Ceny bydła – odbiorcy chcą wykorzystać sytuację
Sytuacja na rynku polskim jest na razie stabilna, ceny stoją na podobnym poziomie sprzed tygodnia. Jednak telefony do zakładów są coraz częstsze, a zagraniczni odbiorcy chcą wykorzystać trudną sytuację na rynku...
Podobnie, jak w ubiegłym tygodniu stawki za bydło nie uległy większym zmianom, jedynie pojedyncze zakłady podniosły lekko ceny jałówek lub byków w zależności od lokalnego zapotrzebowania na surowiec.
Pracownicy skupów informują, że telefony są coraz częstsze, a rolnicy pytają głównie o to, jak sytuacja, która rozgrywa się na naszych oczach, dotycząca nieszczęsnej "Piątki dla zwierząt" i ustawy o ochronie zwierząt, wpłynie na stawki za bydło i kiedy mogą się spodziewać ewentualnych obniżek. Z nieoficjalnych informacji, które uzyskaliśmy wynika, że sytuacja w Polsce i ewentualne ograniczenie uboju rytualnego już zachwiało rynkiem zewnętrznym. Nasi południowo-zachodni sąsiedzi – Niemcy, Hiszpanie, Włosi, Francuzi czy Belgowie doskonale wiedzą, co dzieje się na naszym rynku.
Popłoch rolników i niepewność zakładów dotycząca przyszłości to doskonała okazja do obniżenia stawek za żywiec i wołowinę. Cena na polski towar u europejskich odbiorców w ostatnich dniach spadła we wszystkich kategoriach o około 20 eurocentów/kg. Jednak sytuacja nie odbiła się na polskich cenach, bowiem kurs euro jest dość wysoki i zrekompensował akurat tę różnicę.
Ile płacą polskie zakłady?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 12,73 zł/kg, za byka w klasie O 12,31 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,67 zł/kg, a za klasę O 11,96 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,81 zł/kg, a w klasie O za około 10,58 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,00 zł/kg, jałówek 5,83 zł/kg, a za krowy 5,35 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!
dkol
Fot. Kolasińska
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!
Dorota Kolasińska
<p>redaktor portalu topagrar.pl i działu top bydło, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mięsnego i mlecznego</p>
Najważniejsze tematy