Ubojnie gromadziły towar do przedświątecznych wysyłek już trzy tygodnie wcześniej. W większości zamówienia zrealizowane, więc ubój w tym tygodniu również nie będzie działał na pełnych obrotach. 

Jeżeli w zakładach były wprowadzane obniżki to tylko w przypadku młodych byczków opasowych. Ceny krów i jałówek są stabilne i jest na nie stałe zapotrzebowanie. Zachód rozsmakował się w przetłuszczonych, brakowanych i zasuszonych krowach, nawet tych w typie mlecznym. Elementy są chętnie kupowane, a wołowina staje się w niektórych częściach Europy rarytasem. 

Jak wynika z analizy tygodniowej sytuacji na rynku wołowiny prowadzonej przez KOWR ceny zakupu żywca wołowego w dniach 28.03 – 3.04.2022 r. w skupie wzrosły o 3% w porównaniu z poprzednim tygodniem i ukształtowały się na poziomie 11,17 zł/kg. Żywiec był o 12% droższy niż przed miesiącem oraz o 65% droższy niż przed rokiem.

r e k l a m a
Zakłady mięsne sprzedawały ćwierćtusze wołowe z młodych byków do 2 lat przeciętnie po 21,94 zł/kg, o 3% drożej niż tydzień wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed miesiąca i roku ćwierćtusze były droższe odpowiednio o 10% i 61%. 

W UE ceny systematycznie rosną, z danych Meat Market Observatory z 7 kwietnia br. wynika, że średnia cena w klasie U,R,O wynosiła 4,89 euro/kg wbc. Z kolei wg najnowszych notowań z 11.04. z niemieckiej giełdy VEZG wynika, że ceny spadły o 30 eurocentów za kg, do poziomu 5,45 euro za kg za byki w klasie R. Spadek zapewne był spowodowany tym samym czynnikiem co w Polsce - zakłady zrealizowały zamówienia i powoli zaczęły ograniczać skup. 

Podaż na unijnym rynku nadal jest dość niska. Takie kraje jak Argentyna, czy Nowa Zelandia zwiększają pogłowie kosztem niższego eksportu. Z kolei jak podaje Reuters, Brazylia, jeden z największych eksporterów światowych tego gatunku mięsa znacząco zwiększyła eksport wołowiny. W pierwszym kwartale 2022 r. eksport wołowiny wyniósł 545 751 ton, o 33% więcej niż w tym samym okresie 2021 r. Przychody osiągnęły 2,9 mld USD, co oznacza wzrost o 60%. Najwięcej wołowiny brazylijskiej importują Chiny (188 236 ton za I kwartał), o 30,6% więcej niż rok wcześniej. Kolejnym dużym importerem po Chinach są Stany Zjednoczone importując z Brazylii 69 799 ton (+395%), a także Egipt z importem 47 706 ton (+ 262%).

Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?

W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 21,12 zł/kg, za byka w klasie O 20,67 zł/kg wbc.

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 20,44 zł/kg, a za klasę O 19,70 zł/kg.

Krowy w klasie R skupy odbiorą średnio za 19,29 zł/kg, a w klasie O za około 19,25 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 12,75 zł/kg, jałówek 10,83 zł/kg, a za krowy 9,1 zł/kg.

Cielęta kosztują, w zależności od wieku i typu od 12 do 15 zł/kg!

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Zamów nasz dodatek

Kwartalnik jest dostępny jako dodatek do prenumeraty rocznej top agrar Polska, jego koszt na cały rok to jedynie 16 zł (cztery wydania). Jeśli już masz prenumeratę top agrar Polska wystarczy wysłać SMS na nr 4321 o treści TAP.MIESNE lub zadzwonić na nr telefonu 61 869 06 90 lub poprzez stronę PRENUMERUJ TOP AGRAR

Sprawdź o czym piszemy w najnowszym wydaniu! TUTAJ

autor Dorota Kolasińska

Dorota Kolasińska

<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>

przeczytaj inne artykuły tego autora
r e k l a m a
r e k l a m a

Przeczytaj także

Rynek mleka

Produkty mleczarskie drożeją, a pogłowie krów spada!

Komisja Europejska nie przewiduje wzrostu produkcji mleka w Unii Europejskiej w stosunku do 2021 roku. Zakłada raczej dalszy spadek pogłowia krów, a produkty mleczarskie drożeją! Jak sytuacja wygląda w Polsce? 

czytaj więcej

Ile za świnie płacą zakłady mięsne? Czy ceny tuczników jeszcze wzrosną?

Na dużej giełdzie w Niemczech po raz kolejny nie odnotowano podwyżek cen tuczników. Również w Polsce zakłady mięsne utrzymały ubiegłotygodniowe cenniki. Niektóre zdecydowały się nawet na obniżki. Jakie są ceny trzody chlewnej w Polsce?

czytaj więcej

Jakich rozwiązań potrzebują rolnicy utrzymujący bydło mięsne?

Sektor wołowiny jest kluczowy dla rozwoju rolnictwa w Polsce i podobnie jak wiele innych branż czeka go wiele zmian związanych z wdrożeniem Europejskiego Zielonego Ładu i Krajowego Planu Strategicznego. I właśnie o tym, jak produkować wołowinę w sposób zrównoważony, z poszanowaniem klimatu, z zachowaniem najwyższego dobrostanu zwierząt, w aspekcie zmieniających się oczekiwań konsumentów zastanawiano się podczas tegorocznej edycji Forum Wołowiny.

czytaj więcej

Najważniejsze tematy

r e k l a m a
Pytania i regulaminy
Kategorie
Produkty Agrarsklep
Przydatne linki
Social Media

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)